О П Р Е Д Е Л И: 177/28.7.2016г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между страните, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че подсъдимата М.А.М. - Д. ***, като съучастник в качеството на извършител с П. А. Д. като подбудител и помагач, държала акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закона, а именно от разпоредбата на чл. 100 от ЗАДС според която тютюневите изделия, предназначени за местния пазар се предлагат и продават само облепени с бандерол – 5 бр. полиетиленови пликове, съдържащи тютюн за пушене с общо тегло 5000.9 гр. на обща стойност 870.16 лева, включваща пазарната стойност на тютюна и акциза, определен съобразно разпоредбата на чл. 38 от ЗАДС, като случаят не е маловажен. Деянието е извършено виновно при пряк умисъл, поради което и на основание чл. 234, ал. 1, от НК, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК й налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от ТРИ месеца.

На основание чл. 66 от НК, отлага изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“ за срок от ТРИ години.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК, не се налага по-лекото предвидено в разпоредбата на чл. 234, ал. 1 от НК наказание глоба.

На основание чл. 53, ал. 1, б. „б“ от НК, вр. чл. 234, ал. 1 от НК, отнема в полза на държавата 5 бр. полиетиленови пликове, съдържащи тютюн за пушена с общо тегло 5000.9 гр., иззет и приобщен по делото като веществено доказателство, на съхранение в РУ Шумен. 

С деянието не са причинени щети, тъй като престъплението е на просто извършване.

 

ОСЪЖДА М.А.М. - Д. да заплати в полза на държавата сумата от 47.20 /четиридесет и седем лева и двадесет стотинки/ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 647/2016 г. на РУ при ОДМВР – Шумен, която следва да бъдат внесени по сметка на ОД на МВР, както и такса в размер на 5.00 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, по сметка на РС Шумен.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1839/2016 г. по описа на ШРС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.