Р Е Ш Е Н И Е

 

676/6.10.2016г.                      Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На четвърти октомври     през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1762по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            В молбата си до съда  К.Г.К., ЕГН  **********  и  И.З. К., ЕГН ********** излагат, че са съпрузи от *** година. По време на брака си имали родено едно дете , което към момента е пълнолетно. Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие и да одобри представеното споразумение.В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от *** година , когато с акт № ***/*** г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен, сключват граждански брак. От брака си имат  родено едно дете , което към момента е пълнолетно, поради което не се налага  уреждане на отношения, свързани  с родителски права, лични отношения  и издръжка.

Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона,  поради което следва да бъде утвърдено.

            На осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв. дължима от молителката,   съобразно посоченото в съдебна зала изявление . 

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на от *** година , с акт № ***/*** г.съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен, между К.Г.К., ЕГН  ********** ***  и  И.З. К., ЕГН **********, постоянен адрес: *** , ПО ВЗАИМНО  СЪГЛАСИЕ, на основание чл. 50 от СК .

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между К.Г.К., ЕГН  **********  и  И.З. К., ЕГН **********, споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            След прекратяване на брака жилището, находящо се в гр. Шумен, ул. „С.“ № ***, остава за ползване от И.З. К., ЕГН **********, а съпругата  К.Г.К., ЕГН  ********** *** .

ОБЯВЯВА, че  за в бъдеще  молителите не си дължат  взаимно издръжка.

Молителите декларират, че не притежават недвижими имоти,  придобити  по време на брака в режим на СИО, както и не притежават  общи влогове .  

     ОБЯВЯВА, че след прекратяване на брака  молителката  К.Г.К., ЕГН  ********** ще продължи  да носи  фамилното име К., за което молителят дава своето изрично съгласие.

          В ДЯЛ   на К.Г.К., ЕГН  **********, се предоставя и същата става едноличен собственик на л.а.  ПЕЖО, модел ***, ДК№ ***  рама ***, двигател ***, цвят СВЕТЛО СИВ МЕТАЛИК. Застрахователната  стойност на  МПС е 300 лв .

Разноските по делото относно окончателната държавна такса  се поемат от  молителката .

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развода по взаимно съгласие в размер на 40,00 лв.

ОСЪЖДА К.Г.К., ЕГН  **********. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 40лв. и на основание чл.7  т.1 от Тарифа за ДТ по ГПК, сума в размер на 6,00 лева.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                          Районен съдия: