Р Е Ш Е Н И Е

 

745/31.10.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На двадесет и пети октомври                                две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 1933 по описа на ШРС за 2016 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс.

            Депозирана е искова молба от Ю.Д.В. с ЕГН ********** с адрес *** срещу С.С.В.  с ЕГН ********** с адрес ***. В молбата ищцата излага, че бракът е непоправимо и дълбоко разстроен, като моли съда да постанови решение, с което да го прекрати. Като основна причина сочи заболяването на мъжа й, който бил с поставена диагноза „параноидна шизофрения“ и имал агресивни прояви спрямо нея, както и патологична ревност и враждебност. Излага се, че от брака имат родени две деца – дъщеря С., родена на ***г. и дъщеря Д., родена на ***г. Ищцата моли да й бъде предоставено упражняването на родителските права над децата, да бъде определен режим на лични контакти на бащата с децата, да бъде осъден за издръжка, както и да й бъде възстановено предбрачното фамилно име А..

            В срока на писмен отговор е постъпил такъв, като се правят възражения единствено за размерите на месечните издръжки. Предлага се сключване на споразумение.

Ищеца се явява в съдебно заседание лично, заедно с адв. Х. от ШАК. В съдебно заседание се депозира споразумение по чл.51 от СК, като се пъддържа същото и се моли за одобряването му. Прави се искане производството да премине от исково по чл.49 от СК в производство по развод по взаимно съгласие на основание чл.50 и сл. от СК.

Ответника се явява лично, заедно с адв. М. П. от ШАК, като поддържат споразумението и молят съда да го одобри изцяло.

          Съдът е допуснал в съдебно заседание изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 от СК.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: Молителите били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 27.09.2002 г. в гр. Шумен, за което бил съставен акт за сключен граждански брак № 295 от 27.09.2002г. От брака си имали родени две деца, дъщеря С. – родена на ***г. и дъщеря Д. – родена на ***г. В съдебното заседание заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  Така също са уредили всички спорни имуществени въпроси и тези, по отношение на родителските права, местоживеенето и издръжката на  децата си.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, като съдът приема от правна страна следното:  От материалите по делото се установява по безспорен начин, че двамата молители са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата и фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Ю.В. и С.В.,  се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът констатира, че по делото не са представени доказателства досежно доходите на ответника, но предвид, че има данни по делото за влошеното му здравословно състояние, то окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде определен в минимума по закон, а именно 25 лева. От материалите по делото се установява, че при завеждането му  е заплатена  държавна такса в пълен размер. Молителя следва да заплати държавна такса върху размерите на издръжките на децата от 154.80 лв., държавна такса от 7 лв. върху размера на присъдения му в дял автомобил,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между С.С.В.  с ЕГН ********** и Ю.Д.В. с ЕГН **********,   сключен с Акт за граждански брак № 295 от 27.09.2002 г., съставен от длъжностно лице по гражданското състояние при Община – гр.Шумен  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху родените от брака деца – С. С.С. с ЕГН ********** и Д. С.С. с ЕГН **********  се предоставят на майката Ю.Д.В. с ЕГН **********,  като местоживеенето на децата е при майката  на адрес гр.*****;

ІІ. Бащата С.С.В. с ЕГН **********  има право на лични контакти с децата С. и Д. всеки първи и трети неделен ден от месеца от 09.00 часа  до 18.00 часа, както и всеки втори ден от Великденските, Коледните и Новогодишните празници от 09.00 часа  до 18.00 часа;

ІІІ. Бащата С.С.В. с ЕГН **********   ще заплаща на С. С.С. с ЕГН **********  месечна издръжка в размер на 110 лв. (сто и десет лева), платима до първо число на текущия месец,  чрез нейната  майка и законен представител Ю.Д.В. с ЕГН **********, считано от 01.09.2016г. до  настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка по отношение на детето, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска;

Бащата С.С.В. с ЕГН **********   ще заплаща на Д. С.С. с ЕГН **********  месечна издръжка в размер на 105 лв. (сто и пет лева), платима до първо число на текущия месец,  чрез нейната  майка и законен представител Ю.Д.В. с ЕГН **********, считано от 01.09.2016г. до  настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка по отношение на детето, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска;

IV. Семейното жилище, находящо се в гр.***** след развода ще се ползва от молителя, като молителката и децата са го напуснали и същата няма претенции за ползването му;

V. След прекратяване на брака съпругата възстановява предбрачното си фамилно име - А..

VI. Молителите декларират, че нямат претенции за издръжка помежду си; 

VII. В  ДЯЛ на С.С.В. с ЕГН ********** се поставя следният придобит през време на брака ЛЕК АВТОМОБИЛ - марка “Опел” модел “Зафира  с рама № *****,  двигател № ***** с ДК № *****. По застрахователна оценка стойността на дела е в размер на 350 лв.

 VIII. Разноските в производството се поемат от страните, така както са направени.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 25 лв.(двадесет и пет лева), като констатира, че е внесена изцяло по делото.

ОСЪЖДА С.С.В. с ЕГН **********  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от   сумата от 154.80 лв. (сто петдесет и четири лева и осемдесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдените размери на издръжките, сумата от 7 лв. (седем лева), представляваща държавна такса върху присъдения в дял на молителя лек автомобил, както и сумата от 5 лв. (пет лева) такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: