О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1942/21.7.2016г.

Шуменският районен съд                                                                                десети състав

На двадесет и първи юли                                                         две хиляди и шестнадесета година

В закрито заседание                                                          Председател: Жанет Марчева

Като разгледа докладваното от съдията-докладчик

Гр.д. № 1788  по описа за 2016 год.

За да се произнесе взе предвид следното: 

Производството по настоящото дело е образувано по повод молба от Т.З. Г. с ЕГН ********** *** срещу А.М.Р. с ЕГН ********** с искане за издаване на Заповед за незабавна защита и налагане на мерките по  чл.5 от Закона за защита от домашно насилие както по отношение на нея, така и по отношение на сина ѝ Р. Т. Г..

В молбата се излага, че А.Р. упражнявал спрямо нея и роднините ѝ насилие, изразяващо се в психологически тормоз и заплахи. Последния случай бил на 20.07.2016г., когато ѝ били отправени по телефона заплахи за живота и здравето на нея и близките ѝ. Твърди, че ответника бил биологичен баща на сина ѝ – Р. Т. Г. с ЕГН **********, който отказал да го припознае за свой син. Излага, че  баща му вече правил опит да вземе детето без разрешение, като след намеса на полицията детето ѝ било върнато. Сега отново се опасявала, че ще направи същото. В заключение иска закрила спрямо нея и детето, като на ответника се забрани да  доближава нея и детето на адресите им в с. Мадара и гр.Шумен, в нейната месторабота и училището на детето.  

Във връзка с допустимостта на молбата, съдът е извършил служебна справка по отношение на родствените връзки на детето Р. Г.. В справката, извършена по искане № 235/21.07.2016г. е отразено, че няма данни за баща на детето.

Съгласно чл.3 от ЗЗДН защита по този закон може да търси всяко лице, пострадало от домашно насилие, извършено от съпруг, от лице, което се намира или е било във фактическо съжителство, лице от което име дете, както и от други изрично изброени категории лица.

В настоящия случай, видно от направената служебна справка семейното положение на молителката се сочи, като „неомъжена“,  а по отношение на детето Р. Т. Г. няма вписани данни за неговия баща. Поради това не може да се направи извода, че ответника е баща на Рами, както се сочи в молбата.

 Така също в молбата не са изнесени твърдения, че страните са били или продължават да бъдат във фактическо съжителство. Напротив молителката посочва различни адреси, на които живеят двамата.  

Предвид, че родството между лицата се доказва с официални документи удостоверяващи именно този факт, а именно акт за раждане на детето, в който да е вписан ответника като негов баща, то съдът намира, че родствена връзка между детето и ответника липсва.

Всичко това води до извода, че лицето не е от категорията на лицата, които могат да търсят защита по Закона за защита от домашно насилие и  производството пред съда по повод депозирана молба следва да бъде прекратено, като недопустимо.

 Въз основа на изложеното, съдът

            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 1788 по описа за 2016 г. на Шуменски районен съд, Х - ти състав, образувано по повод предявена от Т.З. Г.  с ЕГН ********** срещу А.М.Р. с ЕГН ********** молба по Закона за защита от домашно насилие.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване от молителката с частна жалба пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен срок от получаване на съобщението за постановяването му.   

            Препис от определението да се връчи на лицето.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: