Р Е Ш Е Н И Е

 

31/15.1.2016г.    Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На четиринадесети януари         през две хиляди и шестнадесета  година

В публично заседание в следния състав:  

                                                          Председател: Валентина Тонева

Секретар Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД  №1652 по описа на ШРС за 2015г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №15-0869-001029/10.07.2015 год. на ВПД  Началник сектор ПП при ОДМВР  - гр.Шумен, с което на Н.П.Н. ЕГН **********     е наложено административно наказание “глоба” в размер на 3000 лева на основание чл.179 ал.3 т.1 от ЗДвП  за нарушение на чл. 139 ал.5 ЗДВП .

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно, като излага подробно доводите си за това в жалбата. В съдебно заседание не   се явява лично като изпраща представител  - адв. Т.   при ШАК.

            За  ОДМВР -гр. Шумен – административно -наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН,  се явява представител и моли съда  да остави жалбата без уважение и да потвърди НП.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е  неоснователна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе  предвид събраните по делото доказателства и становища на страните преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

С наказателно постановление №15-0869-001029/10.07.2015 год. на ВПД  Началник сектор ПП при ОДМВР  - гр.Шумен, на Н.П.Н.  ЕГН **********    е наложено административно наказание “глоба” в размер на 3000 лева на основание чл.179 ал.3 т.1 от ЗДвП  за нарушение на чл. 139 ал.5 ЗДВП , а именно за това, че на 17.06.2015г около 10,30 часа в Община Шумен , на път   трети клас,  III-7003 с.Пристое-с.Царев брод,км 43+200, като водач  управлявал специален  автомобил КАМАЗ 54112  с рег № Н 37 20 ВМ, негова собственост , КАТ.N-3,  като няма заплатена винетна такса от категория К-1 към която спада управляваното МПС.

По време на съставянето на АУАН водача е закупил винетен стикер № 0301208.

За констатациите бил издаден  акт за установяване на административно нарушение №1029/17.06.15  с бланков № 953020. Актосъставителят е посочил, че с горното е  нарушена разпоредбата на  чл. 139  ал.5 от ЗДВП . Видно от приложеният по делото АУАН, същият е бил подписан от жалбоподателя с отразяване „имам възражения“. Нарушителят не се е възползвал от законното си право и не е депозирал възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

Въз основа на съставения АУАН било издадено и НП №15-0869-001029/10.07.2015 год. на ВПД  Началник сектор ПП при ОДМВР  - гр.Шумен, с което на Н.П.Н. ЕГН **********    е наложено административно наказание “глоба” в размер на 3000 лева на основание чл.179 ал.3 т.1 от ЗДвП  за нарушение на чл. 139 ал.5 ЗДВП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от гласните доказателства, събрани в съдебно заседание чрез разпита на актосъставителя Б.    и на свидетеля – Х.  .

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното:

При съставяне на акта за установяване на административно нарушение и издаване на наказателното постановление  не са допуснати съществени нарушения на  процесуалните правила, които да налагат отмяна на последното.   

Съгласно чл.139 ал.5 от ЗДвП движението на определените в Закона за пътищата пътни превозни средства по републиканските пътища се извършва след заплащане на винетна такса по реда на чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата.

 Нормата на чл. 10 ал.1 т.1 от ЗП сочи, че за преминаване по републиканските пътища, които са включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци, Министерският съвет може да въвежда само една от следните такси:

1. такса за ползване на пътната инфраструктура - винетна такса; заплащането на винетната такса дава право на едно пътно превозно средство да ползва за определен срок републиканските пътища, които са включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци; размерът на винетните такси, включително административните разходи, за всички категории превозни средства се определя от Министерския съвет, така че да не е по-висок от максималните размери, посочени в приложение № 1

Видно от материалите по делото, нарушението е констатирано в Община Шумен на път  ТРЕТИ КЛАС ,  № III-7003 с Пристое – с.Царев Брод, на км 43+200. От разпита на актосъставителя     и на свидетеля се установява, че товарният автомобил е бил спрян на посоченото в АУАН и НП място.

Съдът намира че наказващият орган правилно е, санкционирал деянието по чл.179 ал.3 т.1 от ЗДВП регламентираща, че водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, или на превозното средство е залепен винетен стикер с графично оформление, което е различно от одобреното, се наказва с глоба, както следва:

1. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари, на състав от пътни превозни средства, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) и повече оси, които имат технически допустима максимална маса 12 (дванадесет) или повече тона - 3000 лв.

Безспорно е в случая и се доказва от приложеното по делото доказателство –копие от технически данни на процесното МПС, с 3 оси и до 19 тона, че водача е управлявал товарен автомобил от категорията описана в НП  за който обаче не  е била заплатена винетна такса. Такава е закупена по време на проверката извършвана от органите на реда. Съдът  намира, че не следва да се приложи на чл. 28 от ЗАНН в настоящият казус, като не споделя становището на процесуалния представител на жалбоподателя, че липсва коментар  относно приложението или не на чл. 28 от ЗАНН в НП.

 Поради всичко изложено  съдът приема, че правилно е ангажираната административно наказателна отговорност на жалбопдателя. Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. първо от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

                        ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №15-0869-001029/10.07.2015 год. на ВПД  Началник сектор ПП при ОДМВР  - гр.Шумен, с което на Н.П.Н. ЕГН **********   е наложено административно наказание “глоба” в размер на 3000 лева на основание чл.179 ал.3 т.1 от ЗДвП  за нарушение на чл. 139 ал.5 ЗДВП .

                Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: