Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

685/11.10.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на десети октомври 2016 година

В публично заседание в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2064/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Делото е образувано по искова молба на В.П.П., ЕГН : **********, с адрес *** срещу К.В.П., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. В открито заседание, страните заявяват, че са постигнали съгласие за прекратяване на брака си по чл. 50 от СК и излагат споразумение, по чл. 51 от СК. След допуснатото, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК, преминаване на производството, към развод по взаимно съгласие, двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Поддържат изложеното споразумение по смисъла на чл. 51 от СК. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 19.03.1994г., с акт № 58 от същата дата, на Община Шумен. От същия имали две родени деца, едно от които малолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 50 лв., като констатира, че са внесени, при завеждането на молбата 25 лв. от молителката и молителя следва да внесе 25 лева.

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 90 лева, която да се заплати по сметка на ШРС от молителя.

Определя държавна такса по споразумението за имуществените отношения в размер на 6 лева, които да се заплатят от двамата молители по равно.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 19.03.1994г., с акт № 58 от същата дата на Община Шумен, между В.П.П., ЕГН : **********, с адрес *** и К.В.П., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между В.П.П., ЕГН : **********, с адрес *** и К.В.П., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, а именно:

І. Упражняване на родителските права

1. Упражняването на родителските права върху детето Д. К. П., ЕГН : ********** се предоставя на майката В.П.П., ЕГН : **********, като местоживеенето на детето е на адреса на който живее майката - гр. ******.

2. На бащата К.В.П., ЕГН : **********, се определя режим на свиждане и лични контакти с детето Д. К. П., ЕГН : **********, както следва:

а/ първа и трета седмица в дните от петък, събота и неделя с преспиване, от 18.00ч. в петък, до 17.00ч. в неделя;

б/ два дни през великденските празници, с преспиване – от 10.00 часа на първия ден, до 17.00 часа на последния ден на четните години – последните два дни, а за нечетните години – първите два дни;

в/ по 4 /четири/ часа на всеки рожден ден на детето – четвърти март от 17.00 часа, до 21.00 часа;

г/ на четна година от 31 декември от 12.00 часа, до първи януари 12.00 часа, с преспиване;

д/ на рождения ден на бащата К.В.П., с преспиване от 17.00 часа на рождения ден, до 17.00 часа на следващия ден;

е/ на рождения ден на бабата и дядото по бащина линия от 17.00 часа, до 21.00 часа;

ж/ през първата половина на училищните ваканции – зимна /Коледна/ и пролетна на четна година; през втората половина на училищните ваканции – зимна /Коледна/ и пролетна, на нечетна година;

з/ един месец през лятото, когато майката не е в платен отпуск;

и/ както и през други дни, които ще се договарят между майката и бащата със съгласието на детето.

 

ІІ. ИЗДРЪЖКА

Страните се споразумяват месечната издръжка, която бащата К.В.П., ЕГН : ********** следва да заплаща на детето си Д. К. П., ЕГН : **********, чрез неговата майка и законен представител В.П.П., ЕГН : **********, да е в размер на 125.00 лв. /сто двадесет и пет лева/, платима до 10 число на месеца, за който се дължи, ведно със закон***та лихва върху всяка закъсняла вноска, по банкова сметка на В.П.П., ЕГН : **********. Издръжката е дължима от 20.09.2016г..

 

ІІІ. ПОЛЗВАНЕ НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ:

Ползване на семейното жилище, находящо се в гр. ******, което е лична собственост на К.В.П., ЕГН : ********** ще се ползва от К.В.П., ЕГН : **********, като съпругата В.П.П., ЕГН : ********** заявява, че няма и занапред няма да има претенции за ползването на това жилище.

 

ІV. ИЗДРЪЖКА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ:

След прекратяване на брака съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

 

V. ФАМИЛНО ИМЕ НА СЪПРУГАТА:

След прекратяване на брака, съпругата ще възстанови предбрачното си фамилно име – М. и след развода ще се именува В.П. М..

 

VІ. ИМУЩЕСТЕВНИТЕ ОТНОШЕНИЯ:

А. Досежно недвижими вещи.

По време на брака страните не са придобивали недвижимо имущество.

Б. Движими вещи.

1. К.В.П., ЕГН : **********, л. к. № 640453271, изд. на 29.06.2010г. от МВР – Шумен, с постоянен адрес ***, получава в дял и става изключителен собственик на следното МПС : лек автомобил марка „БМВ“, модел 318 И, с рег. № Н****АН, бензин, рама № WBACA51030FK00012  и двигател  № 184S181767831.

Застрахователната стойност на това МПС е 300.00 лв. /триста лева/.

За уравнение на дела на В.П.П., ЕГН : **********, К.В.П., ЕГН : ********** е платил в брой сумата от 150 лв. /сто и петдесет лева, която сума В.П.П., ЕГН : **********, заявява, че е получила изцяло и в брой.

2. Другите движими вещи са амортизирани и реално поделени. Двете страни нямаме претенции един към друг за тях.

VІІІ. Разноските по бракоразводното дело се поемат по равно от двете страни.

С настоящото споразумение страните уреждат всичките си лични и имуществени отношения, свързани с прекратяването на брака и за в бъдеще няма да имат претенции един към друг.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 50 лв. (петдесет лева), и ОСЪЖДА К.В.П., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС 25 (двадесет и пет) лева държавна такса.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 90 лева и ОСЪЖДА К.В.П., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС 90 лева държавна такса.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за имуществените отношения в размер на 6 лева и ОСЪЖДА В.П.П., ЕГН : **********, с адрес *** и К.В.П., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплатят, всеки от тях, по сметка на ШРС, по 3 лева държавна такса.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

           

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: