Р Е Ш Е Н И Е

154/1.3.2016г. , Гр.Шумен  

                                                         В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

  Шуменският районен съд, в открито заседание на осемнадесети февруари през две хиляди и шестнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2588 по описа за 2015г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:  

              Гр.д.№2588/2015г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от Д.П.Г.-В. с ЕГН: ********** *** срещу А.М.В. ***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен по вина на двамата съпрузи и се предявяват съединени брачни искове относно родителските права по отношение на малолетното дете на страните и неговото местоживеене, като издръжката е била уредена с влязло в законна сила съдебно решение по гр.д.№262 от 2015г. на ЧРС, лични контакти и фамилното име и ползването на семейното жилище.

                Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, в който взема становище по допустимостта и основателността на исковите претенции.  Не възразява срещу искът за прекратяване на брака, но моли същия да бъде прекратен без произнасяне за вината. Не възразява по отношение на исковете за предоставяне на родителски права, като иска по-разширен режим на лични контакти.  

                От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак, страните са законни съпрузи, сключили брак с Акт за граждански брак №0388 от 07.09.2013г. на Община Шумен. От брака си имат родено едно дете- П., според приложеното Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № 1657 от 12.11.2013г., което е малолетно. Първоначално бракът между страните протичал без проблеми, при взаимно уважение и разбирателство. От становището на страните и от показанията на свидетелите се установи, че от началото на миналата година между страните настъпила промяна в отношенията, породена от несходство в характерите. Установиха се противоречия относно местоживеенето на семейството, което се намирало извън гр.Шумен във вилната зона и отдалечеността му препятствала достъпа на съпругата и детето до консултации с лекар и социални контакти. Опитът да бъдат преодолени проблемите чрез наемане на жилище в града не дал резултат и съпругата, заедно с детето отишла да живее при своите родители в гр.Чирпан. От този момент страните вече не били емоционално свързани, като едно семейство. По делото се установи липсата на разбирателство, търпимост, взаимно уважение и привързаност между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално, запазването му не е в интерес нито на детето, нито на съпрузите.   

            Относно вината за разстройството на брака: съдът счита, че следва да се признае за установено, че вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака имат и двамата съпрузи, доколкото решението да се разделят е било взето от двамата и всеки от тях се е опитвал  да постигне компромис, с оглед запазване на семейните отношения. Не се установи конкретно противобрачно поведение на един от двамата съпрузи, поради което следва да се приеме, че вината е на двамата.

           По отношение на упражняването на родителските права спрямо детето, не са налице различия в становищата на страните и съдът смята, че изцяло в негова полза е упражняването на родителските права да бъде предоставено на майката. На ответника следва да бъде определен режим на лични контакти, който предвид ниската възраст на детето П. и прекъснатата към момента, поради разстоянието и влошените отношения на родителите, емоционална връзка между тях, следва да бъде разграничен преди навършване на пет годишната й възраст и след това. Режимът следва да бъде- 1. всяка трета неделя от месеца, от 09:00ч. до 17:00ч., без преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск до навършване на пет годишна възраст на детето, както и Коледните празници на четна година от 18.00ч. на 24 декември до 10.00ч. на 26 декември, с преспиване и Новогодишните празници на нечетна година от 18.00ч. на 31 декември  до 10.00ч. на 02 януари, с преспиване; по три часа на всеки рожден ден на детето от 09.00ч. до 12.00ч., когато същото не посещава учебно заведение на този ден или от 17.00ч. до 20.00ч., ако посещава учебно заведение и 2. всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 09:00ч. до 18:00ч., с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и Коледните празници на четна година от 18.00ч. на 24 декември до 10.00ч. на 26 декември, с преспиване и Новогодишните празници на нечетна година от 18.00ч. на 31 декември  до 10.00ч. на 02 януари, с преспиване; на втория ден от официалните празници на всеки Великден от 10.00ч. до 18.00ч. и по три часа на всеки рожден ден на детето от 09.00ч. до 12.00ч., когато същото не посещава учебно заведение на този ден или от 17.00ч. до 20.00ч., ако посещава учебно заведение. Така определения режим на лични контакти след навършване на пет годишна възраст на П. е във вида поискан от бащата в отговора, с допълнителни уточнения на часовете служебно от съда, като съдът намира, че същия е подходящ и ще допринесе за възстановяване и запазване на емоционалната връзка между баща и дъщеря.

             Досежно издръжката на детето е налице влязло в законна сила съдебно решение №40 от 17.09.2015г. на РС-гр.Чирпан, постановено по гр.д.№ 262 по описа на съда за 2015г. и въпросът не следва да се преразглежда.

             Относно ползването на семейното жилище: претенции за ползването му предявява ответникът и същите не се оспорват. Установи се, че същото се намира в местност „Под манастира“, гр.Шумен, в което към настоящия момент живее съпругът. Съдът като съобрази горното, намира, че ползването на семейното жилище следва да бъде предоставено на ответника, като се констатира, че ищецът го е напуснала.

Жената следва да носи предбрачното си фамилно име– Г., като отпадне добавеното към името фамилно име на съпруга- В..

По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лв., които предвид съвместната вината за разстройството на брака следва да бъдат заплатени от двете страни, като се приспаднат внесените от ищеца 25 лв. при завеждането на делото.

На основание чл.329 ал.1 от ГПК съдебните разноски остават в тежест на всяка от страните, както са ги направили.

Водим от горното, съдът

                                                                 Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт за граждански брак №0388 от 07.09.2013г. на Община Шумен между Д.П.Г.-В. с ЕГН: ********** ***  и  А.М.В. с ЕГН: ********** ***  като ДЪЛБОКО и НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН по вина на двамата съпрузи.

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето П. А. В. с ЕГН: ********** до навършването на пълнолетна възраст, на майката Д.П.Г. с ЕГН: **********, като определя детето да живее при нея.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на детето П. А. В. с ЕГН: ********** с бащата А.М.В. с ЕГН: **********, както следва:

1. всяка трета неделя от месеца, от 09:00ч. до 17:00ч., без преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; както и Коледните празници на четна година от 18.00ч. на 24 декември до 10.00ч. на 26 декември, с преспиване и Новогодишните празници на нечетна година от 18.00ч. на 31 декември  до 10.00ч. на 02 януари, с преспиване до навършване на пет годишна възраст на детето; по три часа на всеки рожден ден на детето от 09.00ч. до 12.00ч., когато същото не посещава учебно заведение на този ден или от 17.00ч. до 20.00ч., ако посещава учебно заведение и

2. след навършване на пет годишна възраст на детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09:00ч. в събота до 18:00ч. в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и Коледните празници на четна година от 18.00ч. на 24 декември до 10.00ч. на 26 декември, с преспиване и Новогодишните празници на нечетна година от 18.00ч. на 31 декември  до 10.00ч. на 02 януари, с преспиване; на втория ден от официалните празници на всеки Великден от 10.00ч. до 18.00ч. и по три часа на всеки рожден ден на детето от 09.00ч. до 12.00ч., когато същото не посещава учебно заведение на този ден или от 17.00ч. до 20.00ч., ако посещава учебно заведение.

 

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в местност „Под манастира“, гр.Шумен на съпруга, като констатира, че съпругата го е напуснала.

ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на жената Г., като отпадне добавеното към него фамилно име на съпруга- В..

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв.

ОСЪЖДА А.М.В. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса в размер на 25 лв./ петнадесет лева/ по сметка на Шуменски районен съд и полза на бюджета на съдбната власт.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: