Р Е Ш Е Н И Е

 

120/17.2.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На втори февруари                                                  две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в слвдния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.

 

Като разглвда докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2893 по описа на ШРС за 2015 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс по повод депозирана искова молба от П.М.М. с ЕГН ********** ***, чрез адв. Т.М. при ВАК  срещу М.В.М. с ЕГН ********** ***. В молбата ищеца излага, че бракът е непоправимо и дълбоко разстроен, като моли съда да бъде прекратен, без  произнасяне по вината. Страните имат родено едно дете – дъщеря Е., родена на ***г. Не се противопоставя майката да упражнява родителските права над детето, като моли съда да уважи предложения от него режим на лични контакти, предлага размер на месечна издръжка. В условията на евентуалност моли родителските права да бъдат предоставени на него.

В срока на писмен отговор е постъпил такъв от ответницата. Оспорва се фактическата обстановка изложена в исковата молба и се моли да бъде постановено решение, с което бракът между страните да бъде прекратен, като съда се произнесе по всички въпроси свързани с послвдиците слвд развода.

По делото е постъпила молба от страните, към която е приложено сключено между тях споразумение, с което същите сe съгласяват с  прекратяването на брака, като уреждат личните и имуществените отношения помежду си, както и въпроса относно местоживеенето, родителските права и издръжката на ненавършилото пълнолвтие дете - Е.. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.   

            Ищеца се явява лично в съдебно заседание, заедно с адв. Т.М. при ВАК. Оттегля се точка втора, буква „з“ от споразумението, като се моли да бъде одобрено в останалата му част. Прави се искане и делото да бъде разглвдано по реда на чл.50 и сл. от СК.

Ответницата се явява лично в съдебно заседание, заедно с упълномощения от нея -  адв. Г.Б. от ШАК. Молят съда да утвърди така постигнатото между страните споразумение, като се съгласяват с направеното оттегляне.

          Съдът е допуснал в съдебно заседание изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 от СК.

ШРС слвд като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите П.М.М. и М.В.М. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 05.05.2011 г. в гр. Шумен, за което бил съставен Акт за граждански брак *** От брака си имали родено едно дете – Е. П. М.,  – родена ***г.. В молбата заявяват, че са постигнали непоколвбимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.    

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства,  като съдът приема от правна страна следното: От материалите по делото и от изявлвнията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколвбимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето,  семейното жилище и  фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо послвдиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на П. и М. М. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателвн размер на дължимата държавна такса. Съдът констатира, че по делото са представени доказателства досежно реализираните от страните доходи, поради това счита, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лв.. От материалите по делото се установява, че при завеждането му молителя е  заплатил  държавна такса в размер на 25 лв., поради което разликата до пълния определвн от съда размер  следва да се доплати от молителката.

Молителят дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето Е. в размер на 108 лв., както и 5 лв. държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителвн лист.   

 Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между П.М.М. с ЕГН ********** и  М.В.М. с ЕГН ********** ***,  сключен с Акт за граждански брак *** от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в слвдния смисъл:

І. Родителските права върху роденото от брака малолвтно дете – Е. П. М.  с ЕГН ********** се предоставят на майката М.В.М. с ЕГН **********,  като местоживеенето на детето е при майката, на адрес *****;

ІІ. Бащата П.М.М. с ЕГН ********** се определя слвдния режим на  лични контакти с детето, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца от събота в 10.00 часа до неделя в 16.00 часа, с преспиване; един месец, през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, с преспиване; първата половина на всяка от училищните ваканции, с преспиване; През четните години – първите два дена от слвдните официални празници: Коледа от 10.00 часа на 24 декември до 16.30 часа на 25 декември с преспиване, както на Гергьовден и Съединението, както и на рождения ден на детето – 23 юли от 10.00 часа до 16.30 часа; През нечетните години –  Нова година  от 10.00 часа на 31 декември до 16.30 часа на 01 януари  с преспиване, Великден от 10.00 часа в събота до 16.30 часа в неделя, Деня на Независимостта, Трети март, както и съботата и неделята слвд 28 февруари (рождения ден на бащата) за времето от 10.00 в събота до 16.30 часа в неделя с преспиване, като рождения ден на бащата в съответната година не се пада в почивните дни или в дните за контакти; Когато рождения ден на майката в съответната година не е през почивните дни (събота и неделя), бащата дава съгласието през съботата и неделята слвд рождения ден на майката детето да остане при нея;

ІІІ. Бащата П.М.М. с ЕГН ********** ще заплаща на малолвтната Е. П. М.  с ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител М.В.М. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 150 лв. (сто и петдесет лв.), платима до 30-то число на текущия месец, по банковата сметка на майката,  ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от влизане в сила на съдебното решение до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка;

ІV. Семейното жилище, находящо се на адрес: *****, собственост на молителя, се предоставя за ползване на него, като молителката го е напуснала и няма претенции за ползването му. С настоящото споразумение се уреждат окончателно отношенията на страните във връзка със семейното жилище и за в бъдеще молителите нямат претенции един към друг;

V. Слвд прекратяване на брака молителката М.В.М. с ЕГН **********  запазва брачното си фамилно име М..

VІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.  

VII. Молителите не притежават  движими вещи, подлвжащи на подялба;

VІІІ. Направените по делото разноски остават в тежест на страните, така както са направени;

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лв. (четиридесет лв.).

ОСЪЖДА М.В.М. с ЕГН **********  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Шуменския районен съд държавна такса в размер на 15 лв.(петнадесет лв.), както и 5 лв. (пет лв.) при евентуално издаване на изпълнителвн лист.

ОСЪЖДА П.М.М. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Шуменския районен съд държавна такса върху размера на определвната месечна издръжка в размер на 108 лв.(сто и осем лв.), както и 5 лв. (пет лв.) при евентуално издаване на изпълнителвн лист.

            Решението е окончателно и не подлвжи на обжалване. 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: