Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

415/2.6.2016г. , гр. Шумен

 

Шуменски районен съд, в публичното заседание на пети май   ,     през две хиляди и шестнадесета   година, в състав :

                                                                                                Съдия: Зара Иванова  

при секретаря   А.П.   , като  разгледа  докладваното от районният  съдия  гр. д.  №2672  по  описа  за  2015 г.,  за  да  се  произнесе  взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл.150 от СК

Депозирана е искова молба от М.И.М. , ЕГН:********** , адрес *** Преслав , съдебен адрес ***  , действаща като майка и законен представител на малолетното си дете Ф.Б.Р. , ЕГН:********** и даваща съгласие за действията  на непълнолетното си дете Е.Б.Р. , ЕГН:**********  срещу Б.Р.Б. , ЕГН:********** , адрес ***  , в която посочва ,  че ответникът е баща на  децата , като с Решение , постановено по гр.д.№4884/2010г. по описа на ШРС е осъден да заплаща на детето си Е.Б.Р. , ЕГН:**********   , месечна издръжка от 80 лева , а за детето Ф.Б.Р. , ЕГН:**********  , месечна издръжка от 70 лева .  Оттогава децата им пораснали , и двете са ученички , нуждите им се увеличили . Освен това , съгласно чл.142 от СК , минималният размер на издръжката за едно дете е определен в размер на ¼ от МРЗ . Предвид изложеното счита , че така определеният размер на издръжката е недостатъчен за покриване на нуждите на децата , поради което моли да бъде постановено решение , по силата на което да бъде увеличена издръжката , която ответникът следва да заплаща на децата , а именно за детето Е.Р. , в размер на 120 лева и за детето Ферда Р. , в размер на 110 лева , считано от датата на завеждане на исковата молба , ведно със законната лихва за забава , дължима до 5-то число на текущия месец , както и да и бъдат присъдени извършените деловодни разноски  .

В срока по чл130 от ГПК ответникът не депозира отговор  , в открито съдебно заседание заявява , че получава минимална работна заплата  и не е в състояние да заплаща искания размер .               

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: 

От представеното  и прието като доказателства по  делото Удостоверение за раждане ,  издадено въз основа на Акт за раждане  №***. на Община Шумен се доказва , че страните са родители на децата Ф.Б.Р. , ЕГН:********** и  Е.Б.Р. , ЕГН:**********  . С Решение № 283/25.03.2011г. , постановено по гр. д. №4884/2010г. по описа на ШРС , съдът е изменил размера на присъдената по гр.д.№2940/2007г. по описа на ШРС , издръжка , която ответникът е следвало да заплаща , а именно постановил е за в бъдеще да заплаща на детето Е.Б.Р.  да заплаща  издръжка от 80 лева , а на детето Ф.Б.Р. , в размер на 70 лева .     Съгласно разпоредбата на чл.150 от СК изменение на издръжката е възможна и допустима   при  изменение на обстоятелствата при които е присъдена .   В настоящия случай се претендира увеличението и , като се твърди  че  са нараснали нуждите на децата свързани със закупуване на  храна , облекло и други ежедневни потребности , т.к. е минал значителен период от време от присъждане на първоначалната издръжка . От предходното изменение на издръжката са минали около 5 години , който период не е незначителен и през което време съдът приема за ноторно известно , че са настъпили  съществени  изменения в стандарта на живот , а именно повишена е цената на стоките и услугите от “първа” необходимост , като храна , облекло , отопление . И двете деца са ученици , т.е. необходими са средства , свързани с учебния процес  .  Предвид посоченото , съдът намира , че определения размер на издръжката е   недостатъчен за задоволяване на основните нужди на децата  , което налага увеличаването и , като единствено е необходимо да се допълни , че първоначално определеният размер на издръжката е минималният , съобразно действащото законодателство , към момента на присъждането , но към настоящият момент този минимум е завишен , а именно съгласно чл.142 от СК , т.е. към момента минималният размер на издръжката е 105 лева  , което е достатъчен довод  молбата за увеличението и да се приеме за основателна .  

При определяне на конкретния размер на  издръжката съдът се съобрази с реализираните от родителите доходи , както и други обстоятелства обуславящи възможностите за заплащане на издръжка . Майката не е представила доказателства за реализираните от нея доходи , но доколкото е в трудоспособна възраст , съдът приема , че може да реализира поне минималната за страната работна заплата .  Ответникът е представил Удостоверение изх.№37/04.05.2016г. , издадено от „Дидис“ ООД  , гр.Шумен , съгласно което той реализира месечен доход от около 360 лева . Не са наведени твърдения , съответно липсват доказателства ответникът да има други алиментни задължения . 

Отчитайки изложените обстоятелства , съдът намира , че исковете се явяват частично основателни , а именно  претенцията , касателно издръжката на детето Ф.Б.Р. , следва да се уважи за сума от 105 лева , а детето Е.Б.Р. , в размер на 115 лева . До пълния предявен размер исковете са неоснователни и подлежат на отхвърляне .

На основание чл.78 ал.1 от ГПК ответникът дължи на ищцата сумата 191,30   лева - деловодни разноски , съразмерно на уважения размер на исковете .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК , ответникът дължи в полза на Висш съдебен съвет , по сметка на Районен съд гр.Шумен ,  държавна такса върху увеличението на издръжките в размер на 100,80   лева.                

Водим от изложеното, съдът

Р         Е         Ш         И  :  

ИЗМЕНЯ размера на присъдената  с Решение № 283/25.03.2011г. , постановено по гр. д. №4884/2010г. по описа на ШРС , МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА, която Б.Р.Б. , ЕГН:********** , адрес ***  ,  следва да заплаща на малолетното си дете Ф.Б.Р. , ЕГН:********** , чрез неговата майка  и законен представител М.И.М. , ЕГН:********** , адрес *** Преслав , съдебен адрес ***  ,   като    УВЕЛИЧАВА същата от 70  ( седемдесет  ) лева   на 105 ( сто и пет) лева , считано от   датата на завеждане на исковата молба – 15.10.2015г.    до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно с лихвата за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж – пето  число  на съответния месец.  

ОТХВЪРЛЯ предявения иск по чл.150 от СК , за разликата  от 105  лева , до пълния предявен размер от 110  лева , като НЕОСНОВАТЕЛЕН .

ИЗМЕНЯ размера на присъдената  с Решение № 283/25.03.2011г. , постановено по гр. д. №4884/2010г. по описа на ШРС , МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА, която Б.Р.Б. , ЕГН:**********  ,  следва да заплаща на непълнолетното си дете Е.Б.Р. , ЕГН:**********  , действаща със съгласието на майка си  М.И.М. , ЕГН:********** ,   като    УВЕЛИЧАВА същата от 80  ( осемдесет  ) лева   на 115 ( сто и петнадесет ) лева , считано от   датата на завеждане на исковата молба – 15.10.2015г.    до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно с лихвата за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж – пето  число  на съответния месец.  

ОТХВЪРЛЯ предявения иск по чл.150 от СК , за разликата  от 115  лева , до пълния предявен размер от 120  лева , като НЕОСНОВАТЕЛЕН .

На основание чл.242,ал.1 от ГПК, в осъдителната част  за  издръжката ,   решението подлежи на предварително изпълнение.

ОСЪЖДА Б.Р.Б. , ЕГН:**********  да заплати на М.И.М. , ЕГН:********** ,    сумата 191,30 ( сто деветдесет и един лева и тридесет ст.) лева – деловодни разноски , съразмерно на уважената част от исковете .

ОСЪЖДА Б.Р.Б. , ЕГН:********** , да заплати  в полза на Висш съдебен съвет , по сметка на Районен съд гр.Шумен  , държавна такса върху увеличението на издръжките  в размер на  100,80    ( сто лева  и осемдесет ст. )  лева.

                     

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок  от съобщаването му на страните . 

                                                                                                                      СЪДИЯ :