Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

259/30.3.2016г. , гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание на осемнадесети февруари      , през две хиляди и шестнадесета   година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова 

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №2390 по описа за 2015  г., за да се произнесе взе предвид:

 

Производство по чл.127 а  от СК  .

Депозирана е искова молба от Д.Г.И. , ЕГН:********** , адрес *** срещу Х.К. , ЕГН:**********   , в която посочва , че ответникът е баща на малолетното дете Ф. Х.К., което към момента е на 6 години, като брак между родителите не е бил сключван.  Скоро след раждането на детето ответникът е прекратил съвместното съжителство с майката и не присъства в живота на дъщеря си.  Ответникът бил турски гражданин, напуснал страната и  ищцата твърди, че към момента не знае какъв е настоящия му  адрес. Ответникът бил осъден да заплаща месечна издръжка за малолетното  си дете в размер на 90 лв.,  което свое задължения ответникът не изпълнявал.  На 22.11.2012 г. било образувано досъдебно производство вх.№ 3284/2012 г. на ШРП срещу ответника по чл. 183, ал. 1 от НК за неизплащане на  присъдената издръжка в размер на повече от две месечни вноски. Ищцата заявява, че повече от три години живее и работи в Република Германия, като детето живеело при нейните родители. Поддържала постоянни връзки с детето си, като се стараела да  осигурява всичко необходимо според възможностите си. На детето предстояло да бъде в предучилищна степен на началното образование, като желаела детето да може да  я посещава и да и гостува в  Република Германия, което към момента не било възможно,  поради обстоятелството, че не можело да бъде издаден паспорт на детето. Поради липса на контакт на ищцата с ответника,  същата  желае постановяване на  решение, с което да бъде разрешено издаването на паспорт на малолетното дете Ф. Х.К.  за пътуването му извън пределите на РБългария. В допълнителна молба уточнява петитума в следния смисъл : моли освен разрешението за издаване на паспорт , да бъде постановено разрешение детето да пътува придружавано от майка си или с лице изрично нотариално упълномощено от нея , извън пределите на РБ , в ФРГермания и всички държави на Евпорейския съюз  , за периодите определени от МО на РБ – през периода на лятната и пролетната и коледната учебни ваканции на учениците , като разрешението за пътуване на има срок на действие 5 години от датата на постановяване на съдебното решение .

Назначеният особен представител на ответника , в срока по чл.131 от ГПК депозира писмен отговор , с който не оспорва претенциите .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

От представеното Удостоверение за  раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № ***. на Община Шумен се доказва , че страните са родители на детето Ф. Х.К. , ЕГН:********** . От представените    легализиран превод от немски език  на удостоверение от наемателя; легализиран превод на частичен превод от немски език на договор за наем на жилищни площи, номер на наемателя: 8411-0089-12; легализиран частичен превод от немски език на трудов договор от 25.09.2015 г. , съдът приема за установено , че майката на детето трайно се установила да живее в ФРГермания  , където има постоянна работа и доходи и разполага с нормални хигиенно-битови условия .  От друга страна бащата на детето не осъществява никакви контакти с него , не се интересува от нуждите и желанията му , респ. това се явява и пречка детето да бъде снабдено с паспорт за пътуване извън пределите на РБългария  , както и да осъществява такова пътуване , поради липса на разрешение от бащата .  Отчитайки изложеното , съдът намира , че е в интерес на детето съдът да уважи молбата , защото по този начин ще осигури възможност  за пълноценна връзка с майката .

На основание чл.78 , ал.1 от ГПК , ответникът дължи на ищеца деловодни разноски в размер на 735 лева .

Водим от горното , съдът

Р   Е   Ш   И:

            ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ, заместващо съгласието на бащата Х.К. , ЕГН:**********  , да бъде издаден документ за самоличност – паспорт  за пътуване в чужбина на детето Ф. Х.К. , ЕГН:**********   с  родители както следва :  майка Д.Г.И. , ЕГН:********** , адрес ***  и баща  Х.К. , ЕГН:**********  .

РАЗРЕШАВА на детето Ф. Х.К. , ЕГН:********** ,  за период от пет години , считано от постановяване на решението , да напуска пределите на РБългария  , а придружавано от майка си Д.Г.И. , ЕГН:**********  или с лице , което е изрично нотариално упълномощено от нея  , във ФРГермания и всички държави на Европейския  съюз  , за периодите определени от МО на РБ за учебни ваканции   – през периода на лятната  , пролетната и коледната  учебни ваканции на учениците .

ОСЪЖДА Х.К. , ЕГН:********** да заплати на Д.Г.И. , ЕГН:********** ,  деловодни разноски в размер на 735 (седемстотин тридесет и пет )  лева .

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от съобщаването му на страните пред ШОС.

СЪДИЯ: