Р Е Ш Е Н И Е

 

672/5.10.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На четвърти октомври                                            две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева  

Секретар: П.Н.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 1956 по описа на ШРС за 2016 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Х. Ш. Х. с ЕГН ********** и Е.Н.Х. с ЕГН ********** и двамата с постоянен адрес ***. Молителите  излагат, че са законни съпрузи, като дъщеря им е навършила пълнолетие. Твърдят, че към настоящия момент взели взаимно решение за развод, като желанието им за това било твърдо и непоколебимо. Това пораждало необходимостта да бъдат уредени всички въпроси относно семейното жилище, фамилното име на жената, издръжката помежду им. Молят съда да постанови решение, с което утвърди постигнатото между тях споразумение, съгласно чл.50 от СК.

Двамата молители се явяват лично в съдебно заседание, като молителят се представлява от упълномощения от него адв. Е.Х. от ШАК. Молят съда да утвърди споразумението и го поддържат изцяло.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становището  на молителите, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: Молителите били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 25.06.1978г. в с. *****,  за което бил издаден Акт за граждански брак № ***. От брака си имали родено едно дете – дъщеря, към момента навършила пълнолетие. Семейното жилище  към момента е напуснато от молителката и няма претенции към него. В молбата се излага желание от молителката да запази фамилното си име, придобито след брака. Молителите нямат претенции и за издръжка помежду си. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.    

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание, се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно семейното жилище; относно издръжката между съпрузите, фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Х. и Е. Х.  се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса, която следва да е в размер на 40 лв.  Съдът констатира, че страните са се споразумели разноските да бъдат поети изцяло от мъжа. Поради това разликата до пълния определен от съда размер  следва да се доплати от молителя.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Х. Ш. Х. с ЕГН ********** и Е.Н.Х. с ЕГН ********** ***, сключен с Акт за граждански брак № *** г., идздаден от длъжностно лице по гражданско състояние при Кметство с. ***** ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

           І. Молителите декларират, че семейното жилище, находящо се в гр.***** се предоставя за ползване от Х. Ш. Х..

           ІІ. Молителите декларират, че нямат за уреждане други имуществени отношения помежду си.

           ІІІ. Молителката запазва брачното си фамилното  име  Х..

           ІV. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.  

           ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 (четиридесет) лева.

ОСЪЖДА Х. Ш. Х. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от 15 лв. (петнадесет лева), представляваща държавна такса за завеждане на делото, както и 5 (пет) лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: