Мотиви към Решение по НАХД № 1265/2016г.

 

От ШРП е внесено Постановление, с което се прави предложение за освобождаване на Е.И.Х. – обвиняем по ДП № 183/2016г. по описа на РУ гр. Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.235,ал.6 във връзка с ал.1 от НК, предвиждащ наказание до една година “лишаване от свобода” или „пробация“ или „глоба“, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност, причинените с деянието имуществени вреди са възстановени и не са налице отрицателните предпоставки за приложението на чл.78а,ал.7 НК..      

В съдебно заседание, обвиняемият, редовно призован се явява лично и изразява становище, че е съгласен с предложението. ШРП – редовно призована - изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП № 183/2016 г. по описа на РУ гр. Шумен/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият Е.И.Х. живеел заедно със семейството си в с. Черна, обл. Шумен. На 15.09.2015г. обвиняемият отишъл с конска каруца и трион в близката борова гора. Боровата гора се намирала в землището на с. Черна и представлявало отдел 1076 „ц“ – част от горския фонд, стопанисван от ДЛС „Паламара“. С помощта на триона обв. Х. отрязъл три дървета от дървесен вид „черен бор“, тъй като му трябвал чамов материал за построяване на навес за овцете. По това време, прибирайки се от работа, свидетелят К.Ф.М. – горски стражар при ТП ДЛС „Паламара“ чул звук от режещ моторен трион, откъм боровата гора край с. Черна. Свид. М. позвънил на свои колеги, като малко след това, на място пристигнали – свидетелите Т.Т. и О.Я.. Тримата заедно тръгнали към отдел 1076 „ц“ с леките си автомобили, като се насочили към местото, откъдето свид. М. чул шума. В отдел 1076 „ц“ свидетелите видели едно лице, което свид. М. разпознал, понеже живеели в едно село – обвиняемия Е.Х.. Тримата свидетели видели отсечени три броя дървета от дървесен вид „черен бор“, които измерили, че са с дължина 12 метра и среден диаметър на стъблото 18 см.  Режещият инструмент, с който били отсечени трите бора не бил установен от тримата свидетели. Устно призовали обвиняемия Х. на следващия ден да се яви в упралвението на ДЛС „Паламара“, където му съставили Акт за установяване на административно нарушение по ЗГ. Отрязаните от обвиняемия Х. три дървета били откарани в базата на ДЛС „Паламара“ на следващия ден, тъй като вечерта свидетелите нямали транспорт. С протокол за оброволно предаване от 06.04.2016г., трите дървета от дървесен вид „черен бор“, предмет на престъплението били приобщени като веществено доказателство по делото и били оставени на съхранение на зам. директора на ДЛС „Паламара“ с. Венец.

В хода на досъдебното производство била изготвена съдебно –оценителна експертиза, видно от която стойността на един кубичен метър дървесина – черен бор, предмет на престъплението е 85,00 лева.

В хода на съдебното производство, от страна обвиняемият не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият Е.И.Х., без редовно писмено позволително, отсичайки дървета – един пространствен кубичен метър на стойност 85 лева от горския фонд, находящ се в землището на с. Черна и представляващ отдел 1076 „ц“, като случаят е маловажен е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.235,ал.6 НК във връзка с чл.235,ал.1 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия Х. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                     за престъплението, което е умишлено е предвидено “лишаване от свобода” до една година или “пробация” и “глоба”;

-                     деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК;

-         причинените с деянието имуществени вреди са възстановени – трите дървета черен бор с дължина 12м. и среден диаметър 18 см. са на съхранение в ДЛС „Паламара“.

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемия, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца  – с чисто съдебно минало, женен, със средно образование, работещ, т.е. налице са  много добри данни за неговата личност. За да определи наказанието, съдът отчете пълното  самопризнание на обвиняемия и съдействието му за разкриване на обективната истина, мотивите и причините за извършване на процесното деяние, както и изказаното искрено съжаление, поради което намира, че наложената санкция следва да е в минималния размер. Съдът счита, че наказание в размер на 1 000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието и ще бъде достатъчно да му повлияе поправително, както на обвиняемия, така и на останалите членове на обществото.

На основание чл.235,ал.7 от НК, съдът отне в полза на държавата, предмета на престъплението – три броя дървета черен бор с дължина 12 метра и среден диаметър 18 см..

На основание чл.189,ал.3 от НК съдът възложи на обвиняемят Е.Х. направените деловодни разноски по досъдебното производство.

 

В този смисъл съдът се произнесе с решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: