Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                                             828/21.11.2016г. , Гр.Шумен

 

                                                         В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на седемнадесети ноември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2068 по описа за 2016г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

             Гр.д.№2068/2016г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от Б.Я.Х. *** срещу А.Т.Х. ***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен и се предявяват съединени брачни искове относно фамилно име и семейно жилище.                  

              Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК и взима становище по основателността на исковите претенции. В открито съдебно заседание не се явява.

              От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа  и правна страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак страните са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 14.02.1981г. на Община Ветрино, обл.Варна. От брака си имат родено дете, което е навършило пълнолетие. От показанията на свидетеля и становището на страните се установи, че от двадесет години съпрузите са разделени и всеки от тях живее в отделен дом, като съпругата и към момента пребивава в семейното жилище. От тогава датира тяхната фактическа раздяла. По делото се установи липсата на разбирателство, взаимно уважение и привързаност между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и запазването му не е в интерес на съпрузите.

             Относно ползването на семейното жилище: претенции за ползването му не се предявяват  от съпруга. Установи се, че същото е било напуснато от него. Същото следва да се предостави на съпругата за ползване.

             Жената следва да запази брачното си фамилно име- Х., за което съгласие се изразява и от двете страни.

 По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лв., които предвид липсата на произнасяне за вината за разстройството на брака следва да бъде заплатена от двете страни, като се приспаднат внесените от ищеца 25лв. На основание чл.329 ал.1 от ГПК съдебните разноски остават в тежест на всяка от страните, както са ги направили.

 Водим от горното, съдът

 

                                                                 Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен с Акт *** от 14.02.1981г. на Община Ветрино, обл.Варна между Б.Я.Х. с ЕГН: ********** *** и А.Т.Х. с ЕГН: ********** ***,  като дълбоко и непоправимо разстроен.

 

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр.Шумен, бул. *** на съпругата, като се констатира, че съпругът го е напуснал.  

  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв., която е внесена частично.

ОСЪЖДА А.Т.Х. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса в размер на 25 лв./ двадесет и пет лева/ по сметка на Шуменски районен съд в полза на бюджета на съдебната власт.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.               

           

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: