Р Е Ш Е Н И Е

579/8.11.2016г. ,                  гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, първи състав

На единадесети октомври  две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Емилиян Ангелов

Секретар: В. С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД № 1898 по описа за 2016г.

За да се произнесе съобрази следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 46-0000123/05.07.2016год. на Началника  на ОО „Автомобилна администрация” - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.105 ал.1 от Закона за автомобилните превози  на жалбоподателя К.Г.С. е наложено  административно наказание “глоба” в размер от   200/двеста/ лева . Жалбоподателят в жалбата си,  моли за отмяна на обжалваното НП, като необосновано и незаконосъобразно, постановено при непълнота на доказателствата.   В съдебно заседание  процесуалният му представител поддържа жалбата на същите основания  и моли за отмяна на обжалваното НП като незаконосъобразно и постановено при съществено нарушение на процесуалните и материалните разпоредби излагайки подробно съображенията си.

Въззиваемата страна, редовно призована не изпраща представител в съдебно заседание но в придружаващото жалбата писмо изразява становище за потвърждаване на наказателното постановление .

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, от активно легитимирано за целта лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, вр.с чл. 319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Жалбата е основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С Наказателно постановление № 46-0000123/05.07.2016год. на Началника на ОО „Автомобилна администрация” - Шумен,    на жалбоподателя на осн. чл.105 ал.1 от Закона за автомобилните превози е наложено административно наказание „глоба” в размер на 200 лева за това, че като водач на лек таксиметров автомобил „Деу Ланос“ с рег.№ Н4255 АХ ”престоява за изчакване на пътници на автобусна спирка от редовните автобусни линии за обществен транспорт.“ , като по този начин виновно нарушил чл.45 т.2 предл.1 от Наредба №34 от 06.12.1999г. на МТ   В обстоятелствената част на процесното наказателно постановление е посочено, че  нарушението  е констатирано на автобусна спирка от редовните линии за обществен превоз около 16.10 часа на бул.“Плиска“ в Шумен.

       Тази фактическа обстановка е възприета въз основа на АУАН №221117/20.06.2016г., съставен от свид.С.С. в присъствието на свид.И.И., като жалбоподателя е посочил, че има възражения, но не е конкретизирал точно какви, а и не е депозирал такива и в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН. В съдебно заседание актосъставителя С. и свид.И. изтъкнаха, че движейки се със служебния автомобил по бул.“Плиска“ в Шумен са забелязали, че управляваният от жалбоподателя таксиметров автомобил е спрял на автобусната спирка на посочения булевард и след като преминали през намиращото се в близост кръгово движение спрели до таксиметровия автомобил. В този момент видели, че в таксиметровия автомобил имало и пътници, но тъй като не следвало да „правят циркове“ разпоредили на жалбоподателя да закара пътниците и да се яви в ОО“АА“ Шумен за съставяне на АУАН.  Озадачаващо е че, след като са констатирали нарушението служителите  на административнонаказващия органа, които са облечени в правомощия да проверяват точно такъв тип автомобили независимо от това къде се намира не са направили  опит да се снемат сведения от лицата, които са се намирали в автомобила, а напротив дори са приканили жалбоподателя да ги закара до съответното предназначение.  Същевременно свид. Е. К. и Ж. Г.  посочиха, че именно  в посочения по горе час са ползвали услугите на жалбоподателя, като таксиметров водач и именно на  автобусната спирка на бул.“Плиска“ в Шумен, Г. е трябвало да слезе от автомобила и точно тогава служителите на ОО“АА“ Шумен са осъществили вербален контакт с жалбоподателя.

          При така установената фактическа обстановка, съдът счита, че не са събрани категорични доказателства установяващи, че по време на проверката жалбоподателя като водач на лек таксиметров автомобил  е престоявал за изчакване на пътници на автобусна спирка от редовните автобусни линии за обществен транспорт, като напротив в хода на съдебното следствие се събраха доказателства, че жалбоподателя действително е спрял на автобусна спирка, но за да слезе конкретен пътник/свид.Г./, като в действащото законодателство няма текст, който да забранява таксиметровите автомобили да спират в зоните на автобусни спирки за слизане на пътници. Съобразявайки се с всичко изложено, съдът намира, че в конкретната хипотеза липсват годни доказателства установяващи, че жалбоподателя виновно е нарушил чл.45 т.2 предл.1 от Наредба №34 от 06.12.1999г. .на МТ, за да бъде ангажиран с административнонаказателна отговорност. 

     Предвид изложеното, съдът намира атакуваното НП за неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. последно от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ  изцяло Наказателно постановление № 46-0000123/05.07.2016год. на Началника  на ОО „Автомобилна администрация” - Шумен .

 Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: