О П Р Е Д Е Л И:      111/30.5.2016г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство между страните по НОХД № 1285 по описа на РС Шумен за 2016 година, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият М.С.Й. е виновен в това, че:

1. На 03.03.2015 г. в гр. Шумен на ул. Васил Априлов, при управление на МПС – лек автомобил „Опел Астра“ с рег. № Н 4149 ВК нарушил правилата за движение по пътищата, а именно: разпоредбата на чл. 40, ал. 1 от ЗДвП, която задължава водача на МПС преди да започне движение назад да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и няма да създаде опасност за останалите участници в движението; разпоредбата на чл. 40, ал. 2 от ЗДвП, която задължава водача по време на движение назад непрекъснато да наблюдава пътя зад превозното средство; и разпоредбата на чл. 20, ал. 2, изречение 2 от ЗДвП, която го задължава да намали скоростта и в случай на необходимост – да спре, когато възникне опасност за движението, и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на П.П.С. а именно – закрито счупване на външния кондил на големия пищял на лявата подбедрица, което причинило на пострадалата трайно затруднение на движението на левия долен крайник за срок по-голям от един месец – престъпление по чл. 343, ал. 1, б.“б“ от НК, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК.

Деянието е извършено виновно – по непредпазливост.

За гореописаното деяние и на основание чл. 343, ал. 1, б.“б“ от НК, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, във вр. с чл. 57, ал. 1 от НК, във вр. с чл. 54, ал. 1 от НК му налага наказание “лишаване от свобода” за срок от ПЕТ месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.

На основание чл. 343г от НК, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава обвиняемия М.С.Й. от право да управлява МПС за срок от ПЕТ месеца.

2. На 03.03.2015 г. в гр. Шумен на ул. Васил Априлов, като водач на лек автомобил „Опел Астра“ с рег. № Н 4149 ВК, след превозна злополука, в която имал участие, не оказал необходимата помощ на пострадалия от злополуката П.П.С. въпреки че е могъл да даде такава помощ без опасност за себе си или за другиго – престъпление по чл. 140 от НК.

Деянието е извършено виновно.

За гореописаното деяние и на основание чл. 140 от НК, във вр. с чл. 57, ал. 1 от НК, във вр. с чл. 54, ал. 1 от НК, му налага наказание “лишаване от свобода” за срок от ТРИ месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК определя общо наказание на обвиняемия М.С.Й. до размера на най-тежко наложеното с настоящото определение, а именно наказание “лишаване от свобода” за срок от ПЕТ месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на така наложеното общо наказание за срок от ТРИ години.

На основание чл. 23, ал. 2 от НК към определеното общо наказание “лишаване от свобода”, присъединява наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от ПЕТ месеца.

С деянието не са причинени съставомерни материални щети.

Осъжда обвиняемия М.С.Й. да заплати в полза на държавата сумата от 1 117.55 /хиляда сто и седемнадесет лева и петдесет и пет стотинки/ лева, представляваща направени разноски по ДП № 236/2015 г. по описа на РУ гр. Шумен, които следва да бъдат внесени по сметка на ОД на МВР гр. Шумен – IBAN: ***, BIC ***: UBBS BGSF, при банка: ОББ, клон Шумен, както и 5.00 лева такса при издаване на изпълнителен лист - по сметка на РС Шумен.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1285/2016 г. по описа на РС Шумен и ДП № 236/2015 г. по описа на РУ гр. Шумен.

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.