Р Е Ш Е Н И Е

 

400/30.5.2016г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и осми април през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                                                 Районен съдия: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от районния съдия гр.д. № 2000/2015г., за да се произнесе взе предвид следното:  

            Депозирана е искова молба от “РВ Инженеринг”- ЕООД - гр. Шумен, с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. “Отец Паисий" №19, ет.1, ап.2,  представлявано от М. С. В., срещу “Билдинг строй експрес” ЕООД с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, местност "Смесе" - Автошкола, представлявано от Т. И., имаща за предмет обективно съединени осъдителни искови претенции с правно основание: а/ чл. 258 и сл. от ЗЗД, във връзка с чл.79, ал.1 от ЗЗД– за обща сума от 23 553.90 лева– главница по фактура с №297/21.05.2015 г. с ДДС и фактура № 296/21.05.2015 г. с ДДС и акцесорна претенция с правно основание чл.86 ал.1 от ЗЗД– за сумата от 426.13 лева– мораторна лихва за забавено изпълнение по всяка фактура от деня, следващ падежа й за периода от 28.05.2015г. до 31.07.2015г.- датата на депозиране на исковата молба в съда/по отношение на който производството по делото е прекратено с определение от 14.01.2016г., поради отказ от иска/ и законната лихва върху главницата, считано от датата на предявяване на иска до окончателното й заплащане. Ищецът сочи че между страните имало сключен договор с предмет „Консервационни и реставрационни дейности по НИАР „Мадара“ и „Консервационно реставрационни дейности по ГАНКЦ „Шуменска крепост“. По силата на този договор ищецът в качеството му на изпълнител бил извършил множество строително монтажни работи, описани в исковата молба. Ответното дружество не му заплатило дължимата за извършените дейности суми, поради което за ищеца се е породил правен интерес от предявяването на настоящите искове. Допуснато било обезпечение на бъдещите му искове чрез налагане на запор върху вземанията на ответника.

           В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът депозира писмен отговор, в който излага становище по неоснователността на исковите претенции. Оспорва искът по основание и размер. Твърди, че от съдържанието на представените протоколи става ясно, че ищецът е извършвал различни дейности, които съгласно договора са за негова сметка и за тези дейности не се дължи допълнително заплащане.    

           Съдът, като съобрази предявената претенция и като взе предвид разпределянето на доказателствената тежест в процеса намира, че задължение на ищеца е да установи надлежно твърдените от него обстоятелства, и то най- вече досежно основния факт, въз основа на който се претендира исковата сума- съществуването на валидни облигационни отношения с ответника, както и изпълнение на своите задължения породени от сключения договор. При евентуално оспорване, ответника следваше да установи, или че е изпълнил задължението си, или че изобщо не дължи такова.

          От фактическа и правна страна съдът установи следното: По делото е приложен договор за изработка, сключен между страните на 11.07.2014г., съгласно който ищецът в качеството на изпълнител поел задължението да извърши консервационно реставрационни работи на обекти НИАР „Мадара“ и ГАНКЦ „Шуменска крепост“, включващи доставка на материали, организационни дейности и процедури по въвеждане в експлоатация. Възложителят „Билдинг строй експрес“ ЕООД бил част от сдружение, което по силата на Договор № BG161РО001/3.1-03/2010/027-S-15 от 04.06.2014г. и Договор №BG161РО001/3.1-03/2010/027-S-14 от 04.06.2014г. било изпълнител на  реставрационни дейности на обектите, с възложител- Община Шумен. От приложените първични счетоводни документи и други писмени доказателства, както и от заключението на назначената и изготвена съдебно-счетоводна експертиза, съдът приема, че между страните е било налице валидно облигационно правоотношение по договор за изработка. По силата на тези облигационни отношения ищецът осъществил допълнителни строително-монтажни дейности, извън приложените към договора количествено стойности сметки и без същите да са отразени в строителната документация на обектите. Съгласно чл.11 т.2 от договора, те били посочени в отделени Констативни протоколи/Акт. Обр.19/- 3 броя, приложени по делото, които нямат подпис за възложителя. За извършените СМР, които се наложили в процеса на работа поради технологична необходимост, съгласно заключението на вещите лица, ответното дружество останало задължено за сумата от 23553,90лв. с данък върху добавената стойност. Издадени били фактури  с номера №297/21.05.2015г. за сумата 20525,26лв. и №296/21.05.2015г. за сумата 3028,64лв. Същите били осчетоводени и в двете дружества. В счетоводството на ищцовото дружество, фактурите били включени в дневниците за продажби за периодите, за които се отнасят, в Справки-Декларации по ЗДДС, като по тях нямало отразени частични плащания. При ответника, фактурите били включени в дневниците за покупки и в справки-декларации по ЗДДС, като в справка-декларация за месец ноември 2015г. в НАП-Варна, същите фигурират, заедно с отчетните регистри за месеца. Поради което съдът приема за доказан факта, че ищцовата страна е изпълнила своите задължения, а ответната не е извършила плащане по издадените фактури. На основание чл.55 ал.1 от ТЗ, редовно водените търговски книги и записванията в тях могат да се приемат като доказателство между търговци за установяване на търговски сделки. Отделно от изложеното бяха назначени СТЕ, бяха събрани писмени доказателства и приобщени гласни доказателствени средства- разпити на свидетели, които установиха факта на извършването на претендираните дейности. Ето защо, съдът намира искова претенция за основателна и доказана, поради което и същата следва да се уважи изцяло, ведно със законната лихва, считано от деня на депозиране на исковата молба- 31.07.2015г. до окончателното изплащане на сумата.

            На основание чл.78 ал.1 от ГПК, ответникът следва да заплати на ищеца направените по настоящото производство разноски, /държавна такса и адвокатско възнаграждение и разноски по обезпечителното производство без направените пред частен съдебен изпълните /, съобразно представения списък на разноските в размер на 2850,66лв.

            Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

 

 ОСЪЖДА Билдинг строй експресЕООД с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, местност "Смесе"- Автошкола, представлявано от Т. И.  да заплати на “РВ Инженеринг”- ЕООД - гр. Шумен, с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. “Отец Паисий" №19, ет.1, ап.2,  представлявано от М. С. В., на основание чл.258 и сл. от ЗЗД, във връзка с чл.79 ал.1 от ЗЗД– за сумата от 23 553.90лв./двадесет и три хиляди петстотин петдесет и три лева и деветдесет стотинки/, главница по фактури №297/21.05.2015 г. с ДДС и фактура № 296/21.05.2015 г. с ДДС, представляваща незаплатена цена на строително-ремонтни дейности по договор за изработка между страните по фактури, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на предявяване на иска- 29.04.2015г. до окончателното й заплащане, както и сумата 2850,66лв /две хиляди осемстотин и петдесет лева и шестдесет и шест стотинки/, представляваща направените по делото разноски.

           

       Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: