Р Е Ш Е Н И Е

 

21/13.1.2016г.                   гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав

На дванадесети януари      през две хиляди и шестнадесета  година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                  Председател: Валентина Тонева  

Секретар Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1851 по описа на ШРС за 2015г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 15-0869-001010 от 08.07.2015г. на ВПД Началника на сектор към МВР  - гр. Шумен, сектор ПП , с което на В.Г.В.  са наложени  административни наказания, съответно “глоба” в размер на 20  лева   на основание чл.183, ал.2, т.11 от ЗДвП и “глоба”  в размер на 80 лв и “лишаване от право да управлява МПС “ за срок от 2 месеца   на основание чл. 175 ал.1 т.5  от ЗДВП .

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление .В съдебно заседание се явява лично и поддържа жалбата си .

            За  административно - наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН в съдебно заседание  се явява представител, който заявява че   наказателното постановление е правилно и законосъобразно  .

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е  частично основателна, поради следното:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 07.05.15 около 10.00 часа жалбоподателят управлявал в гр.Шумен товарен автомобил марка “Мерцедес 280 ” с рег. № С 1744 НХ.На кръстовището  на бул.„Плиска“  и ул.“Хан Кубрат“ в посока ул. „Хан Кубрат“, при предприемане на маневра движение на заден ход,  без да се  убеди,  че пътят зад МПС  е свободен, водачът  блъска  спрелия  зад  него лек автомобил “Рено Еспейс”  рег. № Н 4884АМ,  с което причинява ПТП.

Водача като участник в ПТП  не е уведомил  службата за контрол  на МВР  и напуснал  мястото на ПТП.

Служителите сектор ПП при ОДМВР,  след изясняване на обстоятелствата  са съставили протокол за ПТП от 16.06.15г .

Впоследствие, в присъствие на нарушителя бил съставен АУАН № 1010 от 16.06.15, който му бил предявен и подписан от него, като нарушителя  е посочил, че няма възражения.

 В АУАН актосъставителят е отразил, че са осъществени нарушения на чл. 40 ал.1 от ЗДВП и по чл. 123 ал.1 т.3 буква В от ЗДВП.

 По късно жалбоподателят  не се е възползвал от законното си право и не е депозирал допълнителни писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

 Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 15-0869-001010 от 08.07.2015г. на ВПД Началника на сектор към МВР  - гр. Шумен, сектор ПП , с което на В.Г.В.  са наложени  административни наказания, съответно “глоба” в размер на 20  лева   на основание чл.183, ал.2, т.11 от ЗДвП и “глоба”  в размер на 80 лв и “лишаване от право да управлява МПС “ за срок от 2 месеца   на основание чл. 175 ал.1 т.5  от ЗДВП.

 Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя И., на свидетеля С.,     от  допуснатите  до разпит св. М. и М., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното:

Нарушенията и обстоятелствата, при които са  извършени са описани достатъчно пълно и ясно както в акта, така и в наказателното постановление.  При съставянето на АУАН и НП  не са допуснати съществени нарушения на  процесуалните правила, които да накърняват правото на защита на жалбоподателя и да водят до отмяна на обжалваното наказателно постановление. Съдът кредитира  показанията на разпитаните по делото свидетели-актосъставител, свитедел по акта, св. М., включително  и показанията на   св. М.  участник в случилото се ПТП. Приема показанията за последователни, логични и непротиворечиви и кореспондиращи си  със събрания по делото доказателствен материал.

 По пункт първи -Съгласно  нормата на чл. 40 ал.1 от ЗДВП преди да започне движение назад, водачът е длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението. От материалите по делото  безспорно се установява, като този факт не се отрича и от жалбоподателя в жалбата, че именно той е предприел движение назад със своя автомобил. При това си действие обаче той не  се е убедил, че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението и е станал причина за ПТП. Приложената норма на чл.183, ал.2, т.11 от ЗДвП сочи, че се наказва  с глоба 20 лв. водач, който нарушава правилата за движение назад. Съдът приема, че е правилно и закононсъобразно  наложеното наказание за това нарушение.

 По пункт втори -По безспорен начин по делото се установява, че водача не е уведомил службата за контрол и е напуснал местото на ПТП , което  е квалифицирано като нарушение на чл. 123 ал.1 т 3б.В от ЗДВП . В подкрепа на горното са и показанията на другият участник в ПТП, който от своя страна е уведомил органите на реда  и е останал на мястото на ПТП .

Съгласно чл. 123 ал.1 т.3 б.В от ЗДВП   водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен: когато при произшествието са причинени само имуществени вреди ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания.

Анализирайки събраните по делото доказателства съдът намира, че са налице безспорни доказателства и  досежно извършване от жалбоподателя на нарушение по чл.123 ал.1,т.3 б.В от ЗДвП. Съгласно  чл. 175 ал.1 т.5 от ЗДВП се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който  наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие;

В същото време съдът намира, че санкцията за нарушението по пункт втори е наложена в размер над законовия минимум, както за глобата така и за лишаването от правоуправление, без да са посочени конкретни мотиви за това от АНО и без да са приложени доказателства по делото обосноваващи налагането на санкцията в по-висок от минималния размер. Съдът приема, че нарушението, описано в пункт втори  от НП, е извършено за първи път от жалбоподателя  и  намира, че НП в следва да бъде изменено  като санкцията бъде намалена на минимално предвидения размер на глоба - 50 лв  и  минимално предвидения размер на лишаване от право да управлява МПС – 1 месец.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ИЗМЕНЯ наказателно постановление № 15-0869-001010 от 08.07.2015г. на ВПД Началника на сектор към МВР  - гр. Шумен, сектор ПП издадено на В.Г.В.,  в частта по пункт втори, като намалява глобата  от 80 лв на 50 лв и намалява  “лишаване от право да управлява МПС “ за срок от 2 месеца   на 1 месец.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: