П Р И С Ъ Д А

 

32/20.4.2016г.                гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На двадесети април  две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

                             Председател: Надежда Кирилова  

на секретаря: С.А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от частен характер № 1829 по описа за 2015г. на ШРС  

П Р И С Ъ Д И :

 

         ПРИЗНАВА подсъдимият Н.В.М., ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с висше образование, работещ като охрана в Шуменски университет, женен, неосъждан, за ВИНОВЕН в това, че на 15.07.2015г. в гр.Шумен в съучастие като съизвършител с Б.Н.М. причинил на С.Н.С. лека телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, неопасно за живота – престъпление по чл.130, ал.1 от НК, във вр. чл.20, ал.2 от НК, като на основание чл.78А от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание “глоба” в размер на 1 200 /хиляда и двеста/ лева. 

ПРИЗНАВА подсъдимият Б.Н.М., ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно-специално образование, работещ като продавач - консултант, женен, неосъждан, за ВИНОВЕН в това, че на 15.07.2015г. в гр.Шумен в съучастие като съизвършител с Н.В.М. причинил на С.Н.С. лека телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, неопасно за живота – престъпление по чл.130, ал.1 от НК, във вр. чл.20, ал.2 от НК, като на основание чл.78А от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание “глоба” в размер на 1 200 /хиляда и двеста/ лева. 

ОСЪЖДА подсъдимите Н.В.М., ЕГН ********** и Б.Н.М., ЕГН ********** да заплатят на С.Н.С., ЕГН ********** *** сумата от 1 000 лв. /хиляда лева/, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, в резултат на извършеното от подсъдимите престъпление по чл.130, ал.1 от НК, във вр. чл.20, ал.2 от НК, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деянието – 15.07.2015г. до окончателното изплащане на сумата, като частично уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.  

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс осъжда подсъдимите Н.В.М., ЕГН ********** и Б.Н.М., ЕГН ********** да заплатят държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 50 /пестдесет/ лева.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимият Н.В.М., ЕГН ********** да заплати на тъжителят С.Н.С., ЕГН ********** сумата от 648.93 лева /шестстотин четиридесет и осем лева и деветдесет и три стотинки/, представляваща деловодни разноски и адвокатско възнаграждение и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимият Б.Н.М., ЕГН ********** да заплати на тъжителят С.Н.С., ЕГН ********** сумата от 648.93 лева /шестстотин четиридесет и осем лева и деветдесет и три стотинки/, представляваща деловодни разноски и адвокатско възнаграждение и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимият Н.В.М., ЕГН ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 61.94 /шестдесет и един лева и деветдесет и четири стотинки/ лева и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимият Б.Н.М., ЕГН ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 61.94 /шестдесет и един лева и деветдесет и четири стотинки/ лева и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.  

            Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: