Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                        640/29.11.2016г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На тридесет и първи октомври две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Кр.Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1959 по описа за 2016г.

За да се произнесе взе предвид следното:           

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 57/08.07.2016г. на Директора на РИОСВ - Шумен, с което на основание чл. 9а от ЗЧАВ /Закона за чистотата на атмосферния въздух/ във вр. с чл. 20 ал.1 от Наредба №7 от 21.10.2003г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултата на употребата на разтворители в определени инсталации във вр. с Приложение № 8 от същата наредба на „Артемис“ ООД ЕИК 811181816 гр. Шумен, с адрес на управление индустриален парк, сграда 2, ул. „Трета“ представлявано от И.К.М. е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 15 000 лв. /петнадесет  хиляди лева/. В жалбата си до съда жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление като постановено при съществени нарушения на материалноправните и процесуалните разпоредби на закона. В съдебно заседание редовно призовани, за тях се явява процесуален представител, който поддържа депозираната жалба.

Процесуалният представител на въззиваемата страна оспорва жалбата и моли съда да постанови решение, с което да потвърди обжалваното наказателно постановление на Директора на РИОСВ.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от към фактическа страна:

            На 22.04.2016г. длъжностни лица от РИОСВ-Шумен извършили планова проверка на „Артемис“ ООД гр. Шумен, предприятие за производство на алуминиеви винтови капачки, капачки тип „туист офф“, ламиниране на фолио, находящо се в гр. Шумен, Индустриален парк Шумен, Зона 1. Било констатирано, че към момента на проверката са изградени и функционират следните производствени линии: Линия за странично лакиране и страничен печат на капачки; Линия за дълбоко изтеглени капачки; Линия за стандартни капачки , където ще се извършват процесите пресоване, рулиране, поставяне на уплътнители и дозатори; Линия за лакиране и литография; Линия за ламиниране и рязане на фолио по размер. Било констатирано, че извършваната дейност /печатане, лакиране и ламиниране/ попада в обхвата на Наредба № 7 от 21.03.2003г. , приложение № 1, точка 8 – т.8.3 и 8.7 /ламиниране и лакиране/. В тази връзка и във връзка с изискванията на чл. 30 „л“ от Закона за чистота на атмосферния въздух на дружеството жалбоподател било издадено Удостоверение № 26/17.06.2014г. и инсталацията била включена в Регистъра на инсталации извършващи дейности по наредбата.

            През 2016г. проверяваното дружество било подало декларации за използвани ЛОС / летливи органични съединения/. След проверка на тези декларации станало ясно, че има превишаване на праговата стойност на количеството разтворители за изминалата 2015г. Декларациите са постъпили в РИОСВ-Шумен с вх. № 1890/31.03.2016г. Съгласно ЗЧАВ и чл. 9а от него, нови и действащи инсталации от обхвата на категориите дейности по приложение №1 към чл.2 ал.1 от Наредба №7 от 2003г. за норми на допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултата на употребата на разтворители в определени инсталации, се експлоатират при спазване на нормите за допустими емисии свързаните с тях изисквания, определени от наредбата. От Приложение №2 на Таблица 1 на Наредба № 7 от 2003г. се вижда, максималният праг за допустимост за ползване на газовите емисии е 15 тона за година. От представените от страна на жалбоподателя декларации се установява, че те са пуснати в експлоатация на 17.06.2014г. т. не са новооткрити инсталации а са действащи и според цитираната таблица прага е от 15 тона годишна, а от представените декларации се вижда, че ползваните газови емисии са съответно 25.502 тона и 24.742 тона за 2015г.

            За извършената проверка бил съставен констативен протокол  № СР-31/22.04.2016г. При проверката и съставянето на констативния протокол присъствал Г.И.Г. – ръководител стопанска и административна дейност в предприятието, редовно упълномощен от управителя на дружеството жалбоподател.

Въз основа на констатациите при извършената проверка, представител на дружеството бил поканен да се яви в офиса на инспекцията и в негово присъствие е съставен  АУАН  № РГ-01/16.05.2016год. в който е посочено, че е нарушен чл. 9а от ЗЧАВ /Закона за чистотата на атмосферния въздух/ във вр. с чл. 20 ал.1 от Наредба №7 от 21.10.2003г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултата на употребата на разтворители в определени инсталации във вр. с Приложение № 8 от същата наредба, тъй като от дружеството жалбоподател не е представен план за управление на разтворителите /ПУР/ в периода от 01.01.2015г. до 31.12.2015г.

При връчването му възражения не били направени, като било отбелязано, че в тридневен срок такива ще бъдат внесени. В законовия тридневен срок по чл. 44 ал.1 от ЗАНН са постъпили такива в които се заявява, че дружеството не е нарушавало закона и са спазени неговите изисквания. АНО разгледал постъпилото възражение, като е сметнал, че то е неоснователно и въз основа на АУАН и другите събрани по преписката материали  било издадено Наказателно постановление 57/08.07.2016г. на Директора на РИОСВ - Шумен, с което на основание чл.9а от ЗЧАВ /Закона за чистотата на атмосферния въздух/управление на отпадъците/ във вр. с чл. 20 ал.1 от Наредба №7 от 21.10.2003г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултата на употребата на разтворители в определени инсталации във вр. с Приложение № 8 от същата наредба на „Артемис“ ООД ЕИК 811181816 гр. Шумен, с адрес на управление индустриален парк, сграда 2, ул. „Трета“ представлявано от И.К.М. е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 15 000 лв. /петнадесет  хиляди лева/.

 Така установената фактическа обстановка се установява от разпита на свидетелите разпитани в с.з. свид. Р.Г. – актосъставител и свидетелите З.К. и  Р.З. - свидетели по акта, както и от приобщените по делото писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят действително е извършил визираното в акта и в НП нарушение, по следните правни съображения:  Нарушението се установява по категоричен начин от събраните по делото гласни и писмени доказателства, макар това да се оспорва от жалбоподателя. Показанията на свидетелите са последователни и непротиворечиви и съдът няма основания да се съмнява в тях. Те кореспондират изцяло на приложените по делото писмени доказателства и установяват фактическата обстановка такава, каквато е описано в АУАН и НП. При извършената проверка на 22.04.2016г. проверяващите инспектори са установили, че инсталациите работят. От получените преди това в инспекцията декларации се установява, че изразходваните препарати надвишават почти два пъти прага на допустимата норма на изразходване без план и на трето място такъв план не е представен на проверяващите, както и не е изготвен.

Съдът не възприема тезата на процесуалния представител на жалбоподателя, че не ставало ясно коя от двете инсталации няма подаден план зае управление. И в АУАН и в НП се говори за две инсталации – линия за лакиране и линия за ламиниране. Относно възражението, че не е упоменат размера на превишаването, то това е въпрос на проста аритметична сметка и по никакъв начин не нарушава правото на защита на дружеството жалбоподател.

В случая е неприложима и разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН за маловажност на извършеното нарушение. Нарушението по чл.9а от ЗЧАВ /Закона за чистотата на атмосферния въздух/ във вр. с чл. 20 ал.1 от Наредба №7 от 21.10.3003г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултата на употребата на разтворители в определени инсталации във вр. с Приложение № 8 от същата наредба не е формално а резултатно тъй като признаците на състава му включват настъпването на определен вредоносен резултат, предвид характера на изпълняваната дейност, което е и било констатирано от проверяващите.

Не е налице нарушение на материалния и процесуалния закон. Нарушението и обстоятелствата при които е извършено са описани пълно и ясно в АУАН. НП е издано от оправомощено за това лице, същото важи и за АУАН видно от приложените към делото заповеди.

Досежно размера на имуществената санкция, съдът намира, че същият е правилно определен и съответства на тежестта на нарушението, наложена е в предвидения константен размер който закона предвижда и не може да бъде променяна. Отчетено е също така, че дружеството няма извършени други нарушения. В този смисъл съдът намира, че санкцията наложена му от наказаващия орган напълно съответства на тежестта на нарушението. Поради това съдът счита, че НП следва да бъде изцяло потвърдено като правилно и законосъобразно.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. Първо от ЗАНН, съдът

 

                                                                     Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление 57/08.07.2016г. на Директора на РИОСВ - Шумен, с което на основание чл.9а от ЗЧАВ /Закона за чистотата на атмосферния въздух/ във вр. с чл. 20 ал.1 от Наредба №7 от 21.10.2003г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултата на употребата на разтворители в определени инсталации във вр. с Приложение № 8 от същата наредба на „Артемис“ ООД ЕИК 811181816 гр. Шумен, с адрес на управление индустриален парк, сграда 2, ул. „Трета“ представлявано от И.К.М. е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 15 000 лв. /петнадесет  хиляди лева/.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен съдия: