Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

323/19.4.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на осемнадесети април 2016 година

В открито заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар : С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2969/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявени искове, с правно основание чл. 60, ал. 1 от ЗН във вр. с чл. 79, ал. 1 и чл. 86, ал. 1 от ЗЗД.  

Искова молба, от “*****” АД, ЕИК : *****, със седалище и адрес на управление – гр. *****, срещу И.Н.Б., ЕГН : **********, с адрес *** и Р.Н.Б., ЕГН : **********, с адрес ***, без посочено правно основание и цена от 2787,63 лева главница и 842,93 лева лихви.

Ищецът сочи, че имал вземане срещу ответниците, като наследници на Н. И. Б., ЕГН : ********** за сумата от 3630,56 лева, представляваща – 2787,63 лева главница, за дължима цена на електрическа енергия, консумирана от ответника, за което били издадени фактури в периода 14.12.2011г. – 26.11.2013г., и 842,93 лева лихва за забава, за периода от падежа на задължението по всяка фактура до 15.10.2015г., в едно със законната лихва върху главницата от предявяване на иска до окончателното плащане. Иска осъждане на всяка от ответниците да му заплати сумата от 1393,82 лева главница и 421,47 лева лихви, в едно със законната лихва върху нея от предявяване на иска до окончателното плащане и разноските в производството.

В срока за отговор на исковата молба ответниците, редовно уведомени,  подава отговор. Считат иска допустим и неоснователен. Твърдят, че наследодателят им не е бил клиент на ищеца, не са приемали наследството му, а едната ответница се е отказала от наследството на собственика на имота. Искат отхвърляне на исковете и присъждане на разноски, евентуално при уважаване на исковете, разсрочване изпълнението за срок от две години.

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, ищецът не изпраща представител, а ответният поддържа заявеното в отговора.

 

Така депозираната молба е допустима, разгледана по същество е основателна, по следните съображения :

 

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Не се спори от страните и приетите писмени доказателства сочат, че ответниците са наследници на Н. И. Б., ЕГН : ********** ***, е употребена ел. енергия, в размер посочен в исковата молба. Съпругата му, Е. И. Б., приживе била собственик на имота, за който се твърди, че е консумирана енергия. Освен констативен протокол от 26.11.2012г., други доказателства не сочат, че наследодателя на страните е потребител на ел. енергия. В производство по реда на чл. 51 от ЗН, по искане на ищеца, ответниците са заявили отказ от наследството на баща си и изявленията им са вписани в книгата по чл. 49, ал. 1 ЗН, водена в ШРС.   

Така приетото за установено доведе до следните изводи :

Починалият е бил потребител на електрическа енергия и се е намирал във валидно облигационно отношение с ответника, регламентирано от § 1, т. 42 от ДР на Закона за енергетиката, и отношенията с ответника се уреждат от Общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия на “*****” АД и Общи условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителните мрежи на “*****” АД, в съответствие с чл. 98а от същият закон. Претендираната сума за употребена ел. енергия е задължение обременяващо наследството му и наследниците следва да отговарят за него съобразно дяловете си. За това обаче е необходимо да са го приели, което в случая не е така. Както се посочи налице е вписан, в особената за това книга, отказ от наследството на наследодателя, поради което исковете са неоснователни и следва да се отхвърлят като такива.

При така посоченият изход на спора, на основание чл. 78, ал. 3 от ГПК, ищецът следва да заплати на ответниците сумата от 582 лева, разноски в производството на настоящата инстанция.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявените от “*****” АД, ЕИК : *****, със седалище и адрес на управление – гр. Варна, бул. “***** срещу И.Н.Б., ЕГН : **********, с адрес *** и Р.Н.Б., ЕГН : **********, с адрес ***, искове с правно основание чл. 60, ал. 1 от ЗН – за осъждане на всяка от ответниците да му заплати сумата от 1393,82 лева главница и 421,47 лева лихви – задължения за консумирана ел. енергия, обременяващи наследството на Н. И. Б., ЕГН : **********, като неоснователни.

 

ОСЪЖДА “*****” АД, ЕИК : *****, със седалище и адрес на управление – гр. *** бул. “*****, да заплати на И.Н.Б., ЕГН : **********, с адрес *** и Р.Н.Б., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 582 лева, разноски в производството на настоящата инстанция.

 

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок, от връчването му, пред Окръжен съд – Шумен.  

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: