Р Е Ш Е Н И Е

 

608/26.8.2016г. , гр. Шумен,

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

               Шуменски районен съд, девети състав, в публично съдебно заседание проведено на двадесет и шести август, две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                                           Районен съдия: ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 2134/2016г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 6 СК.

В молбата си до съда молителката – И.П.И., действаща със знанието и съгласието на родителите си П.И.П. и Ю.М.А., отправя искане до съда да й бъде разрешено да сключи граждански брак с лицето С.Б. С..

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Видно от приложения по делото частно заверен препис от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане № *** г., издаден от длъжностното лице по гражданско състояние при Община - Шумен, се установява, че молителката е родена на *** г., като нейни родители са Ю.М.А. – майка и П.И.П. - баща.

По делото са изслушани непълнолетната молителка, родителите й и пълнолетното лице – С.Б. С., с който молителката желае да сключи граждански брак. От техните изявления стана ясно, че И.П. и С.Б. желаят да сключат граждански брак. Молителката била бременна в четвърти месец. Непълнолетната категорично заяви, че желае занапред да живее със С. и да роди и отглежда детето си в семейна среда. В съдебно заседание соц.раб. Х. от Д”СП”- гр. Шумен изразява становище, че в интерес на непълнолетната е да сключи граждански брак с лицето С.Б. С..

При тази фактическа обстановка от правна страна, съдът намира следната

Съгласно нормата на чл. 6, ал. 2 СК, ако важни причини налагат това, по изключение, брак може да сключи и лице навършило шестнадесет години. Предвид обстоятелствата, от една страна, че молителката е навършила шестнадесет години и има връзка с пълнолетния С.Б. С. и от тази връзка очакват дете, а от друга- категоричното им желание да продължат да живеят заедно, като семейство и да се грижат за детето си, съдът намира, че са налице важни, по смисъла на закона, причини, които са предпоставка за скрепяване на фактическото им съжителство чрез сключване и на гражданки брак. Ето защо молбата е основателна и следва да се уважи.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

Разрешава на И.П.И., родена на *** г., с ЕГН **********, родители – Ю.М.А., с ЕГН ********** - майка и П.И.П., с ЕГН ********** – баща, и тримата с адрес: ***, да сключи граждански брак със С.Б. С., роден на *** г., с ЕГН: ********** и адрес: ***.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, на основание чл. 537, ал.1 ГПК.

 

Районен съдия: