Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е     36/18.1.2016г.

 

Шуменският  районен  съд, в публичното заседание, на тринадесети януари през две хиляди и шестнадесета година, в състав: 

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: Людмила Григорова  

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното  от  районния съдия  гр. д. № 2775 по описа за 2015  г., за да се произнесе взе предвид следното:

                   Предявен е иск с правно основание чл.49, ал.1 от СК.  

                   В молбата си до съда ищецът- Ю.М.В., ЕГН **********, с адрес: ***, излага, че с ответника- В.М.В., ЕГН **********, с адрес: ***, са сключили граждански брак на 13.09.1984 г., първи по ред за ответника и втори за ищцата. От брака си страните имали родени две деца С.В.М., родена през 1984 г. и М.В.М., роден през 1986 г., които към датата на предявяване на иска са пълнолетни. Сочи се в молбата, че ответникът първоначално полагал грижи за семейството, работел, но повечето от средствата изразходвал за себе си- за цигари и алкохол. Майката на ответника им помагала със средства и така отгледали децата си. От няколко години ответникът престанал да работи, търсел пари на заем, за да си купува цигари и алкохол. Имало възможност да се лекува, но не пожелал, като ищцата не посмяла да предприеме действия за лекуването му, тъй като той я заплашил с убийство. Пиянството му водело до скандали и отправени от негова страна обиди и псувни, като от години съпрузите живеели в отделни стаи. Предвид изложеното счита, че бракът е дълбоко и непоправимо разстроен и моли съда да постанови решение, по силата на което същият да бъде прекратен като дълбоко и непоправимо разстроен, по вина на ответника; да й се предостави ползването на една стая от семейното жилище, находящо се в ***; да си възстанови предбрачното /бащиното/ фамилно име- Д.. Претендира и разноски.

Ответникът, в законоустановения срок едномесечен срок не представя писмен отговор. Не се явява и в съдебно, за да изрази становище по така предявения брачен иск.

            След като се запозна с изложеното и събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: Видно от 1 бр. удостоверение, издадено въз основа на акт за граждански брак № 580/13.09.1984 г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен и 2 бр. частно заверени преписи от удостоверения за раждане от *** г. и 16.05.1986 г., издадени от Община Шумен, се установи, че страните са законни съпрузи от 13.09.1984 г., и от брака си имат родени две деца- С.В.М., родена на *** г. и М.В.М., роден на *** г., които към датата на предявяване на иска са пълнолетни. От събраните по делото гласни доказателства, се установи, че от много години ответникът злоупотребява с алкохол, което обстоятелство водело до предизвиквани от негова страна скандали и разправии. Ответникът доста често отправял обиди към ищцата и тяхната дъщеря, като основната причина е употребата на алкохол, но почти нямало моменти, в които да не пие алкохол. Съдът дава вяра на тези гласни доказателства, поради обстоятелството, от една страна, че свидетелят е от тази категория близки на страните /тяхна дъщеря/, които предвид близката родствена връзка, са в състояние пряко и непосредствено да възприемат поведението на ответника и най- общо отношенията между съпрузите. От друга страна, показанията на свидетеля са конкретни и вътрешно непротиворечиви.  

                  Позовавайки се на изложеното и категоричното нежелание на съпругата да възобнови съжителството си с ответника, предвид поведението му, както и употребата на алкохол от негова страна, съдът намира, че бракът между страните е изпразнен от взаимна обич, доверие, уважение, емоционална, духовна и физическа близост, единство на целите и интересите и съществува повече в тяхна и на децата им вреда, отколкото полза, без реални перспективи за заздравяването му. Ето защо, приема, че е дълбоко и непоправимо разстроен и следва да бъде прекратен.

                   Досежно вината, счита, че тя принадлежи на съпруга, тъй като по делото се събраха категорични доказателства за негово противобрачно поведение, с което той е нарушил основни принципи, залегнали в основата на брачните отношения и предвидени в разпоредбите на чл.2, т.7 и чл.14 от СК, а именно уважение, грижа и разбирателство. Данни за осъществено противобрачно поведение от страна на съпругата не се събраха.  

                   Относно фамилното име на съпругата, имайки предвид желанието на ищцата, заключава, че след прекратяване на брака съпругата следва да възстанови бащиното си фамилно име- Д..

                   Касателно семейното жилище не се спори между страните, че е било собственост на майката на ответника и се намира в ***. Доколкото съпругата заявява претенция за предоставяне ползване на една стая от семейното жилище и липсват някакви възражения от страна на ответника в този смисъл, намира, че на ищцата следва да се предостави ползването на една стая от семейното жилище.

      На основание чл.329, ал.1 от ГПК, деловодните разноски следва да се възложат върху виновния съпруг- В.М.В., ЕГН **********.

                  Съобразявайки се с данните по делото относно доходите на страните, съдът определя окончателна държавна такса по предявения брачен иск в размер на 50.00 лева, от които приспада първоначално внесените от ищеца- 25.00 лева. Остатъкът от сумата, следва да се доплати от ответника.

            На основание чл.78, ал.1 от ГПК, ответникът следва да изплати на ищеца извършените по делото разноски, в размер на 75.00 лв.

                                

                   Водим от горното, съдът

 

                                               Р           Е           Ш           И:

 

                    ПРЕКРАТЯВА, сключения на 13.09.1984 г., с акт № 580/13.09.1984 г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен, граждански брак между В.М.В., ЕГН **********, с адрес: *** и Ю.М.В., ЕГН **********, с адрес: ***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.  

                    ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че ВИНА за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има СЪПРУГЪТ- В.М.В., ЕГН **********.

                 ВЪЗСТАНОВЯВА бащиното фамилно име на съпругата-  Д..

                 ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА ЕДНА СТАЯ ОТ СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в *** на Ю.М.В., ЕГН **********. 

                 ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв. /петдесет лева/, от които приспада първоначално внесените от ищеца 25.00 лв.

                   ОСЪЖДА В.М.В., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати по сметка на Шуменски районен съд сума, в размер на 25.00 лв. /двадесет и пет лева/, представляваща държавна такса за водене на делото.

                   ОСЪЖДА В.М.В., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати на Ю.М.В., ЕГН **********, с адрес: ***, сума в размер на 75.00 лв. /седемдесет и пет лева/, представляваща извършените по делото разноски. 

                   Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.  

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: