Р Е Ш Е Н И Е

 

гр.Шумен, 06.07.2016г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на седми юни двехиляди и шестнадесета година, в състав:  

                                                                                                Председател: Ем.Ангелов  

при секретаря Валя С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД №1130 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 186095—F194969/14.03.2016 год. на Зам. Директор  на ТД на НАП - гр. Варна  с което на основание чл.185 , ал.2 вр. чл.185 ал.1 от ЗДДС на “Д.-ВА” ЕООД гр. Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева /петстотин лева  / .  Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като незаконосъобразно, постановено при съществено нарушение на процесуалните правила, като в съдебно заседание се представлява от процесуален представител в лицето на адв.А. от ШАК, който пространно излага съображенията, поради които счита, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде отменено.

             ТД на НАП - гр. Варна – административно -наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН,  не изпраща представител в  съдебно заседание, но депозира становище, чрез Цв.С.а-старши юрисконсулт, с което   оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата, като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следното:

ШРС, след като взе  предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: На 02.12.2015г. служител на ТД на НАП гр.Варна офис Шумен извършил проверка на отчетност на оборотите от извършени продажби на касов апарат с №36451597, като в хода на същата било установено че жалбоподателят “Д.-ВА” ЕООД гр. Шумен не е изпълнил задължението си да разпечата съкратен отчет на фискалната памет с нулиране и запис във фискалната памет за оборот реализиран на 21.03.2016г. на фискалното устройство в обекта с инд.№ ФП 36451597.

 За констатираното нарушение на 07.12.2015г в  присъствие на управителя на “Д.-ВА” ЕООД, бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №F194069 , като е посочено, че с горното деяние е осъществен състава на чл.39 ал.1 от Наредба № Н -18/13.12.2006г  за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства на МФ. Актът е подписан от представител на дружеството  без да са посочени възражения, като впоследствие жалбоподателя   не се е възползвал  от законното си право и не е депозирал писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.  

   Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 186095—F194969/14.03.2016 год. на Зам. Директор  на ТД на НАП - гр. Варна  с което на основание чл.185 , ал.2 вр. чл.185 ал.1 от ЗДДС на “Д.-ВА” ЕООД гр. Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева /петстотин лева  /, но вече в диспозитивната част на наказателното постановление вече е посочено, че жалбоподателя се наказва за това, че не е изпълнил задължението си да отпечата пълен дневен финансов отчет с нулиране и запис във фискалната памет .  .

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства: от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Х.А.  , както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема , че в хода на процесното административнонаказателно производство са допуснати съществени процесуални нарушения, поради следното:

Наредба № Н-18/13.12.2006г. регламентира условията, реда и начина за одобряване на типа, за отмяна на типа, за въвеждане/извеждане във/от експлоатация, регистрация, отчитане и сервизно обслужване на фискалните устройства. Посочената за нарушена разпоредба на чл.39, ал.1, от наредбата, след 01.01.2014г.,  задължава търговец да разпечатва пълен дневен финансов с нулиране и запис във фискалната памет за всеки ден, през който в устройството са регистрирани продажби, като липсва, каквото и да било изискване да се разпечатва  съкратен отчет на фискалната памет с нулиране и запис във фискалната памет за реализиран оборот.  Именно това е посочил, като установено нарушение актосъставителя, а и в обстоятелствената част на наказателното постановление, административнонаказващия орган също е възприел, че жалбоподателя не е изпълнил задължението си да разпечата съкратен отчет на фискалната памет с нулиране и запис във фискалната памет за оборот реализиран на 21.03.2016г. на фискалното устройство в обекта с инд.№ ФП 36451597, задължение, което въобще не се изисква според чл.39, ал.1. от  Наредба № Н-18/13.12.2006г. Описаните по горе съществени разминавания между обстоятелствена и диспозитивна част в атакуваното наказателно постановление, както и между НП и акта за установяване на административно нарушение са довели до драстично ограничаване на правото на защита на жалбоподателя, а именно да разбере какво точно нарушение е осъществил. Отделно от това, следва да се отбележи, че и в АУАН и в наказателното постановление е посочено,, че проверката е извършена н търговски обект, стопанисван от жалбоподателя, находящ се на ул.“П.Григорий“ №2 в Шумен, а в съдебно заседание актосъставителя А. заяви, че процесното нарушение е установено в офиса на ТД на НП Шумен, което означава, че и в тази му част административнонаказателното производство е било опорочено

 

Поради изложеното съдът намира, че в хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, поради което и наказателното постановление  следва да бъде отменено само на това основание, без  спорът да се разглежда по същество

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. последно от ЗАНН, съдът

 

                                                                        Р  Е  Ш  И :

 

            ОТМЕНЯ  изцяло Наказателно постановление № № 186095—F194969/14.03.2016 год. на Зам. Директор  на ТД на НАП - гр. Варна .  

 

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено

 

                                                                                                Районен съдия: