Р Е Ш Е Н И Е

 

22/13.1.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На дванадесети  януари        през две хиляди и шестнадесета  година

В публично заседание в следния състав:

                                                                               Председател: Валентина Тонева

секретар Й. К.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД  № 1974 по описа на ШРС за 2015 год.,

 

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №15-0869-001404/21.08.15 год. на ВПД Началник сектор   към ОДМВР  - гр. Шумен, ПП , с което на С.М.Г.  ЕГН **********  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца  на основание чл.175, ал.2,вр. ал. 1 т.1  ,пр.3 от ЗДвП .

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени  наказателното постановление. В съдебно заседание същият  се явява лично и поддържа жалбата си .

Процесуалният представител на ОДМВР -гр. Шумен – административно -наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а обжалваното наказателно постановление да бъде изцяло потвърдено.

В съдебно заседание излага съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е частично основателна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

С Наказателно постановление №15-0869-001404/21.08.15 год. на ВПД Началник сектор   към ОДМВР  - гр. Шумен, ПП , С.М.Г.  ЕГН **********  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца  на основание чл.175, ал.2,вр. ал. 1 т.1  ,пр.3 от ЗДвП ..

 А именно за това, че на 07.08.15г  около 16,00часа  в гр. Шумен  на ул.“Университетска“ до № 28 посока път  I-2 водач на л.а. БМВ316 И рег № 826Н532  управлява  собствения си л.а.  БМВ316 И рег № 826Н53,  като водачът управлява  МПС без поставена регистрационна табела  -отзад на определеното за това место. Нарушението е повторно–НП №14-0869-000999/24.09.2014г взс на 05.03.15г.

Обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение №1404 от 07.08.15 год. Актосъставителят е посочил, че с горното  деяние е нарушена разпоредбата на чл.140 ал.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят подписал акта с отразени  възражения- автомобилът ми беше спрян в двора на КАТ  Шумен и мл. автоконтрольор И.Д.  ми прави акта  за това,  че ми е махната задната табела.

Жалбоподателят не се е възползвал от законното си право и не е депозирал писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от гласните доказателства, събрани в съдебно заседание чрез разпита на актосъставителя И., на свидетеля Д. и св. К.,както и показанията на св.П. и св. М. . В хода на производството ,по искане на жалбоподателя  бе проведен разпит на св. Н.Н. .

Нарушенията и обстоятелствата, при които са  извършено са описани достатъчно пълно и ясно както в акта, така и в наказателното постановление.  При съставянето им не са допуснати съществени нарушения на  процесуалните правила, които да накърняват правото на защита на жалбоподателя и да водят до отмяна на обжалваното наказателно постановление.

 При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят действително е осъществил визираното в акта и в  наказателното постановление  нарушение по чл.140 ал.1 пр.1 от ЗДвП по следните правни съображения:

Съобразно посочената разпоредба чл.140 ал.1 пр.1 от ЗДвП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

 В настоящия случай от разпита на актосъставителя  и на свидетелите се доказва по безспорен начин, че жалбоподателя  е управлявал МПС без задна регистрационна табела по ул.“Университетска“ в гр. Шумен.

 За това обстоятелство свидетелстват и очевидците св.В.К. и св.Д., както и св.П. и св. М..

Св. Д.  в сз. проведено на 29.10.15г  заяви :“……....Движехме се по  ул. „Университетска“, когато  на кръстовището  с ул.“Преспа“  премина, в движението се включи  л.а. „БМВ“ комби  без регистрационен номер отзад. Карахме след него . Видяхме го, че влезе в сектора . Спряхме до него ….“.

Св. К. в същото с.з. сочи „………...откъм бариерите излезе един автомобил  без номера. Карахме след него. Завихме след него  в КАТ …………….“

Свидетелите  П.  и М. разпитани в с.з.  проведено на 10.12 15г по делото , с показанията си също потвърждават  горните обстоятелства.

Съдът не кредитира показанията на св. Н.Н.  доколкото същите са в противоречие с целия събран доказателствен материал, а и като приятелка на жалбоподателя,  тя  поддържа неговата версия. Съдът намира, че по делото не се събраха доказателства оборващи описаната обстановка от АНО и  подкрепящи  тезата на жалбоподателя в жалбата. 

От представените по делото доказателства-ВАНД №2053/2014г по описа на ШРС, взс на 05.03.15г,  се установи, че НП №14-0869-000999/24.09.2014г е било съставено на същото лице за осъществено нарушение на чл. 140 ал.1 от ЗДВП на дата 24.08.2014г - и в случая настоящото  деяние се явява повторно. Съгласно т.33 на параграф 6 от ЗДВП "повторно" е нарушението, извършено в едногодишен срок, а в случаите по чл. 174, ал. 2 - в двегодишен срок от влизането в сила на наказателното постановление, с което на нарушителя е наложено наказание за същото по вид нарушение. Когато наказанието е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство, срокът започва да тече от неговото изтърпяване.

Съгласно нормата на чл. 175 ал.1 т.1 пр.3  от ЗДВП наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места. Като ал.2 на чл. 175 от ЗДВП регламентира, че за повторно нарушение по ал. 1 наказанието е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от 1 месец до 1 година и глоба от 150 до 300 лв. 

Съдът приема, че в случая няма  основания за приложимост на нормата на чл. 28 от ЗАНН в настоящият казус.При индивидуализацията на наказанието обаче административно- наказващия орган не е посочил основанията си за да го наложи в съответния размер над минималния предвидено в нормата на ал.2 на чл. 175 от ЗДВП за повторно такова нарушение, както за глобата, така и за лишаването от правоуправление. В тази връзка съдът,  намира за справедливо санкцията на нарушителя за това деяние да бъде намалена до минималния, предвиден в закона размер, а именно “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 месец и глоба в размер на 150 лева. При определяне размера на тези наказания съдът съобрази и обстоятелството, че  двете кумулативно предвидени наказания следва да кореспондират помежду си.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ наказателно постановление №15-0869-001404/21.08.15 год. на ВПД Началник сектор   към ОДМВР  - гр. Шумен, ПП , с което на С.М.Г.  ЕГН **********  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца  на основание чл.175, ал.2, вр. ал. 1 т.1, пр.3 от ЗДвП , като НАМАЛЯВА размера на наложеното административно наказание “глоба” от 200 лв на 50лв.  и НАМАЛЯВА срока на наложеното административно наказание “лишаване от право да управлява МПС” от 6 месеца  на 1/един/ месец.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен  съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                  

РАЙОНЕН СЪДИЯ: