Р Е Ш Е Н И Е

387/29.6.2016г.                                              гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, първи състав

На тридесет и първи май  две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Емилиян Ангелов                                                             

Секретар: В. С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД № 1061 по описа за 2016г.

За да се произнесе съобрази следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 46-0000051/21.03.2016год. на Началника  на ОО „АА“ - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.93 ал.1 т.1 от Закона за автомобилните превози  на жалбоподателя Т.И.Т. е наложено  административно наказание “глоба” в размер от 1500/хиляда и петстотин/ лева . Жалбоподателят в жалбата си,  моли за отмяна на обжалваното НП, като необосновано и незаконосъобразно, като излага пространни съображения в тази насока.  В съдебно заседание  процесуалният му представител –адв.С. от ШАК поддържа жалбата на същите основания  и моли за отмяна на обжалваното НП като незаконосъобразно и постановено при съществено нарушение на процесуалните и материалните разпоредби.

Въззиваемата страна, редовно призована не изпраща представител в съдебно заседание и не взема становище по депозираната жалба .

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, от активно легитимирано за целта лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, вр.с чл. 319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Жалбата е основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С Наказателно постановление №46-0000051/21.03.2016год. на Началника  на ОО „АА“ - Шумен,    на жалбоподателя на осн. чл.93 ал.1т.1 от Закона за автомобилните превози е наложено административно наказание „глоба” в размер на 1500 лева за това, че ”извършва таксиметров превоз, като при проверката е без валидно разрешение за извършване на таксиметров превоз.“ , като е посочено, че по този начин виновно нарушил чл.31 ал.1 т.1 от Наредба №34 от 06.12.1999г. на МТ.  В цитираната разпоредба  е отбелязано, че при управлението на таксиметров автомобил, водачът е длъжен да носи разрешението за извършване на таксиметров превоз. В конкретната хипотеза обаче, както се установява от свидетелските показания на К.К./актосъставител/ и Ц.В./свидетел при установяване на нарушението/,  по време на провреката-01.03.2016г., жалбоподателя е представил разрешение за извършване на таксиметров превоз, но същото е било с изтекъл срок. Действително от приобщеното по делото разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници №123/20.01.2012г., издадено от Кмета на Община Шумен се установява, че то е със срок на валидност до 23.01.2016г. което означава, че към датата на проверката- 01.03.2016г., жалбоподателя въобще не е притежавал валидно разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници. Изложеното води до извода, че жалбоподателя не е нарушил чл.31 ал.1 т.1 от Наредба №34 от 06.12.1999г. на МТ, задължаващ го да носи разрешението за извършване на таксиметрова дейност, а  е нарушил чл.3 ал.1 от Наредба №34 от 06.12.1999г. на МТ, в който е отбелязано, че таксиметров превоз на пътници може да се извършва само след издадено от кмета на общината, или упълномощени от него лица разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници. Парадоксалното е, че в обстоятелствената част на атакуваното наказателно постановление, административнонказващия орган правилно е описал констатираното нарушение, но в дисонанс с това некоректно е определил правната квалификация.

. Съобразявайки се с всичко изложено, съдът намира, че в хода на административнонаказателното производство е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което драстично е ограничило правото на защита на жалбоподателя, а именно да разбере в какво точно се състои извършеното от него административно нарушение, поради което и атакуваното наказателно постановление следва да бъде отменено само на това основание, без спорът да се разглежда по същество.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. последно от ЗАНН, съдът 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ  изцяло Наказателно постановление № 46-0000051/21.03.2016год. на Началника  на ОО „АА“ - Шумен  

 Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: