Р Е Ш Е Н И Е  

154/14.3.2016г.                 Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На осми март през две хиляди и шестнадесета  година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                   Председател: Валентина Тонева

Секретар Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №1172 по описа на ШРС за 2015г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 15-0869-000683 издадено от ВНД Началник сектор  към ОДМВР гр. Шумен , с което  на Г.Й.Г. ЕГН **********, са наложени административни наказания:

*„ глоба“ в размер на 100лв на основание чл. 179 ал.2 вр. чл. 179 ал.1 т.5 от ЗДВП ;

*„глоба“ в размер на 80 лв  и лишаване от право да управлява  МПС за 2 месеца на основание чл. 175 ал.1 т.5 от ЗДВП и

            *„глоба“ в размер на 80  лв и лишаване от право да управлява  МПС за 2 месеца на основание чл. 175 ал.1 т. 5 от ЗДВП ,съответно за нарушения на чл. 25 ал..1 от ЗДВП; чл. 123, ал.1, т.3 б.”А” от ЗДВП; и  чл. 123, ал.1, т.3 б.”В” от ЗДВП.

        Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като неоснователно и незаконосъобразно.

 В съдебно заседание същият   се явява лично и  с  упълномощен процесуален представител- адв. Т. при ШАК, който моли алтернативно за изменение на НП - намаляване размера на санкциите .

            Процесуалният представител на РУ на МВР – Шумен - административно наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, се явява в  първото по делото с.з. ,като заявява, че оспорва жалбата.  

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е  частично основателна,  поради следното:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателят на 04.05.2015 около 22,05 часа в гр. Шумен   по ул. “Генчо Панайотов” в гр. Шумен управлявал собственото си МПС л.а. “Опел Астра  ”, с рег.№ Н 1399 АХ. Преди да предприеме  маневра не се убедил, че няма да създаде  опасност , не се съобразил  с положението  на паркирания л.а. Ауди А3 с рег № Н 3444ВН и го блъска странично. Водачът, като участник в ПТП не спрял за да окаже съдействие  за установяване на вредите  и напуснал местото на произшествието,  като  не уведомил службата за контрол на МВР  .

След  уведомяване на органите на МВР от водача на ударения автомобил   и установяване самоличността на водача на МПС л.а. “Опел Астра  ”, с рег.№ Н 1399 АХ бил съставен  и Протокол за ПТП №2015/ 226 от 04.05.15 год  и снети обяснения от очевидец на инцидента –Е.Н. и от водача на удареното МПС- Д.Й. .

 Бил съставен и Акт за установяване на административно нарушение №683 от 04.05.2015 год., с бланкетен номер 953967 . Актосъставителят е посочил, че с горните  деяния от страна на жалбоподателя      са  нарушени разпоредбите  на чл.25 ал.1, ЗДВП,   чл. 123, ал.1, т.3 б.”А”, от ЗДвП  и  чл. 123, ал.1, т.3 б.”В”, от ЗДвП. Към преписката е приложен и снимков материал.

                Актът е подписан от нарушителя, като  е изложил,  че има възражения .  Впоследствие не се е възползвал от законното си право и не е депозирал допълнителни писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

                Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 15-0869-000683 от ВНД Началник сектор  към ОДМВР гр. Шумен , на Г.Й.Г. ЕГН ********** с което  са наложени административни наказания: „ глоба“ в размер на 100лв на основание чл. 179 ал.2 вр. чл. 179 ал.1 т.5 от ЗДВП ; „глоба“ в размер на 80 лв  и лишаване от право да управлява  МПС за 2 месеца на основание чл. 175 ал.1 т.5 от ЗДВП и  „глоба“ в размер на 80  лв и лишаване от право да управлява  МПС за 2 месеца на основание чл. 175 ал.1 т. 5 от ЗДВП за нарушения на чл. 25 ал..1 от ЗДВП; чл. 123, ал.1, т.3 б.”А” от ЗДВП; и  чл. 123, ал.1, т.3 б.”В” от ЗДВП.

Така установената фактическа обстановка се установява от разпита в съдебно заседание на актосъставителя И.  и свидетеля С.,  от разпита на свидетеля очевидец Е.Н., на св. Д.Й. –участник в ПТП  и св.Д.Н. както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства .

            В с.з. актосъставителят посочи, че е съставил акта въз основа на обясненията на жалбоподателя  и  показания на  очевидец на инцидента. Съдът не кредитира показанията на св. Д.Н., поради обстоятелството, че същите  не се подкрепят от останалия събран по делото материал,  включително  и от показанията на очевидеца на инцидента .

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното:

По отношение на нарушението, визирано в пункт първи на наказателното постановление съдът съобрази следното:

Съгласно разпоредбата на чл.25 ал.1 от ЗДвП: “ Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение..” Не се спори от жалбоподателя,  че именно той е управлявал процесния автомобил на датата  посочена в АУАН .

От показанията на свидетеля очевидец Н., дадени в с.з. проведено на 08.03.16г , се установява, че именно жалбоподателя управлявайки МПС л.а. “Опел Астра  ”, с рег.№ Н 1399 АХ при разминаване със спрелия на платното автомобил- л.а. Ауди А3 с рег № Н 3444ВН е станал причина за ПТП, като  е блъснал странично  спрялото МПС. Освен това жалбоподателят  не е останал на место и не е оказал съдействие  за установяване на вредите , напуснал е местото на ПТП и не е уведомил  МВР.  Горните обстоятелства се установяват и от показанията на актосъставителя и свидетеля по акта. 

В приложеният по делото протокол за ПТП е отразено,  че в резултат на ПТП са настъпили щети  по автомобила на вторият участник – по  дясно странично огледало и  задна  броня в дясно .

Налице е  съставомерно деяние, осъществено от страна на жалбоподателя, тъй като съгласно легалната дефиниция за пътно -транспортно произшествие, съдържаща се в разпоредбата на т.30 на параграф 6 от допълнителните разпоредби на  ЗДвП. "Пътнотранспортно произшествие" е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети.

За това нарушение приложената от  наказващия орган  административно наказателна норма е  чл. 179 ал.2 вр. чл. 179 ал.1 т.5  от ЗДВП, регламентираща глоба от 100 до 200лв за този който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие.

Административно наказващият орган е наложил законосъобразно  глобата в размер на минималния предвиден в закона, за нарушението  по пункт първи и в този смисъл според съда  в тази част НП следва да бъде потвърдено  .

По отношение, описаните в пункт втори и пункт трети нарушения на наказателното постановление, съдът установи следното:

Съгласно разпоредбата на чл.123, ал.1, т.3, б.”А” и б.”В” от Закона за движение по пътищата “Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен когато при произшествието са причинени само имуществени вреди: а) да окаже съдействие за установяване на вредите от произшествието; в) ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания. Безспорно от доказателствата по делото се установява, че жалбоподателят  не е оказал съдействие за установяване на щетите и   е напуснал местото на ПТП  като също така не е уведомил службата за контрол .  Доказателства в тази насока са показанията на  актосъставителя и свидетеля по акта и тези на св. Н. и св.Й. – водач на пострадалото МПС.

Съгласно нормата на чл. 175 ал.1 т. 5 ЗДВП за нарушенията  по чл. 123 ал.1 т. 3 б.А и  по чл. 123 ал.1 т. 3  б. В, се  наказва  с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие. Административно наказващият орган  е наложил за второто и за  третото нарушение „глоби“ в размер на 80 лв и  „лишаване от право управление“  за срок от 2 месеца, т.е. над законовия минимум, като същевременно не е  посочил   конкретни мотиви обосноваващи размера на санкциите .

В този смисъл, съдът  намира, че  следва да бъде изменен  размера на наложените наказания по пункт втори  и   пункт трети,  на минималният предвиден в закона, а именно глоба на 50 лв и „лишаване от правоуправление“ за срок от  1 месец / за всяко от нарушенията по пункт втори и пункт трети/, а НП да бъде потвърдено в частта му по пункт първи, относно глобата в размер на 100лв, като правилно и законосъобразно .

            Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:  

 

                  ИЗМЕНЯ    наказателно постановление № 15-0869-000683 издадено от ВНД Началник сектор  към ОДМВР гр. Шумен на Г.Й.Г. ЕГН ********** в частта по пункт втори,  като намалява глобата от 80 лв на 50 лв и намалява „лишаването от правоуправление“ за срок от 2 месеца, на  1 месец, и в частта по пункт трети, като  намалява глобата от 80 лв,  на 50 лв и намалява „лишаването от правоуправление“ за срок от 2 месеца , 1 месец.

ПОТВЪРЖДАВА НП № 15-0869-000683 издадено от ВНД Началник сектор  към ОДМВР гр. Шумен в останалата част/по пункт първи / относно наложената глоба в размер на 100лв .

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                      

                                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: