Р Е Ш Е Н И Е

803/15.11.2016г. , Гр.Шумен  

                                        В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, VІ състав

В публично заседание на десети ноември през две хиляди и шестнадесета година в следния състав:

                                                                                                        Председател: Бистра Бойн

Секретар: Т.Тодорова,

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2065/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.

В ШРС е депозирана молба от Д.В.Й., ЕГН **********, с адрес: *** и С.Й.Й., ЕГН **********, с адрес: ***, в която молителите посочват, че са законни съпрузи, сключили граждански брак на 05.09.1982г. От брака си имали родени две деца, които са пълнолетни към момента. Двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за прекратяване на брака и допълниха споразумението.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт * от 05.09.1982г. на Кметство Мадара, обл.Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска- 25лв. от молителката. Следва да бъде определена държавна такса върху споразумението за имуществени отношения. Молителите дължат заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на своя дял, а именно 7.00лв. за стойност на дела на съпруга- 350лв. за едно моторно превозно средство.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт за граждански брак *** от 06.10.2012г. на Акт * от 05.09.1982г. на Кметство Мадара, обл.Шумен между Д.В.Й., ЕГН **********, с адрес: *** и С.Й.Й., ЕГН **********, с адрес: ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Д.В.Й., ЕГН ********** и С.Й.Й., ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :

2. По време на брака молителите нямат придобити недвижими имоти, представляващи съпружеска имуществена общност.

3. Закупеното по време на брака МПС лек автомобил марка Фолкваген модел „Пасат комби“, с регистрационен номер ***, двигател № *** рама: *** със застрахователна стойност 700.00лв., се поставя в дял на С.Й.Й. с ЕГН **********, като на съпругата не се дължат суми за уравнение на дяловете.

4. Страните заявяват, че движимите вещи, придобити по време на брака са разделили доброволно, извънсъдебно и нямат никакви претенции един към друг относно тях.

5. Личните вещи и влогове остават, както са закупени или направени от всеки един от тях и както се ползват до сега.

6. Страните заявяват, че нямат претенции за издръжка един към друг.

7. Съпругата запазва брачното си фамилно име Й., като след развода може да върне предбрачното си фамилно име, ако и когато прецени за нужно.

8. Разноските по делото се поделят по равно между страните.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

ОСЪЖДА С.Й.Й., ЕГН ********** да заплати държавни такси в размер на 15 лв./десет лева/ и 7.00лв./пет лева/ върху дела си по сметка на РС-гр.Шумен.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: