Р Е Ш Е Н И Е

Гр.Шумен

                                       В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и девети септември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1718 по описа за 2016 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по молба на М.Ж.Г., ЕГН **********, с адрес: *** и С.С.Г., ЕГН **********, с адрес: ***.

В молбата си до съда страните излагат, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имат родени две деца, които са малолетни. Страните представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК. В открито съдебно заседание, заявяват, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 29.07.2000г. на Община Шумен, област Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си, както и по отношение на родените от брака деца. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от съпругът и следва да бъде довнесена от съпругата. Следва да бъде определена държавна такса върху върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от съпругът.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, сключен с Акт *** от 29.07.2000г. на Община Шумен, област Шумен между М.Ж.Г., ЕГН ********** и С.С.Г., ЕГН ********** по взаимно съгласие.

 

Одобрява постигнатото между М.Ж.Г., ЕГН ********** и С.С.Г., ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :

Предоставя се упражняването на родителските права по отношение на децата В. с ЕГН ********** и Ж. с ЕГН ********* на майката С.Г., като се определя режим на лични контакти с бащата М.Ж.Г., ЕГН ********** всяка първа и трета събота и неделя от месеца с преспиване до 18,00 часа в неделя и един месец през лятото, когато майната не е в отпуск.

Определя се ежемесечна издръжка за детето В. с ЕГН ********** в размер на 120,00лв./сто и двадесет лева/ и Ж. с ЕГН ********** в размер на 130,00лв./сто и тридесет лева/, считано от 13.07.2016г. до настъпване на условия за изменение и прекратяване даването на издръжка, като определените по-горе суми са платими до 30-число на съответния месец, а при просрочие върху тях се дължи законната лихва.

Определя местоживеене *** заедно с майката С.С.Г., който имот е собственост на М.Ж.Г..

След прекратяване на брака втората молителка запазва фамилното име Г..

 

Страните се споразумяват да не си дължат издръжка между тях.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв./четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

ОСЪЖДА М.Ж.Г., ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 195,00лв./сто деветдесет и пет лева/

ОСЪЖДА С.С.Г., ЕГН ********** да заплати държавна такса в размер на 15лв./петнадесет лева/ в полза на бюджета на съдебната власт и по сметка на РС-гр.Шумен.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: