Р Е Ш Е Н И Е

143/26.2.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На втори февруари                                                  две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:                       Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2719 по описа на ШРС за 2015 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

Предявени са искове с правно основание по чл.60 от ЗК, във връзка с чл.9, ал.1, т.4 от ЗК.

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от Е.И.Ф. с  ЕГН ********** *** и Н.Д.А. с ЕГН ********** *** и двете чрез адв. Р.С. от ШАК, съдебен адрес *** срещу Кооперация „Шуменска заря“ с ЕИК 127001483 със седалище и адрес на управление *****, представлявана от П.Г.Й. с искане за осъждане на ответника да предостави в писмен вид информация, свързана с кооперацията.

Ищците посочват, че са член-кооператори в Кооперация „Шуменска заря“, като на 05.10.2015г. подали Заявление вх.№ 40/05.10.2015г. заведено в кооперацията. С него  искали информация по въпроси, които считат, че засягали  и накърнявали техните права, като член-кооператори. Искали предоставянето на протоколите от проведените заседания на управителния съвет за времето от 23.06.2014г. – 30.09.2015г., сведения за изплатените на Председателя П.Г.Й. (незаконосъобразно избран) суми в лева за заплати, хонорари и комисионни за периода 01.01.2014 г.-30.09.2015 г. по месеци, както и сведение за изплатените от кооперацията суми в лева за адвокатски и юридически услуги за периода  от 23.06.2014г. до 30.09.2015г. помесечно, без посочване на адвокатските дружества. Излагат се и факти, свързани с избора на П.Й. за управител на кооперацията на проведеното на 12.05.2014г. събрание, както и обстоятелствата след този избор – водене на съдебни производства, разчистване на лични сметки на председателя със служителите и т.н.   В заключение се моли за уважаване на исковете  и присъждане на съдебните разноски.

В срока по чл.131 от ГПК е депозиран писмен отговор от ответника Кооперация „Шуменска заря“, като в него се заявява, че исковете са недопустими, тъй като естеството на твърдяното от ищците притезание не предполагало възможност за принудително изпълнение на решението. Оспорват се и по същество, тъй като в устава на кооперацията е прието до кои документи член-кооператорите имали достъп, като протоколите от заседанията на управителния съвет не били сред тях. Така също информацията, която искали била публична и се съдържала в годишния финансов отчет на кооперацията за периода 23.06.2014г. – 31.12.2014г., приет на общо събрание. За другия период 01.01.2015г.-20.09.2015г. информацията не била общодостъпна все още, като такава ставала  след приемането на годишния финансов отчет за 2015г., като общото събрание предстояло да бъде проведено. В заключение се моли производството да бъде прекратено, като недопустимо или исковете да бъдат отхвърлени като неоснователни. Моли се за присъждане и на разноските.

В съдебно заседание ищецът Ф. се явява лично, като втората ищца не се явява, за двете се явява адв. Р.С. при ШАК. Поддържа се исковата молба и в пренията се моли за уважаването ѝ изцяло и присъждане на разноските по делото.

В съдебно заседание представляващия Кооперация „Шуменска заря“ се явява лично, заедно с адв. Н. В. Н. при ШАК. Моли се за отхвърляне на претенциите като неоснователни и присъждане на разноските по делото.

Съдът, като взе предвид представените по делото писмени доказателства и доводите на страните, намира за установено от фактическа страна следното:

Страните не спорят, а и видно от актуално извлечение от Книгата на член-кооператорите към 16.07.2014г. (стр.24 от делото) ищците имали  качеството на член-кооператори с валидни членствени права към настоящия момент.

Видно от представеното по делото заявление вх.№ 40/05.10.2015г. ищците поискали предоставяне на следната информация в писмен вид, а именно: препис от протоколите от всички проведени заседания на управителния съвет на Кооперация «Шуменска заря» за периода 23.06.2014г.-30.09.2015г.; информация за изплатените от кооперацията на П.Г.Й. (в качеството му на член-кооператор и служител в кооперацията) брутни суми от заплати, хонорари, комисионни, както и всички други плащания в брой или по банков път за периода от 01.01.2014г. до 30.09.2015г., конкретизирана по месеци; информация за изплатена от кооперацията сума в лева за адвокатски и юридически услуги поотделно за месеците 23.06.2014г. – 30.09.2015г., без да се конкретизират поименно адвокатите или адвокатските дружества. Към настоящия момент не е предоставена исканата от ищците информация.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички приложени по делото писмени доказателства, както и събраните в хода на производството гласни такива.

По допустимостта на исковете: С доклада по делото, съдът е обсъдил възражението на ответника за недопустимост на исковете. За пълнота следва да се отбележи, че в чл.60 от Закона за кооперциите е предвидено изрично защита на всички имуществени и неимуществени права, които произтичат от кооперативното правоотношение. В случая ищците са с валидни членствени права и сочат наличие на мълчалив отказ да им бъдат предоставени сведения във връзка с дейността на кооперацията. Поради това съдът намира, че ищците са процесуално легитимирани да водят делото, тъй като са притежатели на материалното право, засегнато от спора, предмет на процеса. Поради това и исковете са допустими и съдът дължи произнасяне по съществото на спора.

По основателността на исковете по чл.60 от ЗК във връзка с чл.9, ал.1, т.4 от ЗК:  Съгласно чл.9, ал.1, т.4  от Закона за Кооперациите член-кооператор има право да иска информация от нейните органи за изпълнението на приетите решения и сведения по въпроси, които засягат интересите му, както и интересите на кооперацията. Същите права се уреждат и в Устава на Кооперацията, където в чл.7, ал.2, т.5 е преповторен цитирания законов текст. В случая съдът намира исковете за основателни, тъй като на член-кооператорите - ищци в настоящото производство не е предоставена поисканата от тях информация. С отказа за предоставяне на протоколите от проведените заседания на УС за посочения период, както и информация във връзка с получаваното възнаграждение от Председателя на кооперацията, както и заплатените разходи във връзка с процесуалното представителство на кооперацията са засегнати правата на член-кооператорите. Съдът не споделя довода на ответника, че член-кооператорите имат достъп единствено до книгата за регистрация на кооператорите. Горното е стеснително тълкуване, както на Устава на кооперацията, така на Закона за кооперациите.  Следва да се отбележи, че информация относно полученото от председателя на кооперацията възнаграждение също следва да бъде предоставена, доколкото съгласно чл.33а от Устава на кооперацията заплащането на административно-управленческите кадри се установява съгласно утвърденото от ОС щатно разписание. При съмнение, че получава суми различни от гласуваните от общото събрание, то се увреждат интересите на член-кооператорите. Периодът обаче за исканата информация не следва да е с начална дата 01.01.2014г., тъй като тогава кооперацията е имала друг председател, а вписването на новия такъв е станало на 24.06.2014г., видно от справка в Търговския регистър. В този смисъл и при твърдения в исковата молба, че след избирането си, същия си е определил по-високо възнаграждение, началната дата на периода е 24.06.2014г.  Така също заплащането на възнаграждение на процесуални представители, ангажирани от кооперацията, във връзка с водени от нея и срещу нея дела, също е информация, която засяга правата и интересите на член-кооператор. По отношение на възражението на ответника, че исканата информация е публично достъпна, съдът намира същото за неоснователно. След направена служебна справка в Търговски регистър, съдът констатира, че последния публикуван годишен отчет за дейността на кооперацията е този, публикуван на 26.03.2014г. и касае ГФО за 2013г., т.е. касае информация за период извън процесния.

Или съдът намира, че ищците доказаха фактите и обстоятелствата, от които черпят правата си, а именно че са направили надлежно искане, което е сведено до знанието на ответната кооперация  (предвид поставения входящ номер от кооперацията), като до момента информацията не им е предоставена. Поради което и исковете следва да бъдат уважени.

На основание чл.78, ал.1 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищците направените от тях разноски по делото в размер на по 530 лв. за всяка от тях,  включващи адвокатски хонорар в размер на по 500 лв., както и държавна такса  по 30 лв.

   Водим от горното и на основание чл.235 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И

ОСЪЖДА  Кооперация „Шуменска заря“ с ЕИК 127001483, със седалище и адрес на управление *****, представлявана от П.Г.Й. да предостави на основание чл.9, ал.1, т.4 от ЗК на Е.И.Ф. с  ЕГН ********** *** и Н.Д.А. с ЕГН ********** *** и двете чрез адв. Р.С. от ШАК, съдебен адрес *** следната информация на хартиен носител: препис от протоколите на всички проведени заседания от Управителния съвет на Кооперация „Шуменска заря“ за времето от 23.06.2014г. до 30.09.2015г.; информация по месеци за изплатените в брой или по банков път на П.Г.Й. брутни суми от заплати, хонорари, комисионни и други за периода от 24.06.2014г. до 30.09.2015г., както и информация, относно изплатените от кооперацията суми по месеци за адвокатски и юридически услуги за периода от 23.06.2014г. до 30.09.2015г., като отхвърля искането на предоставяне на информация за получаваните от П.Г.Й. суми от кооперацията за периода от 01.01.2014г. до 23.06.2014г. като неоснователно.

ОСЪЖДА КооперацияШуменска заря“ с ЕИК 127001483 да заплати на Е.И.Ф. с  ЕГН ********** сумата от 530 лв. (петстотин и тридесет лева), представляващи разноски по делото, съобразно представен списък за разноски по чл.80 от ГПК и адвокатско пълномощно.

ОСЪЖДА КооперацияШуменска заря“ с ЕИК 127001483 да заплати на Н.Д.А. с ЕГН ********** сумата от 530 лв. (петстотин и тридесет лева), представляващи разноски по делото, съобразно представен списък за разноски по чл.80 от ГПК и адвокатско пълномощно.

 

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: