Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

                                                              698/17.10.2016г.

 

Шуменският  районен  съд, в публичното заседание, на дванадесети октомври през две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: Людмила Григорова  

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното  от  районния съдия  гр. д. № 1797 по описа за 2016  г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                   Предявен е иск с правно основание чл.49, ал.1 от СК.  

                   В молбата си до съда ищецът- В.Й.К., ЕГН **********,***, излага, че с ответника А.Д.К., ЕГН **********, с адрес: ***, са сключили граждански брак на 13.01.2005 г., като от брака си нямат родени деца. Семейното жилище на страните е било в ***, което жилище е собственост на ищеца. Ответницата през лятото на 2007 г. е напуснала семейното жилище и повече не се е връщала. Същата отишла да живее и работи в Испания, като последната среща на страните била през 2010 г., когато ответницата са върнала в България за няколко дни. Сочи се в молбата, че от края на 2014 г. ищецът има здравословни проблеми, като на 10.12.2015 г. му е поставена диагноза: „злокачествено новообразувание на кости и костен мозък С61 Злокачествено образувание на простатата“. Съпругата била уведомена, като ищецът няколко пъти я канил да се върне от Испания, за да му помага, но същата не се отзовала. Ищецът счита, че липсата на помощ от страна на съпругата му, в тежък за живота му момент и фактическата раздяла, продължила повече от осем години, са обстоятелства, водещи до дълбоко и непоправимо разстройство на брачните отношения. Предвид изложеното счита, че бракът е дълбоко и непоправимо разстроен и моли съда да постанови решение, по силата на което да го прекрати, по вина на ответницата. Моли да се възстанови предбрачното фамилно име на съпругата- В.. Претендира и разноски.

Ответникът, в законоустановения срок едномесечен срок не представя писмен отговор. Не се явява и в съдебно, за да изрази становище по така предявения брачен иск.

            След като се запозна с изложеното и събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: Видно от 1 бр. удостоверение, издадено въз основа на акт за граждански брак № 1/13.01.2005 г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, се установи, че страните са законни съпрузи от 13.01.2005 г. Видно от представените по делото писмени доказателства /официално заверени преписи от епикризи, издадени от „Комплексен онкологичен център- Шумен“ ЕООД/, се установи, че през месец декември 2015 г. на ищеца му е поставена диагноза „злокачествено новообразувание на кости и костен мозък С61 Злокачествено образувание на простатата“, като му е провеждано и съответното лечение. От събраните по делото гласни доказателства, се установи, че от 2007 г. страните не живеят заедно, тъй като съпругата отишла да живее и работи в Испания. От показанията на свидетелите се установи, че през 2014 г. започнали здравословните проблеми на ищеца, като от тогава той се нуждаел от човек, който да се грижи за него. Свидетелите заявиха, че съпругата е знаела за здравословните проблеми на ищеца, като последният е молил жена си да се върне при него и да му помага, но ответницата не се отзовала. Помагали му други близки и познати. Съдът дава вяра на гласните доказателства, поради обстоятелството, че същите са ясни, конкретни, взаимно и вътрешно непротиворечиви, а от друга страна кореспондират и със събраните писмени доказателства.

                  Позовавайки се на изложеното и категоричното нежелание на съпруга да възобнови съжителството си с ответника, съдът намира, че бракът между страните е изпразнен от взаимна обич, доверие, уважение, емоционална, духовна и физическа близост, единство на целите и интересите и съществува повече в тяхна вреда, отколкото полза, без реални перспективи за заздравяването му. Ето защо, приема, че е дълбоко и непоправимо разстроен и следва да бъде прекратен.

                   Досежно вината, счита, че тя принадлежи на съпругата, тъй като по делото се събраха категорични доказателства за нейно противобрачно поведение, с което тя е нарушила основни принципи, залегнали в основата на брачните отношения и предвидени в разпоредбите на чл.2, т.7, чл.14 и чл.15 от СК, а именно уважение, грижа, разбирателство и съвместно живеене на съпрузите. Данни за осъществено противобрачно поведение от страна на съпруга не се събраха.  

                   Относно фамилното име на съпругата, имайки предвид липсата на изрична молба за възстановяване на предбрачното фамилно име, счита, че ответницата следва да запази фамилното име, придобито със сключване на брака. Правото на име е едно от основните лични права на индивида, като в този смисъл избора на фамилно име е в зависимост от волята и желанието на лицето.

                   Доколкото от брака няма родени деца и липсва отправена претенция за ползване на семейното жилище, счита, че не дължи произнасяне по този въпрос.

      На основание чл.329, ал.1 от ГПК, деловодните разноски следва да се възложат върху виновния съпруг- А.Д.К..

                  Съобразявайки се с данните по делото, съдът определя окончателна държавна такса по предявения брачен иск в размер на 50.00 лева, от които приспада първоначално внесените от ищеца- 25.00 лева. Остатъкът от сумата, следва да се доплати от ответника.

            На основание чл.78, ал.1 от ГПК, ответникът следва да изплати на ищеца извършените по делото разноски, в размер на 745.00 лв.

                                

                   Водим от горното, съдът

 

                                               Р           Е           Ш           И:

 

                    ПРЕКРАТЯВА, сключения на 13.01.2005 г., с акт № 1/13.01.2005 г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, граждански брак между В.Й.К., ЕГН **********,*** и А.Д.К., ЕГН **********, с адрес: ***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.  

                 ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че ВИНА за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има СЪПРУГАТА- А.Д.К., ЕГН **********.

                                  

                 ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв. /петдесет лева/, от които приспада първоначално внесените от ищеца 25.00 лв.

                 ОСЪЖДА А.Д.К., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати по сметка на Шуменски районен съд сума, в размер на 25.00 лв. /двадесет и пет лева/, представляваща държавна такса за водене на делото.

                 ОСЪЖДА А.Д.К., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати на В.Й.К., ЕГН **********,***, сума в размер на 745.00 лв. /седемстотин четиридесет и пет лева/, представляваща извършените по делото разноски. 

                   Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.  

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: