Р Е Ш Е Н И Е

 

617/22.11.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На осми ноември две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                                        Председател: Пл. Недялкова

Секретар: Цв. К.

като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД  1503 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №16 – 0869 – 001046/26.05.2016г. на Началника на сектор “ПП” при ОДМВР – гр.Шумен, с което на М.Н.И. ***  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 /четиристотин/ лева, на основание чл.638 ал.3 от КЗ. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени НП. Излага, че към момента на проверката МПС е имало сключена валидна застраховка „Гражданска отговорност“ в Германия.  В първото съдебно заседание се явява процесуален представител – адв. Н. Д. от ШАК, който поддържа жалбата. 

            За административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН представител  се явява в първото съдебно заседание.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

 На 29.04.2016г. жалбоподателката М.И. ***  л.а. „Субару Форестър“ с рег. №HER NT 460 /немска регистрация/. Като участник в ПТП й била извършена проверка от служители на сектор ПП при ОДМВР – Шумен. При проверката жалбоподателката не можала да представи полица за сключена  застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобила. Няколко дни по – късно  представила на св. П.П. копие на  Международна  застрахователна полица на МПС издадена от НЕМСКО БЮРО ЗЕЛЕНА КАРТА, на немски език, но документа не бил приет за редовен от контролните органи. Впоследствие  представила друго копие, които също не било прието. На 02.05.2016г. св. П.П.  съставил на жалбоподателката акт за установяване на административно нарушение бл. №454416 за нарушение на чл.638 ал.3 от КЗ. При предявяване на АУАН жалбоподателката саморъчно отразила, че няма възражения. В срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН не е постъпило възражение. Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите съдържащи се в административно – наказателната преписка, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН.  За нарушение на чл.638 ал.3 от КЗ  на М.И. е наложена глоба в размер на 400 лева. Наказателното постановление й е връчено лично на 03.06.2016г.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава  от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели: П.П., М.Г., както и приетите и приложени по делото писмени доказателства. Въз основа на направено искане от процесуалният представител на наказващият орган в хода на съдебното производство е разпитан в качеството на свидетел вторият участник в ПТП -  Д.М.Н.. От показанията на св. Н. се установи, че причинените му в резултат на ПТП имуществени вреди са му била заплатени от  немски застраховател, със съдействието на  фирма „Авус България – регулиране на щети“, ЕООД, гр.София. От представените писмени доказателства от  фирма „Авус България – регулиране на щети“, ЕООД, гр.София и от Национално бюро на българските автомобилни  застрахователи, се установява че към датата на настъпване на  ПТП   л.а. „Субару Форестър“ с рег. №HER NT 460 е имал валидна застраховка. Във връзка с настъпилото застрахователно събитие имало заведена щета и е изплатено обезщетение на св. Д.Н..

При така установената фактическа обстановка и събраните доказателства съдът приема, че обстоятелство, че към момента на проверката управлявания от  жалбоподателката лек автомобил  не е притежавал сключена валидна застраховка “Гражданска отговорност” не се подкрепя от събраните доказателства. Предвид греизложеното съдът намира, че жалбоподателката на 29.04.2016г.  не е осъществила от обективна страна  посоченото в наказателното постановление нарушение  на чл.638 ал.3 от КЗ , поради което  и обжалваното наказателно постановление се явява  незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.    

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ОТМЕНЯ Наказателно постановление №16 – 0869 – 001046/26.05.2016г. на Началника на сектор “ПП” при ОДМВР – гр.Шумен, с което на М.Н.И. ***  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 /четиристотин/ лева, на основание чл.638 ал.3 от КЗ.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

РАЙОНЕН СЪДИЯ: