П Р И С Ъ Д А  

54/28.6.2016г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, осми състав

На двадесет и осми юни          две хиляди и шестнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:

                                                                        Председател: Валентина Тонева

Секретар Й.К. 

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от частен  характер № 1784  по описа за 2015г                                               

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия  З.И.З., ЕГН**********, роден на *** в гр. Нови пазар, живущ ***,  български гражданин, женен, със средно образование, пенсионер, неосъждан, за ЗА НЕВИНОВЕН  в това, че на 24.07.2015г. в гр. Шумен причинил на С.С.  П.  лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание,– поради което и на основание  чл.130,ал.2 от НК, вр. чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА.

ПРИЗНАВА подсъдимия  З.И.З. ЕГН**********, роден на *** в гр. Нови пазар, живущ ***, български гражданин, женен, със средно образование, пенсионер, неосъждан, с ЕГН********** за ЗА НЕВИНОВЕН  в това, че на 24.07.2015г. в гр. Шумен казал нещо обидно за честта  и достойнството на  С.С.  П.  в негово присъствие,  като го обидил  – поради което и на  основание чл.146,ал.1 от НК, вр. чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА .

Отхвърля предявения граждански иск от С.С.  П.  срещу  З.И.З.   сумата от 3000лв  представляваща обезщетение за претърпени  неимуществени  вреди  в резултат  от престъпление по чл.130  ал.2 от НК, като  неоснователен и недоказан.

Отхвърля предявения граждански иск от С.С.  П.  срещу  З.И.З.   сумата от 3000лв  представляваща обезщетение за претърпени  неимуществени  вреди  в резултат  от престъпление чл. 146  ал.1 от НК,  като  неоснователен и недоказан.  

ПРИЗНАВА подсъдимия  С.С.  П. ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, женен, със висше образование, пенсионер, неосъждан, за ЗА ВИНОВЕН  в това, че на 24.07.2015г. в гр. Шумен причинил на З.И.З.   лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание, обусловено от  нанесен удар с юмрук в лява странична част на врата - престъпление по чл.130, ал.2 от НК, поради което и на основание чл.130, ал.2 от НК и на основание 54 от НК му налага наказание глоба в размер на 100лв

ПРИЗНАВА подсъдимия С.С.  П. ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, женен, със висше образование, пенсионер, неосъждан, за ЗА ВИНОВЕН  в това, че на 24.07.2015г. в гр. Шумен казал и извършил нещо   обидно за честта  и достойнството на  З.И.З. в негово присъствие,  като го обидил  и го наплюл  по лицето   – престъпление по чл.146, ал.1 от НК, поради което и на основание 54 от НК му налага наказание глоба в размер на 1000лв.

На основание чл. 23 ал.1 от НК определя общо наказание на подсъдимия  С.С.  П. до размера на по-тежкото, а именно “ГЛОБА” в размер на 1000лв .

ОСЪЖДА подсъдимия С.С.  П.  да заплати  на пострадалия З.И.З.   сумата от 200лв.,  представляваща обезщетение за претърпени  неимуществени  вреди  в резултат  от престъплението  по чл. 130 ал.2 от НК, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на деянието 24.07.2015г. до окончателното  изплащане на сумата, като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия С.С.  П.  да заплати  на пострадалия З.И.З.   сумата от 300лв.,  представляваща обезщетение за претърпени  неимуществени  вреди  в резултат  от престъплението по чл. 146  ал.1 от НК,  ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на деянието 24.07.2015г до окончателното  изплащане на сумата, като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

На основание Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, ОСЪЖДА С.С.  П.  да заплати  в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС държавна такса в общ размер на  100лв,  съразмерно с уважената част от гражданските  .

ОСЪЖДА подсъдимия С.С.  П.  да заплати  на З.И.З.   сумата от 512 лв.  направени  разноски за адвокатско възнаграждение и деловодни разноски .

            Присъдата подлежи на жалба пред ШОС в 15 дневен срок от днес

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :