Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

693/14.10.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на десети октомври 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2058/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по реда на чл. 310, т. 5 и сл. от ГПК, по предявен иск с правно основание чл. 150 от СК.  

Искова молба от А.Ю.И., ЕГН : ********** действащ със съгласието на своята майка Е.М.П., ЕГН : **********,*** срещу Ю.А.И., ЕГН : **********, с адрес ***. Ищецът сочи, че по силата на решение, по ГД № 3272/2006г. на ШРС, ответникът следвало да заплаща месечна издръжка в размер на 45 лева, за детето. От тогава обстоятелствата, имащи значение при определяне на издръжката, се били изменили, поради което претендират увеличаване на размера и, от 45 на 200 лева месечно, считано от завеждане на исковата молба.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, не подава отговор.

В открито съдебно заседание страните, редовно призовани, ищецът, чрез представител, поддържа заявеното в исковата молба, а ответникът, чрез представител иска определяне размер на издръжка по нисък от поискания.

Така предявеният иск е допустим, разгледан по същество, е основателен, по следните съображения :

След като прецени събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

Няма спор между страните, че ответникът е баща на непълнолетното дете А.. Приложените писмени доказателства и ответните изявления сочат, че детето живее с майката в жилище собствено на съжителя и, с който имат и друго малолетно дете – Д. на 4 години и те полагат грижи за тях; бащата не заплащал определената издръжка с определение по ГД № 3272/2006г. размер от 45 лева; майката има доход от трудово правоотношение близък до минималната работна заплата за страната, а за бащата липсват данни, но има такива за задължения за издръжка към други лица, но без ясното за възрастта им.

Съобразявайки горното, настоящият състав намира, че са налице законовите изисквания на чл. 150, във вр. с чл. 143, ал. 2, във вр. с чл. 142 от СК, за даване на издръжка от родител на не навършило пълнолетие дете. Имайки предвид нуждите на детето и неговата възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща минималния размер на издръжката, съдът счита, че нейният общ размер следва да се определи на 300 лева, от които по голяма част, като паричен еквивалент, да се поеме от ответника, а именно 200 лева, а останалата част, да се поеме от майката, независимо от полаганите от нейна страна непосредствени грижи, по отглеждане и възпитание на непълнолетното дете, като определения размер на издръжка от 45 лева, по ГД № 3272/2006г., по описа на ШРС се увеличи с 155 лева, до посоченият размер от 200 лева. Така определеният размер на издръжката се дължи, от 18.08.2016г. – дата на постъпване на исковата молба в ШРС, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК решението, в частта му относно издръжката, подлежи на предварително изпълнение.

 

Независимо от ищцовото искане за присъждане на разноски, поради липса на извършени такива, не следва да се присъждат.

 

На основание чл. 78, ал. 6 ГПК, ответникът следва да заплати по сметка на ШРС, държавна такса, върху увеличения размер на издръжката, в размер на 223,20 лева.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ размера на присъдената, по ГД № 3272/2006г., по описа на Районен Съд – Шумен, месечна издръжка, дължима от Ю.А.И., ЕГН : **********, с адрес ***, на непълнолетното му дете – А.Ю.И., ЕГН : **********, като я УВЕЛИЧАВА от 45 / четиридесет и пет / лева, на 200 / двеста / лева, считано от 18.08.2016г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

ОСЪЖДА Ю.А.И., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС държавна такса, върху увеличения размер на издръжката, в размер на  223,20 лева.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

 

Решението подлежи на обжалване, пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от 14.10.2016г., в съответствие с чл. 315, ал. 2 ГПК.  

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: