О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Гр.Шумен, 07.06.2016г.

 

 

Шуменският районен съд, в закрито заседание на седми юни през две хиляди и шестнадесета година в състав:  

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 1304 по описа за 2016 година, за да се произнесе, съобрази следното:  

На 06.06.2016г. е депозирана искова молба от М.И., С.М., и М.А., за признаване за установено спрямо Общинска служба "Земеделие и гори"-с.Венец, правото на собственост на ищците като наследници на А. А. И. и Д. М. М. на ниви в землището на с.Ясенково. Посочено е, че не е подавано заявление в срока по чл.11 ал.1 от ЗСПЗЗ за възстановяването на земите.

С оглед на изложеното в обстоятелствената й част на исковата молба, съдът намира, че предявеният иск е с правно основание чл.11 ал. 2 ЗСПЗЗ, съгласно която разпоредба лицата, пропуснали да подадат заявление в срока по ал. 1 на същата, установяват с иск срещу съответната Общинска служба "Земеделие" правото да възстановят собствеността си върху земеделските земи. С влизане в сила на разпоредбата на § 22 от ПЗР на З. /ДВ. бр. 13/2007г./ това право е било ограничено със срок. Срокът е тримесечен и започва да тече от влизане на този закон в сила. Същият е преклузивен и пропускането му има за последица погасяване на субективното материално право да се иска възстановяване на собствеността върху земеделската земя. Исковата молба по настоящото дело е подадена години след изтичане на посочения в § 22 от ПЗР на ЗСПЗЗ, срок за предявяване на такива искове и искът е недопустим. /В този смисъл е и константната съдебна практика- Определение № 837 от 13.11.2014 г. на ВКС по ч. гр. д. № 6543/2014 г., IV г. о., ГК и др./

Водим от горното, съдът  

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 1304/2016г. по описа на Шуменски районен съд, като недопустимо.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд - гр.Шумен в 1- седмичен срок от уведомяване на страните.  

                                                                          

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: