Р Е Ш Е Н И Е

 

539/20.10.2016г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На седми октомври през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                        Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №1861 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на осн. чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №27-2704463/24.03.2016 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.414, ал.3 от КТ на “МОНДЕС” ЕООД, с ЕИК127614486, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, ул.“Т.” №*, бл.*, вх.*, ет.*, ап.*, представлявано от Р.М.Д., с ЕГН**********, в качеството му на работодател, е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева /хиляда и петстотин лева/. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага подробно доводите си за това в жалбата.

В съдебно заседание за дружеството – жалбоподател не се явява представител.  Същото не е било открито на посочения по делото адрес, който съвпада и с адреса, регистриран в Търговския регистър като седалище и адрес на управление на дружеството. В тази връзка съдът приложи разпоредбата на чл.61, ал.2 от ЗАНН.

            Процесуалният представител на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен-административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Първоначално на 22.02.2016 год. в 16.00 часа, а впоследствие и на 25.02016 год. била извършена проверка от компетентни длъжностни лица към Дирекция “Инспекция по труда”-гр.Шумен по спазване на трудовото законодателство от “МОНДЕС” ЕООД, с ЕИК127614486 в обект на контрол Цех за производство на бетонови изделия в стопански двор на гр.Шумен, кв.Макак. Към момента на първата проверката лицето Р.А.И., с ЕГН********** работел на длъжност „общ работник”, като редял бетонови блокчета на двора пред цеха.  На основание чл.402, ал.1, т.3 от КТ от същия били взети писмени обяснения, в които посочил, че работи на обекта от същия ден с работно време от 8.00 до 17.00 часа и че не е подписвал все още трудов договор. На 22.02.2016 год. между страните е бил сключен трудов договор, който е бил регистриран в НАП чрез изпратено уведомление на 22.02.2016 год., в 19.58 часа. Било  установено, че към момента на постъпване на работа на лицето не е било връчено копие от уведомление по чл.62, ал.3 от КТ, заверено от ТП на НАП в гр.Шумен, както и екземпляр от сключен трудов договор. Резултатите от проверката са обективирани в Протокол №ПР1607785 за извършена проверка на 22.022016 год. и 25.02.2016 год. За констатираното нарушение на 25.02.2016 год. е съставен акт за установяване на административно нарушение №27-2704463, като актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на  чл.63, ал.2 от КТ. Актът е бил връчен на упълномощено от управителя на дружеството лице и подписан от него без да изложи възражения. В последствие дружеството не се е възползвало от законното си право и не е депозирало и допълнителни възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №27-2704463/24.03.2016 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.414, ал.3 от КТ на “МОНДЕС” ЕООД, с ЕИК127614486, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, ул.“Т.” №*, бл.*, вх.*, ет.*, ап.*, представлявано от Р.М.Д., с ЕГН**********, в качеството му на работодател, е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева /хиляда и петстотин лева/.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на свидетеля П.В.С. - свидетел при установяване на нарушението и при съставяне на акта, както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства. 

От страна на дружеството-жалбоподател не са ангажирани доказателства, които да променят или поставят под съмнение така установената фактическа обстановка. В тази връзка, въпреки, че с жалбата дружеството е поискало ангажиране на гласни доказателства, доколкото същото не е посочило адреси за призоваване на същите, както и обстоятелствата, които ще изяснява и с оглед неявяването му в съдебно заседание, съдът достигна до извода, че страната се  е дезинтересирала от посоченото доказателствено искане.  

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.63, ал.1 от КТ работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл.62, ал.3 от КТ, заверено от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите, а съгласно разпоредбата на ал.2 на същия член работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави посочените документи.

От материалите по делото и от разпита в съдебно заседание на  свидетеля С. се установява по безспорен начин, че в  деня на проверката 22.02.2016 год., лицето Р.А.И. е работило като общ работник. От дадените от лицето обяснения на основание чл.402, ал.1, т.3 от КТ става ясно, че е на работа за първи ден и че ще работи с работно време от 8.00 до 17.00 часа. В същото време лицето все още е нямало подписан трудов договор, въпреки че към момента на извършване на проверката работния ден е бил към края си. В тази връзка съдът съобрази и обстоятелството, че въпреки, че представения по делото Трудов договор №3 е от дата 22.02.2016 год., видно от представената по делото Справка за приети и отхвърлени уведомления по чл.62, ал.4 от КТ, уведомлението за сключения трудов договор е подадено в ТД на НАП на 22.02.2016 год. в 19.58 часа, т.е. след извършване на проверката и след като лицето вече е било започнало изпълнение на трудовите си задължения. От всичко изложено се налага извода, че към датата на извършване на проверката – 22.02.2016 год., когато лицето вече е изпълнявало трудовите си функции не му е било предоставен екземпляр от сключения трудов договор и от уведомление за сключен трудов договор, заверено от ТД на НАП-гр.Шумен. 

Поради изложеното съдът намира, че в конкретния случай жалбоподателят, като е допуснал на работа лицето Р.А.И., с ЕГН**********, без да му е предоставил копие от трудовия договор и от уведомлението по чл.62, ал.3 от КТ, действително е осъществил от обективна и субективна страна състава на визираното в чл.63, ал.2 от КТ нарушение. За това нарушение административно-наказателната разпоредба на чл.414, ал.3 от КТ предвижда административно наказание “имуществена санкция” в размер от 1500 лв. до 15000 лева за работодателя. В тази връзка съдът счита, че в настоящия случай, именно дружеството-жалбоподател се явява в качеството на работодател по смисъла на §1 от ДР на КТ, тъй като именно “МОНДЕС” ЕООД е юридическото лице, което самостоятелно наема работници и служители по трудово правоотношение.

За прецизност следва да бъде отбелязано, че в настоящия случай, въпреки, че нарушението е било отстранено непосредствено след неговото констатиране в същия работен ден, е неприложима разпоредбата на чл.415в от КТ. Съгласно посочената разпоредба за нарушение, което е отстранено веднага след установяването му по реда, предвиден в този кодекс, и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители, работодателят се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 100 до 300 лева, а виновното длъжностно лице – с глоба в размер от 50 до 100 лева. В същото време в разпоредбата на чл.415в, ал.2 от КТ законодателят е предвидил, че не могат да бъдат квалифицирани като „маловажни” нарушенията на чл.61, ал.1, чл.62, ал.1 и 3 и чл.63, ал.1 и 2 от КТ. В настоящия случай дружеството-жалбоподател е санкционирано, именно за нарушение по чл.63, ал.2 от КТ, което по силата на закона е изключено от кръга на „маловажните нарушения”, поради което настоящия състав намира, че разпоредбата на чл.415в от КТ не може да бъде приложена, независимо от факта, че нарушението е било отстранено и независимо дали са настъпили или не неблагоприятни последици за лицето. С оглед на изложеното и поради същите правни съображения съдът намира, че не следва да бъде обсъждана и възможността за приложение разпоредбата на чл.28 от ЗАНН.

Поради изложеното, съдът намира, че атакуваното наказателно постановление се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №27-2704463/24.03.2016 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.414, ал.3 от КТ на “МОНДЕС” ЕООД, с ЕИК127614486, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, ул.“Т.” №*, бл.*, вх.*, ет.*, ап.*, представлявано от Р.М.Д., с ЕГН**********, в качеството му на работодател, е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева /хиляда и петстотин лева/, като правилно и законосъобразно.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: