Р Е Ш Е Н И Е

 

718/24.10.2016г.,                Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                            седми  състав

На 20 (двадесети) октомври                                                        Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                       Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор К.К.,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 1666 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл. 132, ал. 1, т. 2 от СК.

            В исковата си молба С.Х.А. твърди, че ответникът Ю.М.Ю. е баща на малолетното дете Б.Ю.М. Сочи, че живели съвместно едва няколко месеца след раждането на детето, след което се разделили. Оттогава ищцата и ответникът не поддържали никакви контакти, последният напълно се дезинтересирал от детето си, не поддържал никакъв контакт с него, не плащал никаква издръжка. С Решение по гр.д.№ 1781/2015 г. по описа на ШРС, на А. били предоставени родителските права по отношение на детето Б., като Ю. бил осъден да плаща на последното издръжка. И след влизане в сила на решението, обаче, продължавало неизпълнението на родителските задължения на ответника. Моли съда да постанови решение, по силата на което Ю.М.Ю. да бъде лишен от родителски права по отношение на детето Б. поради трайно неполагане на грижи за него и недаване на издръжка, не отправя искане за присъждане на издръжка. Претендира направените деловодни разноски.

            Ответникът не подава отговор на исковата молба, не се явява и не взема становище по предявения иск

            Прокурорът намира, че искът с правно основание чл. 132, ал. 1, т. 2 от СК е основателен, тъй като по делото се установило, че ответникът не изпълнява родителските си задължения.

            В съдебно заседание се явява представител на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен, който не изразява становище.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното по делото удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане №***/29.03.2006 г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен е, че ищцата С.Х.А. и ответникът Ю.М.Ю. са родители на детето Б.Ю.М., родена на *** г. Съдът констатира от приложеното гр.д. № 1781/2015 г. по описа на ШРС, че с решение № 1670/16.10.2015 г., влязло в сила на 19.11.2015 г., упражняването на родителските права по отношение на детето били предоставени на майката, бил определен режим на лични отношения между ответника и детето, Ю. бил осъден да плаща месечна издръжка в размер на 120,00 лв., считано от 07.07.2015 г.

            От показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели Р.Ю. (в родство по права линия от първа степен с ищцата) и Е.И. (в родство по съребрена линия от втора степен с ищцата) се установява, че от раждането на детето родителите му не живели заедно. Ищцата се намирала извън пределите на страната, за да полага труд. От раздялата между страните, Ю. напълно се дезинтересирал от детето си. Последната среща между бащата и Б. се провела когато детето било на шест години. Ю. не поддържал никакъв контакт с детето, не плащал издръжка. Б. бил ученичка в гр. Шумен, като живеела при добри жилищни условия.

            В представения социален доклад, изготвен от социален работник при Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен е отразено, че детето Б. понастоящем живеело със своите баба и дядо в гр. Шумен при добри битови условия. Детето било ученичка в 4-ти клас, като имало отличен успех. Майката се намирала във Федерална република Германия, като ежемесечно изпращала за нуждите на детето около 500 евро. От друга страна, от период около шест години детето не поддържало никакъв контакт с баща си.

            Страните не ангажират доказателства досежно реализираните от тях трудови доходи. Съдът приема, с оглед възрастта им и трудоспособната им възраст, че не са налице доказателства за намалена трудоспособност, при което всеки от тях би могъл да реализира месечен доход в размер на минималната работна заплата, установена за страната.

            По делото не се представиха доказателства досежно наличието на алиментни задължения на страните спрямо други лица.

            Изслушано в съдебно заседание по реда на чл. 15 от ЗЗДет., детето Б. излага, че не е имало контакт с баща си отпреди около шест години, както и че се чувства много добре в семейството на майка си.

            Предвид така установената фактическа обстановка, съдът намира, че предявеният иск с правно основание чл. 132, ал. 1, т. 2 от СК се явява основателен и доказан.

            Преценката на искането за лишаване от родителски права като основателно, съобразно разпоредбите на чл. 132, ал. 1, т. 2 от СК, предполага правния извод на съда за наличие на две кумулативно дадени предпоставки, а именно: без основателна причина, виновно бездействие от страна на родителя – неполагане на грижи за детето и неизпълнение на задължението за издръжка, и това цялостно неизпълнение да е трайно.

            По отношение на първата предпоставка, съдът, прие за установено, че след раздялата на страните, настъпила още след раждането на детето, Ю.Ю. напълно се дезинтересирал от същото, не се възползвал и не търсил всички възможности за личен контакт, не участвал в отглеждането и възпитанието, не давал издръжка за детето в пари или по друг начин. Т.е., пренебрегнал е родителския си дълг, като изцяло не изпълнявал родителските си задължения.

            По отношение на втората предпоставка за основателността на претенцията – неизпълнението на родителското задължение за издръжка и грижи да е трайно, съдът взе предвид следното: съгласно практиката на ВКС на РБ, критерии за преценка във всеки отделен случай следва да бъдат житейската практика и морала. В конкретната хипотеза, укоримото поведение на бащата продължава още от раждането на детето, поради което се характеризира с признака трайност.

            Според съда, цялостното пренебрегване от страна на бащата на детето Б. на родителските си задължения е без основателна причина.

            Предвид установените и изложени по-горе констатации, съдът прави извода за основателността на искането за лишаване от родителски права на Ю.М.Ю. по отношение на малолетната Б., поради трайно неполагане на грижи и недаване на издръжка по смисъла на чл. 132, ал. 1, т. 2 от СК.

            На основание чл. 134, т. 2 от СК, съдът следва да определи мерките относно личните отношения на ответника с детето. Видно е, че същите са определени по силата на влязлото в сила съдебно решение по гр.д. № 1781/2015 г. по описа на ШРС, като понастоящем съдът не намира основание за тяхното изменение. Ето защо, не следва да се произнася по този въпрос.

            Досежно издръжката на детето:

            Съгласно разпоредбата на чл. 151, ал. 3 от СК, лишеният от родителски права не се освобождава от задължението да издържа децата си. Установи се по делото, че по силата на влязлото в сила решение по гр.д. № 1781/2015 г. по описа на ШРС, Ю. е осъден да плаща месечна издръжка на детето си в размер на 120,00 лв. По делото не е отправено искане за изменение на размера на издръжката, съдът констатира, че размера й отговаря на нормата на чл. 142, ал. 2 от СК, поради което не следва да се произнася и по този въпрос.

            На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ответникът следва да бъде осъдена да заплати на ищцата направените разноски по делото в размер на 334,00 лева.

След влизане в сила на настоящото решение, препис от същото следва да се изпрати на Община Шумен (по постоянния адрес на ответника) за съответно вписване на постановеното лишаване от родителски права и на ДСП общ. Шумен, на основание чл. 136 от СК.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

            На основание чл. 132, ал. 1, т. 2 от Семейния кодекс, ЛИШАВА Ю.М.Ю. с ЕГН **********,***, от родителски права по отношение на детето Б.Ю.М. с                ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Шумен, поради трайно неполагане на грижи и недаване на издръжка.

            На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Ю.М.Ю. да заплати на С.Х.А. направените деловодни разноски в размер на 334,00 лева.

            На основание чл. 136 от СК, след влизане в сила на решението, препис от същото ДА СЕ ИЗПРАТИ на Община Шумен за съответно вписване на лишаването от родителски права в регистъра на населението и на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                                   Районен съдия: