Р Е Ш Е Н И Е

 

568/3.11.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, втори състав, на дванадесети октомври  две хиляди и шестнадесета година, в публично заседание в следния състав:  

                                                                     Председател: Д. Георгиева  

при секретаря В. И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 1982 по описа на ШРС за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

         Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № НП-31-59/21.06.2016г. на Директора на Районна здравноосигурителна каса гр. Шумен, с което на основание чл.53 и чл.83 от ЗАНН, при прилагане на параграф 45 от ПЗР на ЗИД на ЗЗО и на основание чл.105з,ал.2 и чл.105в,ал.3 от ЗЗО на “Многопрофилна болница за активно лечение - Шумен” АД, с ЕИК 127521992, гр. Шумен са наложени две „имуществени санкции” в размер на по 200  лева. В жалбата си санкционираното дружество моли НП да бъде отменено  като неправилно и незаконосъобразно, като навежда доводи за наличие на съществени нарушения на материалния и процесуалния закон. В съдебно заседание не се явява процесуален представител. Депозирано е писмено становище от адв. С.П. от ШАК, с което изцяло поддържа жалбата.   

         Въззиваемата страна, редовно призована изпраща процесуален представител  в съдебно заседание, който оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата, като неоснователна.

         Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

         Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните правни съображения, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Дружеството – жалбоподател “МБАЛ - Шумен” АД е регистрирано като лечебно заведение за болнична медицинска помощ по Закона за лечебните заведения. Получило е съответното разрешение за осъществяване на лечебна дейност и се явява изпълнител на болнична медицинска помощ по Договор № 270305/24.02.2015г. с НЗОК, сключен по реда на НРД МД 2015г.

В рамките на реализираната проверка, резултатите от която били обективирани в Констативен протокол № 18-59-01/09.03.2016г. от длъжностни лица при РЗОК – гр.Шумен били установени следните нарушения:

1. При извършената проверка на ИЗ № 1455/16 по клинична пътека № 144 на ЗОЛ Р.А.Д. с ЕГН **********, постъпила на лечение на 28.01.2016г. и изписана на 08.02.2016г. с диагноза по МКБ О 21.1 „Хиперимезис гравидариум с метаболитни нарушения“. Придружаващи заболявания: „N 30.0 Цистит остър“. В приложената в ИЗ Епикриза в реквизит „Терапия“ не било отразено антибиотичното лечение с Аксетин.

2. При извършената проверка на ИЗ № 2499/16 по клинична пътека № 244 на ЗОЛ М.М.К. с ЕГН **********, постъпил на лечение на 15.02.2016г. и изписан на 22.02.2016г. с окончателна диагноза по МКБ Z 50.8 „Лечение, включващо рехабилитационни процедури“ Придружаващи заболявания: „Не“ се установи. В приложената в ИЗ Епикриза не е посочен номер на клинична пътека.

Във връзка с направените горни констатации на 31.03.2016г. бил съставен АУАН № VI–31-59 на дружеството – жалбоподател. Актосъставителят – свид. д-р В.С.Д., съставила акта за това, че като  изпълнител на болнична медицинска помощ, „МБАЛ Шумен“ АД:

1.           На 08.02.2016г. на адреса на лечебното заведение е нарушило чл.185,ал.3,т.8 от НРД 2015 МД, тъй като не е спазено изискването за отразяване на приложената терапия в Епикриза, съгласно изискванията на НРД 2015 МД за документиране на медицинските дейности, с което са нарушени условията и реда за работа с медицинска документация по чл.55,ал.2,т.5 от ЗЗО във връзка с параграф 45 от ПЗР на ЗИД на ЗЗО /ДВ.бр.45/2015г/ и

2.           На 22.02.2016г. на адреса на лечебното заведение е нарушило чл.185,ал.3,т.2 НРД 2015 МД за непопълнени реквизити в Епикриза, с което са нарушени условията и реда за работа с медицинска документация по чл.55,ал.2,т.5 от ЗЗО във връзка с параграф 45 от ПЗР на ЗИД на ЗЗО /ДВ.бр.45/2015г/. Актът бил съставен в присъствието на изпълнителния директор на „МБАЛ - Шумен” АД, предявен и подписан от него без възражения. Писмени такива не били депозирани в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт, административно-наказващият орган  издал обжалваното НП като възприел изцяло констатациите, описани в него. На основание чл.105в,ал.3 от ЗЗО на “Многопрофилна болница за активно лечение - Шумен” АД, с ЕИК 127521992, гр.Шумен са наложени две „имуществени санкции” в размер на по 200  лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства: от разпита в съдебно заседание на актосъставителя В.С.Д. и свид. Иван ников Бобев, както и от присъединените   на основание чл.283 от НПК, писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Нарушението, описано в първи пункт на наказателното постановление, касае пропуски при оформянето на конкретен документ – Епикриза. Действително в цитирания документ към „История на заболяването” коректно е констатиран описания пропуск. Касае се за липса на проведена „терапия“ – антибиотично лечение с Аксетин, който реквизит е императивен по смисъла на чл.185,ал.3,т.8 от Националния рамков договор за медицинските дейности /НРДМД/ за 2015г. и чл.55,ал.2,т.5 от ЗЗО. 

В пункт втори на атакуваното наказателно постановление е санкциониран случай на пропуски при оформянето на конкретен документ – Епикриза. Действително в цитирания документ към „История на заболяването” коректно е констатиран описания  пропуск. Касае се за липса на номер на клинична пътека, който реквизит е императивен по смисъла на чл.185,ал.3,т.2 от Националния рамков договор за медицинските дейности /НРДМД/ за 2015г. и чл.55,ал.2,т.5 от ЗЗО.

С оглед горното, съдът намира, че в случая от доказателствата по делото се установява по несъмнен начин, че дружеството – жалбоподател “Многопрофилна болница за активно лечение - Шумен” АД не е изпълнило задълженията си и е осъществило констатираните от проверяващите в рамките на реализираната проверка нарушения относно изпълнението на установените изисквания за работа с медицински документи, подробно описани в наказателното постановление.

За констатираните неизпълнения дружеството - жалбоподател е било санкционирано по реда на чл.405в, ал.3 от ЗЗО /отм./, предвиждащ наказание „имуществена санкция“ в размер от 200 лв. до 500 лв. за изпълнител на болнична медицинска помощ, който нарушава установените изисквания за работа с медицинска или финансова документация, с изключение на случаите на явна фактическа грешка, какъвто е и настоящият случай, като са наложени 2 /две/ отделни административни наказания „имуществени санкции” в размер на по 200 /двеста/ лева, като са санкционирани деянията по т.1 и т.2 от наказателното постановление. 

Съдът намира, че е налице абсолютно основание за отмяна на атакуваното наказателно постановление в частта, с която са наложени санкциите по по т.1 и т.2 от същото, тъй като по отношение на вмененото неизпълнение административно-наказващия орган не е изпълнил задължението се да издири правилно приложимия закон, по-конкретно – санкционната разпоредба.

Както бе посочено по – горе съгласно разпоредбата на чл.3,ал.1 от ЗАНН, за всяко административно нарушение се прилага нормативният акт, който е бил в сила по време на извършването му. Описаните в наказателното постановление нарушения са извършени съответно на 08.02.2016г. и на 22.02.2016г., когато разпоредбата на чл.105в, ал.1 от ЗЗО не е била действаща, тъй като със ЗИДЗЗО, обн. ДВ бр. 48/27.06.2015г. е последвала законодателна промяна, като по силата на §34 от ЗИДЗЗО, чл.105в е отменен. В процесния случай не е налице настъпила законодателна промяна в периода от извършване на нарушенията до влизане в сила на НП, поради което не следва да се извършва преценка кой е по благоприятния закон, който следва да бъде приложен.

С отмяната на тази правна норма обаче наказуемостта на деянията, изразяващи се в нарушение на реда за работа с медицинска документация, не е отпаднала, като нарушението на реда за работа с медицинска документация, продължава да е укоримо поведение, което е продължава да бъде и наказуемо. Визираните в отменените с § 34 от ЗИДЗОО /ДВ, бр. 48/27.06.2015г./ текстове на чл.105в от ЗЗО административни санкции за нарушения на условията и реда за оказване на медицинска помощ и нарушения на установените изисквания за работа с медицинска или финансова документация, не са автоматично отпаднали от обхвата на закона, а са кумулирани в нормата на чл.106,ал.3 ЗЗО, регламентираща общо нарушения на разпоредбите на този закон или на нормативните актове по неговото прилагане. Съгласно новата уредба, действаща към момента на извършване на процесните нарушения, санкцията за административни нарушения по чл.106,ал.3 от ЗЗО е систематично поставена в ал.4 и е определена в размер от 500 лева до 1000 лева за първо нарушение и за повторно – от 1000 лева до 2000 лева за юридическо лице или едноличен търговец.

Неправилно административно-наказващия орган се е позовал на параграф 45 от ЗИД на ЗЗО, който в ал.1 предвижда, че до приемането на нови национални рамкови договори по чл.53,ал.1 проверките от финансовите инспектори, лекарите-контрольори и лекарите по дентална медицина – контрольори, налагането на санкции и тяхното обжалване се извършват по досегашния ред. Според ал.2 на параграф 45, проверките по ал.1, налагането на санкции и тяхното обжалване, които са започнали до приемането на нови национални рамкови договори по чл.53,ал.1, се приключват по досегашния ред. Така регламентираният преходен режим урежда процедурата за довършване на проверки и налагането на санкции, но не рефлектира върху наличието или липсата на предвидено наказание за определено поведение.  

Параграф 45 от ЗИД на ЗЗО е относим за компетентността,  процедурата /редът/ за извършване на проверката, на налагане на наказания и на обжалване на наказателните постановления, тъй като нормата е процесуално-правна, а не материално-правна и не се прилага за определяне размер на наказанията. Параграфът е със значението и функцията на чл.34 от Указ № 883 от 24.04.1974г. за прилагане на Закона за нормативните актове /ЗНА/. Съгласно разпоредбата на чл.34 от цитирания указ с преходни разпоредби се продължава действието на правила, отменени с новия нормативен акт, или се урежда тяхното прилагане спрямо висящи правоотношения или спрямо юридически факти, които са започнали, но не са завършени при действието на отменения акт. Нормата на параграф 45 е такава преходна разпоредба, като същата се намира и в самостоятелно подразделение „Преходни и заключителни разпоредби“ към ЗИДЗЗО, съгласно изискването на разпоредбата на чл.33, предл.I /първо/ от същия Указ за прилагане на ЗНА и с нея се урежда прилагането на правила, т.е. норми от ЗЗО, отменени с новия закон, спрямо висящи правоотношения или спрямо юридически факти, които са започнали, но не са завършени при действието на отменения акт. Цитирания параграф обаче не възобновява действието на отменената санкционна разпоредба.

Следователно в настоящия случай деянието продължава да бъде наказуемо, но вместо да приложи относимата към описаното нарушение санкционна разпоредба – чл.106,ал.4 от ЗЗО, административно-наказващия орган е приложил санкцията по чл.105в, ал.3 от ЗЗО, която е отменена към датата на извършване на всяко едно от посочените две нарушения.

Предвид изложеното съдът намира, че  наказателното постановление следва да бъде  отменено само на това основание без да се обсъжда по същество.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

Р Е Ш И:  

 

ОТМЕНЯВА наказателно постановление № НП-31-59 издадено на 21.06.2016г. от Директора на Районна здравноосигурителна каса - гр.Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.105в ал.3 от ЗЗО на “Многопрофилна болница за активно лечение - Шумен” АД, с ЕИК 127521992, гр. Шумен са наложени две „имуществени санкции” в размер на по 200  лева,  като неправилно и незаконосъобразно.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: