Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

487/27.6.2016г. , гр. Шумен  

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и шести май   ,    през две хиляди и  шестнадесета    година,  в състав:  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова  

при секретаря  С.Л.   , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №2429   по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:

Предявен е иск с правно основание чл.49 ал.1  от СК

Депозирана е искова молба от С.Я.А. ,  ЕГН:********** , адрес *** , съдебен адрес *** , срещу С. В. А. , ЕГН:********** *** , в която посочва , че с ответницата са сключили граждански брак на 16.04.1985г. в в Руска Федерация . От брака имали родени две деца , от които едното пълнолетно , а другото е починало . Бракът им бил дълбоко и непоправимо разстроен , защото ответницата не желаела да го придружава извън България , където се налагало да работи . През 2007г. , след конфликт с майка му , ответницата напуснала семейното жилище и се настанила да живее на квартира . Впоследствие , поради тежкото заболяване на детето им , семейството се сплотило , но след смъртта му , през 2011г. , те прекратили всякакъв контакт . Предвид изложеното , моли бракът им да бъде прекратен поради разстройството му , без съдът да се произнася за вината . Не се възпротивява ответницата да запази фамилното си име .

В срока по чл.131 от ГПК ответникът  , чрез назначения му особен представител , депозира писмен отговор , в който заявява , че оспорва изложените обстоятелства , довели до разстройство на брака .   

След като се запозна със събраните в хода на процеса  писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

Не е спорно между страните и се установява от Удостоверение за сключен граждански брак    , издадено въз основа на Акт граждански брак № ***  на Община Шумен  , че страните са съпрузи от 16.4.1985г.  Ищецът твърди , че от брака имат родени две деца , от които едното е пълнолетно , а другото е  и поради спор с ответната страна и  липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема това обстоятелство за доказано .     По молба  на ищеца е разпитан свидетелят Б. С. С. , който заявява , че познава страните от началото на брака им.   От около петнадесет години не живеят заедно , не поддържат контакти  . Не поддържат отношения като семейство през тези години.

            Събраните и обсъдени по-горе доказателства  , според съда разкриват липсата на минимално изискуемото от морала и закона съдържание на брачната връзка , а именно между страните липсва физическа и морална близост , напротив налице е отчужденост ,  няма възможност за заздравяване на брака  , което налага изводът , че същият  е дълбоко и непоправимо разстроен , т.е. е налице основание за прекратяването му.

            Никоя от страните не е направила искане за произнасяне на съда относно  вината за разстройството на брака  , поради и което на основание чл.49 ал.3 от СК съдът не следва да се произнася по този въпрос .

След прекратяване на ответницата следва да запази брачното си фамилно име – А.   .

Ползването на семейното жилище , находящо се на адрес гр.Шумен , ул.***, следва да се предостави на ищеца .

Съобразно доходите на страните , съдът намира , че следва да бъде определена окончателна държавна такса за водене на делото в размер на 40 лева , от които предварително от  ищеца  са внесени 25 лева , разликата от 15 лева подлежи на доплащане от ответницата .          

Водим от горното , съдът

Р          Е          Ш          И  :

            ПРЕКРАТЯВА  сключеният на  16.04.1985г.    , с Акт граждански брак № ***.  на Община Шумен , ГРАЖДАНСКИ БРАК  между С.Я.А. ,  ЕГН:********** , адрес *** , съдебен адрес *** ,  и С. В. А. , ЕГН:********** *** ,  КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН БЕЗ ПРОИЗНАСЯНЕ ОТНОСНО ВИНАТА .

 

           След прекратяване на брака ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ  , находящо се в гр.Шумен , ул.***  на мъжа С.Я.А. ,  ЕГН:********** .

 

            СЛЕД ПРЕКРАТЯВАНЕ НА БРАКА съпругата С. В. А. , ЕГН:********** , ЗАПАЗВА   брачното си фамилно име – А.    .

 

          ОСЪЖДА С. В. А. , ЕГН:**********,  да заплати в полза на ВСС , по сметка на ШРС , сума в размер на 15 ( петнадесет)лева ,   представляваща остатъка от държавната такса за водене на делото.

 

         Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.

СЪДИЯ: