О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

2528/7.10.2016г. , Гр.Шумен  

 

Шуменският районен съд, в закрито съдебно заседание на седми октомври през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

като разгледа докладваното от съдията гр.дело №1675 по описа за 2016 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

Съдът констатира, че с отговора подаден от ответника срещу исковата молба по настоящото гражданско дело, е направено възражение за местна подсъдност, с което ответника заявява, че делото не е подсъдно пред ШРС и счита, че същото следва да бъде изпратено на Районен съд-гр.Бургас. Позовава се на чл.105 от ГПК, съгласно който искът се предявява пред съда, в чийто район се намира постоянният адрес на ответника.

 Съдът намира, че в настоящия казус, посочената разпоредба не е приложима. Чл.123 ал.2 от СК, урежда специална подсъдност на искове за лични отношения между родител и дете, който се предявява пред районния съд по настоящия адрес на детето. Видно от извършената служебна справка по реда на Наредба №14/18.11.09г., настоящия адрес на детето Д. А.А. ***. Поради което съдът намира, че възражението е основателно и направено в срока по чл.119 ал.3 от ГПК и производството по делото следва да бъде прекратено пред Шуменски районен съд и изпратено по подсъдност на Районен съд - гр.Бургас.

Водим от горното, и на основание чл.119 ал.3, във вр. с чл.118 ал.1 от ГПК, във вр. с чл.123 ал.2 от СК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№1675/2016 г. по описа на ШРС, пред Районен съд - гр.Шумен.

Изпраща делото по подсъдност на Районен съд - гр.Бургас.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в 1-седмичен срок от уведомяване на страните, на основание чл.121 от ГПК.  

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: