Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

311/15.4.2016г. ,  гр. Шумен

Шуменският районен съд, ІV състав

на тринадесети април 2016 година,

в публично заседание, в следния състав:  

Районен съдия: Л. Григорова

Секретар: Д. Х.  

 

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 2964/2015 г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е осъдителен иск, с правно основание чл.55, ал.1, предл. трето от ЗЗД.  

 В исковата си молба до съда, ищецът ЕТ ,Д.А.С.”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: ***, излага, че между него и ответникът „ЕКСИТ БГ“ ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: ***,представлявано от Л.М. И., е сключен договор за търговска продажба на стока, представляваща употребяван двигател за камион VOLVO FH 12420. По силата на този договор ищецът, в качеството му на купувач е заплатил на ответника уговорената продажна цена, равняваща се на сума от 3 400 евро /левова равностойност 6 671 лв./. За този договор е издадена проформа фактура №81/25.02.2015 г. Предвид обстоятелството, че ответникът не е изпълнил задълженията си в уговорения срок, договорът е прекратен по взаимно съгласие на страните. След прекратяване на договора, ответникът възстановил на ищеца част от заплатената продажна цена, равняваща се на сума от 4 000 лв., като останало да дължи остатъка от 2 671.00 лв. Въпреки отправените към ответното дружество покани, последното отказвало да върне остатъка от заплатената му продажна цена. Поради изложеното, моли съда да постанови решение, по силата на което да бъде осъден ответникът да му заплати сумата от 2 671.00 лв., представляваща заплатена от него на ответника продажна цена на стока по сключен между страните договор за търговска продажба, прекратен по взаимно съгласие на страните, поради неизпълнение задълженията на ответното дружество. Ищецът претендира и обезщетение за забава, в размер на законната лихва върху главницата, считано от датата на предявяване на иска до окончателното й изплащане, както и присъждане на извършените по делото разноски, включително и разноските, извършени в обезпечителното производство.

  В законния едномесечен срок, предвиден в разпоредбата на чл.131 от ГПК, ответникът, редовно уведомен на основание чл.50, ал.4 от ГПК, не представя писмен отговор.

В съдебно заседание, страните редовно призовани, ищецът, чрез процесуалния си представител заявява, че поддържа иска и прави искане за произнасяне с неприсъствено решение. За ответника не се явява представител.

  Така предявената молба се явява допустима, разгледана по същество е  основателна, по следните съображения:

             От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Съгласно разпоредбата на чл. 239, ал. 1 и 2 от ГПК, съдът постановява неприсъствено решение, когато на страните са указани последиците от неспазване сроковете за размяна на книжа и неявяване в съдебно заседание и искът вероятно е или не е основателен, с оглед посочените в исковата молба обстоятелства, и представени доказателства, или направените възражения, и подкрепящите ги доказателства.

В конкретния случай са налице предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, уважаващо предявения иск – ответникът е бил редовно уведомяван и призован, като последиците от неподаване на отговор и неявяване в съдебно заседание са му били указани. Представените писмени доказателства сочат наличието на отразените от молителя факти и обстоятелства, касателно предпоставките на разпоредбата на чл.55, ал.1, предл. трето от ЗЗД, за възникване вземане на ищеца, в размер на исковата сума, дадена на ответника при отпаднало основание /прекратен по взаимно съгласие договор за търговска продажба на стока/.

На основание чл. 78 ал. 1 от ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените по делото разноски, в общ размер на 932, 85 лв. /526, 85 лв.- разноски в исковото производство и 406.00 лв.- разноски, направени в обезпечителното производство/.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

 

                                                             Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА „ЕКСИТ БГ“ ЕООД, ***, със седалище и адрес на управление: ***,представлявано от Л.М. И., да заплати на ЕТ ,Д.А.С.”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: ***,  сумата от 2 671.00 лв. /две хиляди шестстотин седемдесет и един лева/, представляваща заплатена от ищеца на ответника продажна цена на стока по сключен между страните договор за търговска продажба, прекратен по взаимно съгласие на страните, поради неизпълнение задълженията на ответното дружество, за който договор е съставена проформа фактура №81/25.02.2015 г., ведно с обезщетение за забава, в размер на законната лихва върху главницата, считано от датата на депозиране на исковата молба пред съда- 16.11.2015 г. до окончателното й изплащане, както и да заплати сумата от 932, 85 лв. /деветстотин тридесет и два лева и осемдесет и пет стотинки/, представляваща извършените по делото разноски /526, 85 лв.- разноски в исковото производство и 406.00 лв.- разноски, направени в обезпечителното производство/.

Решението, на основание чл. 239, ал. 4 от ГПК, не подлежи на обжалване,.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :