Мотиви към Решение по НАХД № 1250/2016г.

 

От ШРП е внесено Постановление, с което се прави предложение за освобождаване на Р.Р.А. – обвиняем по ДП № 1554/2015г. по описа на РУ гр. Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.216,ал.4 от НК, предвиждащ наказание до шест година “лишаване от свобода” или “глоба”, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност,  причинените с деянието, имуществени вреди са възстановени и не са нилице отрицателните предпоставки за приложението на чл.78а НК..      

В съдебно заседание, обвиняемият се явява лично, като изразява съгласие с предложението на ШРП и моли съда за минималния размер на административното наказание. ШРП – редовно призована - изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение. Обвиняемият изказва съжаление.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП № 1554/2015 г. по описа на РУ гр. Шумен/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното:

 На 26.12.2015г. обвиняемият Р.Р.А. заедно със свои приятели бил в дома си  на ул. Марица № 63, където празнували Коледа. Около 02,00 часа възникнал битов инцидент, при който синът на обвиняемия получил порезна рана от счупено стъкло, която станала причина за силно кръвотечение. Обв. А. повикал медицинска помощ като слязъл пред жилището да чака линейката. След получаване на сигнала, екип на ЦСМП гр. Шумен се придвижил към адреса със специален автомобил – линейка, марка „Ситроен“, модел „Джъмпер“ с рег. № Н32 12АХ, собственост на Министерство на здравеопазването. Линейката била управлявана от свидетеля Г.Д. РА., като в него бил и свидетеля С.В.С. – медицински фелдшер към ЦСМП гр. Шумен. Стигайки до ул. Марица, линейката подминала дома на обв. А. и не спряла, тъй като им казан адрес: ул. Марица № 69. Обвиняемият силно афектиран от това, че линейката подминала дома му, побягнал след нея. Свид. РА. видял бягащия зад линейката, мъж и спрял пред дом № 69. Обвинямият А. стигайки до линейката извикал: „Върни назад до джипа, детето ми умира, боклук такъв!“. Едновременно с това, обвиняемият хвърлил връзка ключове , които ударили предното панорамно стъкло на линейката. В резултат на удара, стъклото се спукало. Свидетелят С. слязъл от линейката и отишъл в дома на обвиняемия, за да окаже медицинска помощ на пострадалото дете.

Специалният автомобил – линейка, марка „Ситроен“, модел „Джъмпер“ бил застрахован от ЗАД „Виктория“, съгласно Общите условия на Дружеството по застраховка „Каско на МПС“ за България и Европа МПС. Унищожената вещ – предно панорамно стъкло било подменено от застрахователното дружество, като стойността му, видно от назначената в хода на досъдебното производство, съдебно – оценителна експертиза възлизала на 230 лева. Стойността на унищожената вещ е под минималната работна заплата за страната към датата на деянието – 26.12.2015г.

В хода на съдебното производство, от страна обвиняемият не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият Р.Р.А., унищожавайки противозаконно чужда движима вещ – предно панорамно стъкло на специален автомобил – линейка, собственост на Министерството на здравеопазването на стойност 230 лева, като с оглед стойността на веща и другите обстоятелства около деянието – случаят е маловажен е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.216,ал.4 от НК във връзка с чл.216,ал.1 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемият Р.А. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                     за престъплението, което е умишлено е предвидено наказание “лишаване от свобода” до шест месеца или “глоба”;

-                     деецът не са осъждан за престъпление от общ характер /същия е реабилитиран на основание чл.88а от НК/ и не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК;

-            причинените с деянието имуществени вреди са възстановени.

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемият Р.А., съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца – неосъждан, резведен, със средно образование, пенсионер, т.е. налице са много добри данни за личността му. За да определи наказанието, съдът отчете пълното самопризнание на обвиняемия и съдействието му за разкриване на обективната истина, мотивите и причините за извършване на процесното деяние, както и изказаното искрено съжаление, поради което намира, че наложената санкция следва да е в минималния размер. Съдът счита, че наказание в размер на 1 000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието и ще бъде достатъчно да му повлияе поправително, както на обвиняемия, така и на останалите членове на обществото.

На основание чл.189,ал.3 от НК съдът възложи на обвиняемят Р.А. направените деловодни разноски по досъдебното производство.

В този смисъл съдът се произнесе с решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: