Р Е Ш Е Н И Е

 

571/5.8.2016г. ,  Гр.Шумен

 

  В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на четвърти август през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря А.П., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1748 по описа за 2016 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното: 

Производство по чл.50 от СК.

В молбата си до съда молителите Е.Г.С. с ЕГН ********** ***, действаща чрез пълномощника си адв. С. Т. *** и Д.Е.С. с ЕГН ********** ***, действащ чрез пълномощника си адв. И. Т. *** твърдят, че са законни съпрузи, сключили граждански брак на 04.11.2006г. От брака си имали родени две деца- К. и Ц.. Двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по смисъла на чл.50 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 04.11.2006г. с акт №*** на Община Шумен. От брака си имат родени две деца, според представените Удостоверения за раждане. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл.50 от СК споразумение, молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена частично от молителя при завеждане на молбата, като съобразно споразумението таксата следва да бъде довнесена от съпругата. Молителят следва да заплати държавна такса върху определеният размер на издръжката за двете деца в размер на 172,80лв. Молителят дължи заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на своя дял, а именно за недвижимия имот сумата от 271,09лв. и 3.00лв за автомобила. Молителката дължи 3.00лв. за уравнението за дяловете, относно автомобила.

Водим от горното, и на основание чл.50 от СК, съдът 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт №***. на Община Шумен между Е.Г.С. с ЕГН ********** *** и Д.Е.С. с ЕГН ********** ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Е.Г.С. с ЕГН ********** и Д.Е.С. с ЕГН ********** споразумение в следният смисъл:

І. РОДИТЕЛСКИ ПРАВА, РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ С ДЕЦАТА и ИЗДРЪЖКА:

1.1. Упражняването на родителските права върху роденото от брака малолетно дете – К. Д. С., родена на ***г., с ЕГН ********** се предоставят на неговата майка – Е.Г.С. с ЕГН **********. Местоживеенето на детето се определя при молителката в град Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен.

1.2. Упражняването на родителските права върху роденото от брака малолетно дете – Ц. Д. С., родена на ***г., с ЕГН ********** се предоставят на неговата майка – Е.Г.С. с ЕГН **********. Местоживеенето на детето се определя при молителката в град Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен.

2.1. Бащата Д.Е.С. с ЕГН ********** има право на режим за лични контакти с детето К. Д. С. родена на *** г., с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца в събота от 09.00 ч. до18.00  в неделя /с преспиване/; 20 (двадесет) дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; 5 (пет) дни през пролетната ваканция на детето; на втория ден на всеки празник Великден; всяка нечетна година за Коледните празници от 24 декември  до 26 декември /с преспиване/, както и на всяка четна Нова година от 31 декември до 2 януари /с преспиване/; по 3 (три) часа на всеки рожден ден на детето – 27 септември.

2.2. Бащата Д.Е.С. с ЕГН ********** има право на режим за лични контакти с детето Ц. Д. С. родена на *** г., с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца в събота от 09.00 ч. до18.00  в неделя /с преспиване/; 20 (двадесет) дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; 5 (пет) дни през пролетната ваканция на детето; на втория ден на всеки празник Великден; всяка нечетна година за Коледните празници от 24 декември  до 26 декември /с преспиване/, както и на всяка четна Нова година от 31 декември до 2 януари /с преспиване/; по 3 (три) часа на всеки рожден ден на детето – 19 юни.

 

3.1. Бащата Д.Е.С. с ЕГН ********** се задължава да заплаща месечна издръжка за детето К. Д. С., с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител в размер на 120 (сто и двадесет) лева, платима до 5-то (пето) число на текущия месец, считано от 01.04.2016 г. ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законовите основания за изменение или прекратяване на същата.

3.2. Бащата Д.Е.С. с ЕГН ********** се задължава да заплаща месечна издръжка за детето Ц. Д. С., с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител в размер на 120 (сто и двадесет) лева, платима до 5-то (пето) число на текущия месец, считано от 01.04.2016 г. ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законовите основания за изменение или прекратяване на същата.

 

ІІ.СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се по административен адрес в град Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, бул ***, представляващо семейна имуществена общност, към момента на подписване на споразумението е напуснато от молителката и децата  и за в бъдеще ще се ползва от молителя.

 

ІІІ. ФАМИЛНО ИМЕ: След прекратяване на брака молителката Е.Г.С. възстановява  предбрачното си фамилно име – Д..

 

ІV. ИМУЩЕСТВО

В личен дял на Д.Е.С. с ЕГН: ********** се поставя следния недвижим имот, представляващ семейна имуществена общност, който имот става негова индивидуална собственост, а именно: Апартамент № 14 /четиринадесет/, 5/пети/ етаж, вход 1 - /първи/, от жилищен блок ЕЖБ, кв.***/,  построен в гр. Шумен, бул. ***, със застроена площ от 62.45 кв.м. /шестдесет и два квадратни метра и четиридесет и пет квадратни сантиметра/, заедно с ИЗБА № 10 /десет/ с полезна площ от 3.24 кв.м. /три квадратни метра и двадесет и четири квадратни сантиметра/, както и 0.913 % ид.ч. /нула цяло деветстотин и тринадесет процента идеални части/ от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото, при граници за апартамента: от ляво – ап. №13; от дясно – ап. № 15; от горе – ап. № 17, от долу – ап. № 11; за избата: от ляво – изба № 11, от дясно – изба № 9, от долу – земя, като имотът съгласно кадастралната карта и регистри на гр. Шумен, общ. Шумен, представлява самостоятелен обект в сграда с идентификатор № *** със застроена площ от 62.45 кв.м./шестдесет и два квадратни метра и четиридесет и пет квадратни сантиметра/, находящ се  в сграда № 10 /десет/, разположена в поземлен имот с идентификатор № *** по кадастралната карта на град Шумен, община Шумен, обл.Шумен, с предназначение на самостоятелния обект – жилище, апартамент; брой нива на обекта– едно, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж– ***; под обекта *** и над обекта – ***.

Данъчната обекта на гореописания имот е 27 108.80 лв./двадесет и седем хиляди сто и осем лева и осемдесет стотинки/.

Е.Г.С. с ЕГН ********** не получава сума за уравнение на дяловете за недвижимия имот по точка ІV, пункт 1 от споразумението.

2.Изплащането на тегления кредит за покупка на гореописаният недвижим имот, съгласно Договор за кредит за покупка на недвижим имот по програма премия ***. с „Юробанк България“ АД гр. София, във връзка с направеното възлагане на имота на молителя Д.Е.С. с ЕГН **********, ще бъде поет изцяло от него. Молителката Е.Г.С. с ЕГН: ********** ще бъде освободена от ангажименти във връзка с погасяването на кредита.

 

3. В личен дяла на Д.Е.С. с ЕГН: ********** се предоставя следния лек автомобил, представляващ семейна имуществена общност, който става негова индивидуална собственост, а именно: лек автомобил марка и модел: „Опел Вектра“ с рег. № *** двигател № без номер, рама № *** цвят „сив металик“, описан  по свидетелство  за регистрация на МПС № *** от МВР сектор ПП – Шумен. Застрахователната стойност на МПС-то е 300 (триста) лева. Молителите/съпрузите оценяват този дял общо за сумата от 300 (триста) лева.

За уравнение  на дяловете за лекия автомобил по точка ІV, пункт 2 от споразумението Е.Г.С. с ЕГН ********** получава сумата  от 150 (сто и петдесет) лева.

 

4. Останалите движими  вещи, придобити по време на брака са на незначителна стойност и същите са поделени извънсъдебно, при фактическата раздяла, като за в бъдеще нямат да имат претенции един към друг за тях.

 

V. По време на брака си молителите не придобивали със съвместен принос парични влогове, поради което всеки от молителите може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

 

VІ. Молителите нямат взаимни претенции към фирмите и дяловете в търговските дружества, които притежават.

VІІ. След прекратяване на брака молителите няма да си дължат издръжка един на друг, и за в бъдеще няма да имат претенции в този смисъл.

 

   ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева).

ОСЪЖДА Е.Г.С. с ЕГН ********** да заплати държавна такса в размер на 15 лв./петнадесет лева/ по сметка на ШРС, на осн.чл.6 т.3 от Тарифа за държавните такси и 3.00лв./три лева/ върху размера на споразумението за имуществените отношения.

ОСЪЖДА Д.Е.С. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса върху определения размер на издръжката в размер на 172,80лв. /сто седемдесет и два лева и осемдесет стотинки/ по сметка на ШРС и 274,09лв./двеста седемдесет и четири лева и девет стотинки/ върху размера на споразумението за имуществените отношения.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: