П Р И С Ъ Д А

 

65/26.9.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На двадесет и шести септември 2016 година

В публично заседание в следния състав:                                                          Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.                              Съдебни  заседатели:1.Кр.К.

                                                                                                         2.Р.А.

Прокурор:М.Славчева  

като разгледа докладваното от съдията НОХД № 1005/16г. по описа на ШРС

ПРИСЪДИ:

 

Признава подсъдимия Р.Л.М., роден на ***г***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин,  с основно образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 05.10.2015г. в гр.Шумен, в съучастие като помагач с Л.Р.М. /помагач/ и с неустановено лице /извършител/, с цел да набави за себе си и за съучастниците си имотна облага, умишлено улеснил извършването на измама по отношение С.Л. ***, като транспортирал до мястото на извършване на деянието съучастника, който получил от пострадалия сумата от 3000,00 лева, предадена от Л. вследствие на възбудено и поддържано у него заблуждение от неизвестния извършител, че предаването на парите е необходимо в полза на негов близък за закупуване на телевизори и след това превозил получената сума до указано му от неизвестния извършител място, като в резултат от съучастническата дейност на С.Л. била причинена имотна вреда в размер на 3000.00 лева, поради което и на основание чл.209, ал.1, вр. с чл.20, ал.4 и чл.58а НК го осъжда на две години лишаване от свобода.

На основание чл.25 ал.1 във вр. с чл.23 ал.1 от НК определя общо наказание на подсъдимия Р.Л.М. с ЕГН: ********** по настоящата присъда с присъдите, постановени по НОХД№690/16г. на РС-Велико Търново и по НОХД№2745/15г. на ШРС, като налага най-тежкото от определените наказания, а именно три години лишаване от свобода. 

На основание чл.61, т.2 от ЗИНЗС определя строг режим на изтърпяване на наказанието, като на основание чл.60, ал.1 от ЗИНЗС  същото следва да бъде изтърпяно в затворническо заведение от закрит тип. 

На основание чл.25 ал.2 от НК приспада от така определеното общо наказание изтърпяната част от наказанието лишаване от свобода по посочените присъди.

 

Признава подсъдимия Л.Р.М., роден на ***г***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин,  с начално образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 05.10.2015г. в гр.Шумен, в съучастие като помагач с Р.Л.М. /помагач/ и с неустановено лице /извършител/, с цел да набави за себе си и за съучастниците си имотна облага, умишлено улеснил извършването на измама по отношение С.Л. ***, като получил от пострадалия с цел да предаде на неизвестния извършител сумата от 3000,00 лева, предадена му от Л. вследствие на възбудено и поддържано у него заблуждение от неизвестния извършител, че предаването на парите е необходимо в полза на негов близък за закупуване на телевизори, като в резултат от съучастническата дейност на С.Л. била причинена имотна вреда в размер на 3000.00 лева, поради което и на основание чл.209, ал.1, вр. с чл.20, ал.4 и чл.58а НК го осъжда на една година и четири месеца лишаване от свобода.

На основание чл.25 ал.1 във вр. с чл.23 ал.1 от НК определя общо наказание на подсъдимия Л.Р.М. с ЕГН: ********** по настоящата присъда с присъдата, постановена по НОХД№1628/16г. на РС-гр.Плевен, като налага най-тежкото от определените наказания, а именно две години и три месеца лишаване от свобода. 

На основание чл.61, т.2 от ЗИНЗС определя строг режим на изтърпяване на наказанието, като на основание чл.60, ал.1 от ЗИНЗС  същото следва да бъде изтърпяно в затворническо заведение от закрит тип. 

На основание чл.25 ал.2 от НК приспада от така определеното общо наказание изтърпяната част от наказанието лишаване от свобода по посочените присъди.

Постановява отделното изтърпяване на наказанието лишаване от свобода за срок от една година, наложено на подсъдимия Л.Р.М. с ЕГН: ********** с определение за одобряване на споразумение №199/2015г., постановено по НОХД№2302/2015г. на ШРС, влязло в законна сила на 09.11.2015г. и приведено в изпълнение по реда на чл.68, ал.1 от НК с Определение №689/2016г. на РС-гр.Плевен, влязло в законна сила на 09.08.2016г., което следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

На основание чл.25 ал.2 от НК приспада изтърпяната част от приведеното в изпълнение наказание.

 

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

           РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

2.