МОТИВИ  ПО  НОХД № 1313/2016г. по описа на ШРС:  Подсъдимият Е.Н.Ю. е предаден на съд по обвинение за престъпление по чл.343б,ал.1 от НК за това, че на 15.05.2016г. в гр. Шумен управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “Опел Тигра“ с рег. № В87 39СТ с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,37 промила, установено по надлежния ред.

В съдебно заседание представителят на ШРП поддържа така повдигнатото срещу подсъдимия, обвинение и предлага на съда, предвид наличието, както на смекчаващи вината, обстоятелства – самопризнание, добро процесуално поведение и липса на нарушения по ЗДв.П, както и на отегчаващи такива – предишно осъждане и незачитане предупреждението на органите на реда да определи наказанието при приложение на чл.54 от НК, като определи наказание “Лишаване от свобода” за минималния предвиден срок от Една година и „глоба“ в размер на 200 лева. Предлага на съда с оглед личната и генерална превенция на наказанието, изпълнението на същото да бъде отложено на основание чл.66,ал.1 от НК за срок от Три години и да зачете на основание чл.59 от НК задържането му за срок от 24 часа по ЗМВР.  По отношение на наказанието „лишаване от право да управлява МПС“, предлага на съда същото да бъде за срок от една година, като на основание чл.59,ал.4 се преспадне времето, през което е бил лишен от това право – 15.05.2016г., когато е отнето СУМПС.

Подсъдимият Е.Ю. се признава за виновен и дава обяснения за причините, довели до извършване на процесното деяние. Моли съда за минимално наказание, като изказва искрено съжаление и заявява, че няма да се случва такава работа. В последната си дума подсъдимият отново изказва съжаление.  

След преценка на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено от фактическа страна следното: Подсъдимият Е.Н.Ю. бил правоспособен водач на МПС, като живеел и работел в гр. Провадия. В ранните часове на 15.05.2016г., подсъдимият заедно със свой приятел посетил дискотека „Колизеум“ в гр. Шумен. Докато бил в дискотеката, подс. Ю. употребил известно количество алкохол – 2-3 малки водки. След 03,00 часа на 15,05.2016г. подсъдимият Ю. напуснал дискотеката и решил да се прибере в гр. Провадия с лекия автомобил, с който бил пристигнал в гр. Шумен. Подсъдимият и неговия приятел се качили в лек автомобил „Опел Тигра“ с рег. В87 39СТ, като водач на автомобила бил подсъдимия Ю.. Около 03,25 часа, шофирайки по бул. Славянски, в близост до дом № 3, подс. Ю. бил спрян за проверка от служители на РУ МВР гр. Шумен за проверка. Около 03,25 часа, свидетелят С.Б.С. - служител от сектор „ПП“ при ОД МВР гр. Шумен получил сигнал от свои колеги от РУ МВР Шумен, че са спрели лек автомобил „Опел тигра“ с варненска регистрация и имали съмнение , че водачът му е употребил алкохол. Свидетелят С. установил, че водач на лекия автомобил бил подсъдимият Е.Ю., когото изпробвал за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест-Дрегер 7410“ с фабр. № ARSM 0181, което отчело наличие на алкохол в издишания от подс. Е.Ю. въздух 1,37 на хиляда. На подсъдимият бил издаден Талон за медицинско изследване и му бил съставен АУАН серия Г, бланков № 595046/15.05.2016г. Подсъдимият Ю. отказал да даде кръвна проба. Видно от приложеното по делото заверено копие от Лаборатория за проверка на СИ, с рег. № 3886р-14585 от 12.04.2016г. /л.13/, техническото средство, с което е била установена употребата на алкохол от подсъдимия е било годно техническо средство. 

Изложената фактическа обстановка съдът счита за изяснена въз основа на събраните доказателства – показанията на свидетеля С.Б.С., самопризнанието на подсъдимия Е.Ю., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК, писмени доказателства. Съдът намира за безспорно установено времето, мястото и начина на извършване на деянието, както и авторството на подсъдимия и неговата вина. Съдът намира, че събраните и обсъдени по този начин, доказателства по делото са непротиворечиви и взаимно допълващи се и водят до извод непораждащ съмнение във вътрешното убеждение на съда и обосновават решението му.

От така установеното фактическо положение, съдът прие, че с деянието си, подсъдимия Е.Н.Ю. е осъществил от обективна и субективна страна състава на  престъплението от НК по горепосочения текст, поради следното:

-                     Обект на престъплението – обществените отношения, осигуряващи и гарантиращи безопасността на движение по пътищата;

-                      Субект на престъплението – пълнолетно, наказателно отговорно лице, което не се намира в състояние на невменяемост;

-                     От обективна страна – управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, установена по надлежния ред – с годно техническо средство;

-                     От субективна страна – деянието е извършено виновно под формата на пряк умисъл, като деецът е съзнавал, че управлява автомобил след като е употребил алкохол и противообществения характер на деянието.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимият, съдът прецени: Степента на обществена опасност на деянието – управление на МПС след употреба на алкохол - обуславящо невисока степен на обществена опасност, с оглед времето на управление. Степента на обществена опасност на дееца – от данните за личността му – със средно образование, неженен, работещ, осъждан, т. е. налице са добри данни за неговата личност. За да определи наказанието, съдът прецени:

-                     смекчаващи вината, обстоятелства – самопризнание в съдебно заседание и изказано искрено съжаление за извършеното, както и съдействие за разкриване на обективната истина;

-                     отегчаващи вината, обстоятелства – предишно осъждане, макар и за друго престъпление.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че наказанието не следва да бъде определено при превес на смекчаващите вината, обстоятелства. Съдът намира, че за постигане целите на наказанието и поправянето на подс. Е.Н.Ю. следва да наложи наказание “лишаване от свобода” за минималния срок от Една година. Съдът намира, че изпълнението на така определеното наказание следва да бъде отложено на основание чл.66,ал.1 от НК за минималния срок от Три години.  На основание чл.59,ал.1 и ал.2 от НК, съдът приспадна времето, през което подс. Е.Ю. е бил задържан за срок от 24 часа по ЗМВР със Заповед УРИ 1729з 165 от 15.05.2016г. На основание чл.343г от НК във връзка с чл.37,ал.1,т.7 от НК съдът счита, че подсъдимият следва да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от Една година, считано от лишаването му от това право по административен ред. Съдът счита, че така наложените наказания са справедливи и съответстващи на обществената опасност, както на деянието, така и на дееца, ще са достатъчни да изпълнят целите, предвидени в чл.36 от НК, ще изпълнят личната си и генерална превенция и ще повлияят поправително към спазване на законите както от осъдения, така и от останалите членове на обществото

В този смисъл съдът се произнесе с присъдата си.  

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: