Р Е Ш Е Н И Е

 

343/6.6.2016г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На първи юни през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                     Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №1041 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №16-0869-000116/09.02.2016 год. на Началник група към ОД на МВР Шумен, сектор Пътна полиция Шумен, с което на Г.Г.П., с ЕГН**********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 120 /сто и двадесет/ лева на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно. В съдебно заседание се явява лично, като поддържа жалбата на посочените в нея основания.

            Процесуалният представител на ОД на МВР – Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а обжалваното наказателно постановление да бъде изцяло потвърдено. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е частично основателна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателят Г.Г.П. на 21.01.2016 год. около 13.00 часа управлявал лек автомобил Пежо 207, с рег.№ Н4241ВМ, собственост на Р.Г.П., с ЕГН**********, като се движел в гр.Шумен по бул.“Велики Преслав“ в посока кв.Дивдядово. Пътната настилка била мокра и заснежена. В района след Винпром „Домейн Бяр“ водачът изгубил управлението на автомобила, излизал вдясно от пътя по посока на движението си и се качил върху еластична ограда /мантинела/, като по този начин причинил ПТП. Вследствие причиненото ПТП били нанесени имуществени щети по управлявания от жалбоподателя автомобил, както и по самата мантинела. Местопроизшествието било посетено от свидетелите И.Ц.К. и Г.С.Д.. На жалбоподателя бил съставен Протокол за ПТП №1610565/21.01.2016 год. и Акт за установяване на административно нарушение №116 от 21.01.2016 год., с бланкетен номер 276473.  Актосъставителят е посочил, че с горното деяние от страна на П. е нарушена разпоредбата на чл.20, ал.2 от ЗДвП. Актът е подписан от нарушителя, като е посочил под формата на възражения ,че пътят е бил в коловози, които са подхвърлили автомобила. Впоследствие не се е възползвал от законното си право и не е депозирал и допълнителни писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №16-0869-000116/09.02.2016 год. на Началник група към ОД на МВР Шумен, сектор Пътна полиция Шумен, с което на Г.Г.П., с ЕГН**********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 120 /сто и двадесет/ лева на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя И.Ц.К. и на свидетеля Г.С.Д., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.20, ал.2 от ЗДвП водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие, а когато възникне опасност за движението водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат.

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че движейки се по бул.“Велики Преслав“ в посока от гр.Шумен към кв.Дивдядово при наличие на мокра и заснежена пътна настилка жалбоподателят не е съобразил скоростта си на движение с пътните условия, поради което е изгубил контрол над управлявания автомобил и се е качил на поставената в дясно еластична ограда /мантинела/. В подкрепа на това обстоятелство е съставения протокол за ПТП, в който подробно са отразени данните за атмосферните условия, състоянието на пътя, щетите на автомобила и на самата мантинела. В тази насока са и показанията на свидетелите К. и Д., разпитани в съдебно заседание, които непосредствено след случилото се са възприели автомобила и са преки очевидци на състоянието му и неговото местоположение непосредствено след причиненото ПТП, както и на състоянието на пътната настилка към този момент.  

Съдът намира, че по делото се изяснява по безспорен начин и авторството на деянието. Разпитани в съдебно заседание свидетелите И. и Д. заявяват, че при срещата си с жалбоподателя той не е отрекъл, че е управлявал посочения автомобил. А този факт не се оспорва и от самия жалбоподател.

Ето защо, поради изложеното, съдът намира, че жалбоподателят   действително не е изпълнил задължението си, визирано в разпоредбата на чл.20, ал.2 от ЗДвП, с което е осъществил от обективна и субективна страна състава на посоченото административно нарушение. За посоченото нарушение административно-наказателната разпоредба на чл.179, ал.2, предл.първо от ЗДвП предвижда наказание “глоба” в размер от 100 до 200 лева за водач, който поради движение с несъобразена скорост  причини  пътнотранспортно произшествие. Съдът намира, че по отношение на това деяние административно-наказващият орган правилно е издирил приложимия закон, като правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно  санкционната норма на чл.179, ал.2  от ЗДвП.

В същото време обаче съдът счита, че административно-наказващият орган не е индивидуализирал правилно наказанието. Въпреки, че е наложил наказание в размер над минимума, посочен в закона не е изложил никакви конкретни съображения и мотиви в тази насока. Следвало е административно-наказващият орган да изложи конкретните си съображения, поради които е решил да наложи именно тази санкция, като е следвало да прецени тежестта на извършеното нарушение и степента на обществената му опасност, което не е било сторено. Представянето на справка за нарушител от региона и то едва в настоящото производство по обжалване на наказателното постановление не санира неизпълнението на посочените по-горе задължения от страна на административно-наказващия орган. В тази връзка съдът като взе в предвид липсата на каквито и да е мотиви и съображения в тази насока, намира за справедливо санкцията на нарушителя за това деяние да бъде намалена до минималния, предвиден в закона размер, а именно 100 /сто/ лева. 

С оглед на гореизложеното съдът счете за справедливо  наказателното постановление да бъде изменено, като наложеното на жалбоподателя административно наказание бъде намалено в размер на законоустановения минимум.  

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление №16-0869-000116/09.02.2016 год. на Началник група към ОД на МВР Шумен, сектор Пътна полиция Шумен, с което на Г.Г.П., с ЕГН**********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 120 /сто и двадесет/ лева на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП,  като намалява размера на наложеното наказание „глоба“ от 120 /сто и двадесет/ на 100 /сто/ лева

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: