Р Е Ш Е Н И Е

 

747/31.10.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, девети състав, в открито съдебно заседание проведено на двадесет и пети октомври, две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

Председател: Димитър Димитров  

с участието на секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 1921/2016 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по предявен иск от А.Д.Л. против А.И.Л., с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, за прекратяване на гражданския брак между страните, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило след сключване.

Ищцата обосновава исковата си претенция на следните фактически твърдения:

Страните са съпрузи, по силата на сключен между тях граждански брак на 01.09.2013 г. Бракът бил първи за страните, като имали едно малолетно дете – А. А. Л.. Твърди, че от месец август 2016 г. са разделени с ответника. Настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака ищцата обуславя на твърдения от живота на съпрузите сочещи на разпад на брачната връзка, която не е могла да се съхрани с нужното доверие, взаимно уважение и разбирателство между партньорите, като отнася причините за това да са в поведението на ответника, който не е успял да изгради чувство на взаимност между двамата. Иска постановяване на положително решение по делото, като бракът между страните бъде прекратен без произнасяне по въпроса за вината. Желае да упражнява родителските права върху малолетното дете и местоживеенето му да бъде определено при нея. На ответника да бъде предоставен режим на лични контакти с детето както следва: всяка първа и трета седмица в месеца, за времето от 10:00 часа до 16:30 часа в събота и неделя, като до навършване на 5 години контактите се осъществяват в присъствието на ищцата с оглед възрастта и пола на детето; един месец през лятото, когато не е в платен годишен отпуск, също без присвиване и в присъствие на майката до навършване на 5 години на детето. Моли ответникът да бъде осъден да плаща месечна издръжка в размер на 200 лв., считано от влизане в сила на съдебното решение, с непосочен падеж, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска. Желае да бъде възстановено предбрачното й фамилно име – «Й.». Семейното жилище е напуснато от страните. Прилага писмени доказателства. Не претендира разноски по делото.

В отговора на исковата молба, депозиран в срока и по реда на чл. 131 ГПК, ответникът счита, че исковете са допустими, признава, че е налице дълбоко и непоправимо разстройство на брака, което е основание за прекратяването му по реда на чл. 49, ал. 1 СК, но оспорва това състояние да е настъпило по негова вина. В този смисъл са изложени твърдения за прояви на неуважително отношение към ответника, съзнателно незачитане на съпружеските и родителските му усилия за издръжката и благополучието на семейството и на детето им, разрушаване на чувствата на доверие и уважението между партньорите. Желае прекратяване на брака поради дълбоко и непоправимо разстройство, без произнасяне по вината. Не се противопоставя родителските права върху роденото от брака дете да бъдат предоставени на майката, както и местоживеенето му. Не се противопоставя ищцата да възстанови предбрачното си фамилно име. Моли съда да определи широк режим на лични контакти между него и детето, който да е в негов интерес, а именно: първите три съботи и недели от месеца, от 09.00 часа в събота до 17.00 часа в неделя, с преспиване; един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, с преспиване; от първи април до седми април всяка година, с преспиване; на всяка четна година на Коледните празници - от 9.00 ч. на 24.12 до 18.00 ч, на 26.12., с преспиване, а на всяка нечетна година на Новогодишните празници - от 9.00 ч. на 31.12. до 18.00 ч, на 02.01. включително; на всяка четна година на рождения и ден: 19.04. от 09.00 часа до 18.00 часа, а на всяка нечетна година на имения и ден: 30.08. от 9.00 ч. до 18.00 часа. Оспорва претендирания размер на издръжка, като излага становище, че може да плаща издръжка в размер на 110 лв. месечно. Не претендира разноски.

В открито съдебно заседание на 25.10.2016 г. страните постигат съгласие по спорните въпроси по прекратяването на брака и представят молба, в която твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака, като заявяват, че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно родителските права върху родените от брака дете, местоживеенето му, издръжката, режима на лични контакти, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име, представено в писмен вид.

С определение производството по делото е трансформирано от исково в охранително, на основание чл. 321, ал. 5 ГПК.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. Двамата поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака. Съдът намира, че постигнатото между страните споразумението, представено в открито съдебно заседание, удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, поради което преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските по делото:

При завеждане на исковата молба ищцата е внесла такса 25 лв., на основание чл. 6, т. 1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 40 лв., от които 25 лв. внесени при завеждане на исковата молба и 15 лева - на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, които следва да бъдат внесени от молителя А.И.Л., който следва да плати и държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 108 лв., на основание чл. 7 от същата Тарифа.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд.

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между А.Д.Л., с ЕГН: ********** и адрес: *** и А.И.Л., с ЕГН: ********** и адрес: ***, сключен на 01.09.2013 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето А. А. Л., с ЕГН: **********, родена на *** г., на майката А.Д.Л., с ЕГН: **********, като определя местоживеенето на детето при майката на адрес: гр. Ш., ***.

Определя режим на лични отношения на бащата А.И.Л., с ЕГН: ********** с детето А. А. Л., с ЕГН: **********, както следва: До навършване на година и половина на детето: всеки първи три недели от месеца от 9 ч. до 18 ч., в присъствието на майката, без преспиване; Един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, без преспиване, в нейно присъствие; От 01 до 07 април, в присъствието на майката, без преспиване; За коледните празници – 25.12. от 9 ч. до 18 ч., в присъствие на майката, без преспиване; За новогодишни празници – 02.01. от 9 ч. до 18 ч., в присъствие на майката, без преспиване; За рождения ден на детето – 19.04. от 9 ч. до 13 ч., в присъствие на майката, без преспиване; За именния ден на детето – 30.08. от 13 ч. до 18 ч., в присъствие на майката, без преспиване. След навършване на година и половина на детето: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9 ч. в събота до 18 ч. в неделя, с преспиване; Един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, с преспиване; От 01 до 07 април, с преспиване; За коледните празници, на всяка четна година от 9 ч. на 24.12. до 18 ч. на 26.12., с преспиване, а на всяка нечетна година на новогодишните празници от 9 ч. на 31.12. до 18 ч. на 02.01. с преспиване; На всяка четна година за рождения ден на детето – 19.04. от 9 ч. до 18 ч.; На всяка нечетна година за именния ден на детето – 30.08. от 9 ч. до 18 ч.

Осъжда А.И.Л., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плаща в полза на детето А. А. Л., с ЕГН: **********, родена на *** г., чрез нейната майка и законен представител А.Д.Л., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 150.00 лв. /сто и петдесет лева/, платими до пето число на месеца, за който се дължи, считано от датата на влизане в сила на решението, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до окончателното плащане на задължението, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Ползването на семейното жилище в гр. Ш., ***, се предоставя на молителката А.Д.Л..

Постановява след прекратяването на брака жената да носи предбрачното си фамилно име “Й.”.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; движимото и недвижимо имущество придобито по време на брака остава в режим на СИО; след прекратяването на брака съпрузите няма да имат никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Осъжда А.И.Л., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в размер на 15.00 лв. /петнадесет лева/ на основание чл. 6, т. 3 и чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и сумата от 108.00 лева /сто лева и осем лева/ представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК. 

 

Районен съдия: