Р Е Ш Е Н И Е

 

572/5.8.2016г. , 05.08.2016 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                            седми състав

На 07 (седми) юли                                                                         Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2992 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното: 

            Предявен е иск с правно основание чл. 124, ал. 1 от ГПК.

            В исковата си молба до съда С.Н.П., Н.Д.М. и Т.Й.Т. твърдят, че са член-кооператори в Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен. На 05.06.2015 г. УС на кооперацията насрочил Общо събрание на същата за 20.06.2015 г., като за това всички член-кооператори били надлежно уведомени. Впоследствие, обаче, управителният орган пренасрочил събранието за 02.07.2015 г., като всички отново били уведомени. Независимо от това, на 20.06.2015 г. част от член-кооператорите провели събрание, като на същото взели решение, по силата на което за представител на кооперацията по съдебни спорове с нея била избрана Д.Д.Ж. Считат, че това решение е нищожно, тъй като не е взето от надлежно свикано Общо събрание на кооперацията, тоест не е вземано такова. Освен това, липсвало решение на надлежен орган за свикване на общо събрание и такова не е отразено в протоколната книга на кооперацията. Молят съда да постанови решение, по силата на което да бъде признато за установено, че описаното по-горе решение на ОС на Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен от 20.06.2016 г. е нищожно, тъй като такова не е вземано, като им бъдат присъдени направените разноски по делото.

            В хода на производството, на основание чл. 220 от ГПК, като трети лица-помагачи на страната на ответника са конституирани Е.И.Ф. и Д.Д.Ж.

         В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответникът подава отговор на исковата молба, с който признава предявения иск. Не оспорва нито едно от обстоятелствата, изложени в исковата молба. Моли, предявеният иск да бъде уважен.

            В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК, третите лица-помагачи оспорват претенцията. Сочат, че на посочената дата се е провело общо събрание на кооперацията и било взето атакуваното решение. Намират, че настоящият процес е симулативен. Молят предявения иск да бъде отхвърлен като неоснователен, като им бъдат присъдени деловодни разноски „за сметка на ответника“.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: не се спори между страните, а и видно от приложения списък на член-кооператорите на Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен е, че ищците С.Н.П., Н.Д.М. и Т.Й.Т. и третите лица-помагачи Е.И.Ф. и Д.Д.Ж. са член-кооператори на същата. Съдът констатира от покана от 05.06.2015 г., че Управителният съвет на кооперацията свикал годишно отчетно общо събрание на член-кооператорите на 20.06.2015 г., за което всички член-кооператори били уведомени. По делото е представен протокол №***/*** г. на УС на кооперацията, на което заседание било взето решение за пренасрочване на общото събрание от 20.06.2015 г. на 02.07.2015 година. По делото са приложени доказателства, от които се установява, че и за това решение на управителния орган били уведомени член-кооператорите, като поканата била публикувана във вестник „Шуменска заря“ на 16.06.2016 година. Видно от приложения протокол от 20.06.2015 г. е, че на цитираната дата се провело Общо събрание на Кооперация „Шуменска заря“, на което присъствали пет от общо 21 член-кооператори. По точка 7 от дневния ред било взето следното решение: „приема по чл. 25 от ЗК на представител на кооперация „Шуменска заря“ по съдебни спорове с председателя на кооперацията за представител на кооперацията Д.Д.Ж.“. По делото е приложена преписка вх. № ***/*** г. по описа на ШРП, приключила с постановление за отказ да се образува наказателно производство от *** година.

            Предвид така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

            Не се спори между страните, че С.Н.П., Н.Д.М. и Т.Й.Т. са член-кооператори в Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен. Именно като такива, същите претендират установяване на нищожност на решение на Общото събрание на юридическото лице. Законът за кооперациите не съдържа норми, регламентиращи основания за недействителност на решенията на ОС на кооперацията. Установено е в практиката на ВКС, че такава би била налице при липсващо /невзето/ решение, което е отразено в протокола от общото събрание и решение, взето от ОС извън пределите на неговата и на други органи на кооперацията компетентност. В случая се твърди, че решението, взето на проведено на 20.06.2015 г. решение за избор на представляващ кооперацията по съдебни спорове с нейния председател не е взето от ОС. В случая, ответната страна признава изцяло иска, тоест налице е правно заявление, че правното твърдение на ищците отговаря на действителното правно положение. Преценявайки това процесуално действие на Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен със съвкупността от събраните по делото доказателства, съдът намира, че следва да вземе предвид правните последици на изявлението в тази насока. Основание за този извод са безспорно установените обстоятелства: свикване от УС на кооперацията на общо събрание на 20.06.2015 г., последващо пренасрочване на същото от 20.06. на 02.07.2015 г., надлежно уведомяване на член-кооператорите за тези действия на управителния орган; липса на надлежно насрочване на ОС за 20.06.2015 г.; липса на отразяване на решения, взети на 20.06.2015 г. в протоколната книга, водена от кооперацията.

            Предвид изложеното, съдът намира, че предявеният иск е основателен и доказан, поради което следва да бъде признато за установено, че решение от 20.06.2015 г. на Общото събрание на Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен: „ОС приема по чл. 25 от ЗК на представител на кооперацията по съдебни спорове с председателя на кооперацията за представител на кооперация „Шуменска заря“ Д.Д.Ж. е нищожно, тъй като такова не е взето от ОС.

            Тъй като ответникът е признал иска, направените от ищците разноски следва да останат за тяхна сметка.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

            На основание чл. 124, ал. 1 от ГПК ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на КООПЕРАЦИЯ „ШУМЕНСКА ЗАРЯ“ с ЕИК ***, със седалище гр. Шумен, адрес на управление гр. Шумен 9700, обл. Шумен, ул. „***” №***, представлявана от П. Г. Й., подпомагана в настоящото производство от Е.И.Ф. с ЕГН **********,*** и Д.Д.Ж. с ЕГН **********,***, по предявения от С.Н.П. с ЕГН **********,***, Н.Д.М. с ЕГН **********,*** и Т.Й.Т. с ЕГН **********,*** иск, че взетото на 20.06.2015 г. от Общото събрание на Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен решение: „Общото събрание приема по чл. 25 от ЗК на представител на кооперацията по съдебни спорове с председателя на кооперацията за представител на кооперация „Шуменска заря“ Д.Д. Ж.“ Е НИЩОЖНО.

            В тежест на С.П., Н.М. и Т.Т. остават направените от тях разноски по делото в размер на 90,00 лева.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд. 

 

                                                                                     Районен съдия: