Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

547/18.7.2016г. , гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание на осемнадесети юли  ,   през две хиляди и шестнадесета    година,  в състав:

                                                                                        СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.   , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №2386  по описа за 2015  г., за да се произнесе взе предвид:

           

Предявен е иск с правно основание чл.288 ал.12 от КЗ (отм.)  .

Депозирана е искова молба от ГАРАНЦИОНЕН ФОНД София, *** , представляван от Б.И.М. , съдебен адрес:***, кантора 4 срещу И.А.М. , ЕГН: **********  , адрес *** , в която посочва ,  на основание чл. 288, ал. 1 т. 2, б.“а“ от КЗ изплатил по щета № 11-0568/24.08.2010 г. обезщетение за имуществени вреди в размер на 551.52 лв. на Е.Г.С. от гр. София, собственик на л.а. увреден на 04.08.2010 г. при ПТП, като твърди, че  виновен за катастрофата бил ответникът , който управлявайки МПС „Хонда“ с ДК № *** поради неосигуряване на достатъчно странично разстояние между пътните превозни средства при разминаване и ударил косо в  страничната лява част попътно движещото се МПС. Заявява, че  ответникът управлявал МПС  си без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Поискано било от ответника да възстанови претендираната сума, което той не е  сторил до момента на завеждане на делото.  Ищецът претендира заплащане от страна на ответника на сума в размер  551,52лв. ведно с лихвите до изплащане на вземането, както и заплащане на направените съдебно-деловодни разноски.

В срока по чл.13 от ГПК ответникът , чрез назначения особен представител , депозира  отговор, в който заявява,  че искът е процесуално . недопустим и неоснователен. Заявява, че няма доказателства, че ответникът  с поведението си е причинил ПТП, вследствие на което е  увредил л. а. на лицето Е. С., която е получила обезщетение от ищеца. Твърди, че от издадени административни актове  постановления, които не били приложени по делото не се установявало по безспорен начин кой е виновен за  ПТП-то настъпила на 17.08.2010 г., поради което счита предявеният иск за неоснователен и недоказан и моли да не бъде уважаван.

Съдът като се запозна с представените по делото писмени и гласни доказателства , прие за установено от фактическа и правна страна следното :

От приложения по делото Протокол за ПТП  безспорно се установява , че на 17.08.2010г. , около 14,00 часа е настъпило ПТП  в гр.Шумен ,  път I-2 в посока гр.Русе , между МПС , „Хонда“ с ДК № *** , собственост на ответника  , и МПС „Хонда Акорд“ , ДК №*** „ ,  управлявано от К.М. , собственост на Е.С. е настъпило ПТП , за което виновен е  ответникът .  Ответникът възразява , че във визирания протокол за ПТП не е отразено , че той е виновен водач , Действително , там е отразено , че водачът на МПС е неизвестен , но  случая както правилно е посочено от ищеца е приложима презумпцията на чл.188 от ЗДвП. При настъпване на ПТП съгласно Справка от база данни на Информационния център към ГФ се доказва , че МПС управлявано  без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност ” При тези обстоятелства , за ищеца , на основание чл.288 ал.1 , т.2 от КЗ  (отм.) е възникнало задължение да заплати настъпилите от ПТП имуществени вреди . За реализиране на горното по искане на Е. С.  , собственик на увреденото при ПТП , моторно превозно средство  ,  при ищеца  е образувана Преписка по щета № 11-0568/24.08.2010 г. . Въз основа на изготвената по щетата САТЕ е определено обезщетение за имуществени вреди на пострадалото лице, в размер на 551,52  . лева , което му е изплатено . . След осъществяване на горната процедура разпоредбата на чл.288 ал.12 от КЗ  (отм.)позволява на ищеца регрес срещу виновния водач , управлявал МПС , без сключена застраховка “Гражданска отговорност” , поради което искът се явява изцяло основателен.

На основание чл.78 ал.1 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати на ответника извършените деловодни разноски в размер на 350  лева .

Водим от горното съдът

Р          Е          Ш          И  : 

            ОСЪЖДА  И.А.М. , ЕГН: **********  , адрес ***  , на основание чл.288 ал.12 от КЗ ,  да заплати на ГАРАНЦИОНЕН ФОНД София, *** , представляван от Б.И.М. , съдебен адрес:***, кантора 4 , сумата 551,52   ( петстотин петдесет и един лева и петдесет и две ст.) лева , представляваща изплатено по щета № 11-0568/24.08.2010 г. ,  на Е.С.  , обезщетение за имуществени вреди на  лек автомобил  „Хонда Акорд“ , ДК №***  , причинени при ПТП , настъпило на 17.08.2010г. , около 14,00 часа е настъпило ПТП  в гр.Шумен ,  път I-2 в посока гр.Русе   , при което  ответникът е управлявал  „Хонда“ с ДК № ***  без задължителна застраховка  “Гражданска отговорност” , ведно със законната лихва върху главницата  , считано от датата на подаване на исковата молба –16.09.2016г. , до окончателното и изплащане .

ОСЪЖДА И.А.М. , ЕГН: **********  , адрес *** да заплати на ГАРАНЦИОНЕН ФОНД София, *** , сумата 350  ( триста и петдесет) лева, представляваща деловодни разноски .

           Решението може да се обжалва в  двуседмичен срок от съобщаването му на страните , пред ШОС.

 

СЪДИЯ: