Р Е Ш Е Н И Е

 

860/1.12.2016г.              гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На двадесет и девети ноември през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2159 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, за прекратяване на гражданския брак между Б.Б.Х., ЕГН **********, пост адрес: ***, съдебен адрес:*** , к. **, адв. С.Т., срещу К.Д.Х., ЕГН **********, пост. адрес: ***, адрес за призоваване: с.Л., общ.К., обл. Шумен, ул.“В. Л.„ № *, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило между страните.

 В Исковата си молба ищецът сочи, че страните са съпрузи, по силата на сключен между тях граждански брак на ***г. с Акт за брак № */ ***г., съставен в с. Я., общ В. ,обл. Шумен. Бракът бил първи за двамата. От брака си нямат деца. Ищецът иска постановяване на решение по делото, като бракът между страните бъде прекратен, без произнасяне по въпроса за вината.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК, в отговора ответницата сочи, че също е на мнение, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен. Заявява, че желае също бракът им да бъде прекратен, без съдът да се произнася за вината. В отговора прави искания за привременни мерки по чл. 323 от ГПК .

С определение № ***г. по чл. 140 от ГПК, съдът е насрочил делото по чл. 49 от СК, на 13.12.2016г. от 10,00часа.

На ***г., в открито съдебно заседание, по реда на чл. 323 от ГПК, ответницата заявява, че оттегля искането си за произнасяне на съда по привременни мерки и желае производството по чл. 323 от ГПК да бъде прекратено.

 В открито съдебно заседание е депозирано споразумение по чл. 50 от СК между страните.

Страните заявават, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Обосновават искането, като заявяват, че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 от СК относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид по делото.

С Определение от ***г. делото е пренасрочено и производството е трансформирано от исково в охранително- за прекратяване на брака по взаимно съгласие, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК.

В хода на проведеното съдебно заседание, молителите поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № */ ***г., съставен в с. Я., общ В., обл. Шумен. Двамата поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака.

Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, поради което преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

Относно разноските по делото:

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК, съдът, с решението си, следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът намира, че окончателният размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В този смисъл съдът съобрази и постигнатото между страните споразумение и заявеното в съдебно заседание, разноските по делото да бъдат поети поравно от страните, като се приспадне заплатената първоначална д.т. от молителя Б.Б.Х., ЕГН **********.

На основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК, Б.Б.Х., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, съдебен адрес:*** , к.**, адв. С.Т., следва да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен, държавна такса в размер на 7,50лв.

На основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК, К.Д.Х., ЕГН **********, пост. адрес: ***, адрес за призоваване: с.Л., общ.К., обл. Шумен, ул.“В. Л.„ № *, следва да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС-Шумен, държавна такса в размер на 32,50лв.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на ***г. с Акт за граждански брак № */ ***г., съставен в с. Я.,общ В.,обл. Шумен, между Б.Б.Х., ЕГН **********, постоянен адрес: *** и К.Д.Х., ЕГН ********** , пост. адрес ***, адрес за призоваване: с.Л. ,общ.К. , обл. Шумен , ул.“В. Л. „ № * по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

 

I СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се по административен адрес в гр. В., кв. „В.“,ул.“П.Д.“ № **, ет.*, ап. *, към момента на подписване на споразумението, е напуснато от молителката и за в бъдеще ще се ползва от молителя Б.Б.Х., ЕГН **********.

 

II ФАМИЛНО ИМЕ - След прекратяването на брака жената ЩЕ възстанови предбрачното си фамилно се име “И.”и за в бъдеще ще се именова К.Д. И.

 

III .ИМУЩЕСТВО

 

1.      По време на брака страните не са придобивали недвижими имоти.

2.     Движимите вещи, придобити по време на брака, са на незначителна стойност и са поделени извънсъдебно, при фактическата разядяла, като за в бъдеще страните нямат претенции един към друг. 

3.    По време на брака си страните заявяват, че не са придобивали със съвместен принос парични влогове, поради което всеки един от молителите може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр .

4.    Задълженията, които е поел всеки молител на свое име, си остават лични за него и не ще представляват задължения на другия съпруг след прекратяване на брака.

 

IV След прекратяване на брака страните не си дължат издръжка един на друг и за в бъдеще няма да имат претенции в този смисъл.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лева.

ОСЪЖДА Б.Б.Х., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен, държавна такса в размер на 7,50лв., на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА К.Д.Х., ЕГН **********, пост. адрес ***, адрес за призоваване: с.Л., общ.К., обл. Шумен, ул.“В. Л.„ № *, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен държавна такса в размер на 32,50лв., на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите, заедно със съобщението за постановяването му.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: