Р Е Ш Е Н И Е

 

677/6.10.2016г.                       Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На четвърти октомври     през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1919 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:           

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, за прекратяване на гражданския брак между страните, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило между страните. Ищцата основава исковите претенции, като твърди, че с ответника П.Я.П., ЕГН ********** са съпрузи от *** година. От брака си имат един син -Я. П.Я., ЕГН **********. По време на семейния живот установили, че в характерите  и възгледите за живота между тях съществували сериозни различия, които се задълбочили с годините и стават все по често причина за противоречия и конфликти. Г.К.П., ЕГН **********, моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен. Моли за постановяване на решение по делото, с което да бъде прекратен бракът между страните, на основание чл. 49, ал. 1 СК.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК, с молба страните заявават, че  са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Обосновават искането като заявяват, че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 от СК относно родителските права , ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид по делото .

С определение от 28.09.16г., производството по делото е трансформирано от исково в охранително - за прекратяване на брака по взаимно съгласие, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК.

В хода на проведеното съдебно заседание, молителите поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. Двамата поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака.

Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, поради което преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските по делото:

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът, с решението си, следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева.  В този смисъл съдът съобрази и постигнатото между страните споразумение и заявено в съдебно заседание, разноските по делото да бъдат поети поравно ,т.е. всеки един от молителите  следва да заплати държавна такса в размер на 20 лв.

 На основание чл. 7 , т. 2  от Тарифата за ДТ по ГПК молителят П.Я.П.Я. следва да заплати държавна такса -2% върху тригодишните платежи по споразумението за издръжката, в размер на 151,20 лв, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на *** г., с акт № акт *** г.,на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен , област Шумен между Г.К.П., ЕГН **********,*** и П.Я.П., ЕГН ********** ***, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

            1. Упражняването на родителските права по отношение на детето Я. П.Я., ЕГН **********, се предоставя на майката Г.К.П., ЕГН **********.

            2. Местоживеенето на роденото от брака дете Я. П.Я., ЕГН **********, се определя  при майката Г.К., П., ЕГН **********, на  адрес ***,а при промяна -на друг обитаван  от нея адрес.

            3. Определя се режим на лични отношения на бащата П.Я.П., ЕГН **********, с детето Я. П.Я., ЕГН **********, като го вижда  или взема при себе си  всяка първа и трета  неделя от месеца  от 8,00 часа до 20 ,00 часа, както и веднъж годишно  през лятото,  за период  от 20 /двадесет/календарни , ако здравословното състояние  на детето позволява това, който период да не съвпада  с платения годишен отпуск на майката .

            4. Бащата П.Я.П., ЕГН **********,се задължава да заплаща на детето Я. П.Я., ЕГН **********,чрез неговата  майка и законен представител Г.К.П., ЕГН **********,месечна издръжка в размер на 210,00 лева, с падеж  20-т число на календарния месец,за който се дължи , считано от м.август, 2016г до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска. Всички плащания на издръжка  за детето Я. П.Я.,ЕГН **********, да бъдат извършвани по следната банкова сметка *** Г.К.П.,ЕГН **********, в „СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ  ЕКСПРЕСБАНК“ АД –клон Разград –Мадара :IBAN ***,BIC: ***.

Всички банкови такси за извършване на превод или внасяне в брой  на сумата по посочената банкова сметка могат да бъдат приспаднати от дължимата сума .

            5. Семейното жилище , находящо се в гр. Шумен , ул. „А.В.” № *, се предоставя за ползване на Г.К.П. ЕГН ********** и на малолетното дете Я. П.Я., ЕГН **********.

  6.Молителите заявяват, че са поделили извънсъдебно движимите вещи, придобити в режим на СИО и нямат взаимни претенции от имуществен характер за в бъдеще.

    7.Молителите заявяват, че нямат взаимни претенции към притежаваните от тях банкови сметки и всеки от тях се задължава лично да обслужва и погасява собствените си кредити.

     8. Молителите заявяват, че нямат регистрирани търговски дружества в Р.България ,както и претенции към притежавани акции и дялове в търговски дружества .

       9. Молителите не си дължат взаимно издръжка след прекратяването на брака.

                  10. След прекратяване на брака Г.К.П. ЕГН ********** си запазва брачното   фамилно  име П.  за което  съпругът дава изричното си съгласие .

       11Разноските по делото относно окончателната държавна такса  се поделят по равно  от молителите.

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 лв.

ОСЪЖДА Г.К.П., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 20 лв.

 ОСЪЖДА П.Я.П., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 20 лева и държавна такса на основание чл.7, т.2 от ТД за държавните такси по ГПК- 2% върху тригодишните платежи на определената издръжка, в размер на 151,20лв.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                          Районен съдия: